Günümüzde ERP sisteminin ne kadar gerekli olduğu ve faydaları artık tartışmaya kapalı birer konu olmuştur. 2021’de 41,69 milyar doları aşması beklenen ERP pazarı, ERP sistemlerinin hemen her işletme açısından dijital dönüşümün ilk adımı olarak görüldüğünün kanıtı niteliğindedir. Seçiminden uygulamasına dek avantajı kadar riskleri de büyük olan ERP, firmanız için verdiğiniz en doğru karar da olabilir, en büyük hatanız da…Kuşkusuz her işletme bu zorlu yolun sonunda başarıya ulaşmayı hedefler. Başarılı bir ERP projesi hayalinizin gerçek olması birçok değişkene bağlıdır ve bu değişkenler arasında en önemlilerinden biri doğru ERP uygulama ekibidir. Peki, doğru ekibi nasıl kurarsınız? İşte bu yazımızda sizi doğru ekibe götürecek küçük bir rota hazırladık;

uygulama

Takımınızda Olması Gereken Oyuncular  

1- Yönetici Desteği

Gartner’ın ERP uygulamalarının %50-%75 arasında başarısız olduğu istatistiğini belki duymuşsunuzdur. Duymadıysanız da bu rakamların sizi korkutmasına izin vermeyin ve ilk kuralı unutmayın; Yöneticiler, ERP projesinin başından itibaren başında olmalıdır!

Yöneticiler, ERP projesinin hedeflerini herkesten daha iyi bilirler ve bu sebeple süreç boyunca bu hedefleri gerçekleştirebilmek, projenin yoldan sapmaması için başında olmalıdırlar.

2- Uygulama Partneri

ERP seçimi yaparken, firmanız için en doğru yazılım sağlayıcısını seçmenizin oldukça önemli olduğunu uzmanlar her fırsatta vurguluyor. Doğru sağlayıcıyı seçmeniz birçok açıdan oldukça önemlidir. Uygulama süreci, bu seçimin doğru olup olmadığını anlamanız için en uygun zamandır. Unutmayın, yazılım çok iyi olabilir ama o yazılımın çalışmasını sağlayacak olan yine insanlardır. Dolayısıyla seçiminizi bu durumu gözeterek gerçekleştirmenizde fayda var.

Doğru bir ERP uygulama partneri, projenizin başarısı noktasında en etkin faktörlerden biridir.

3- Proje Müdürü

ERP Projesi yöneticisi teknik anlamda yetkin biri olması ilk akla gelen özelliği olsa da işbirlikçi ve dinamik biri olması çok daha önemlidir. Özellikle ekibi güzel bir şekilde yönetebilecek, ekip üyelerini motive edebilecek ve departmanlar arasında iletişim kurabilecek birinin bu görev için atanması yine ERP projesinin başarısı üzerinde etkilidir.

Bir proje yöneticisinin temel görevleri; maliyeti izlemek ve projeyi uygulamak adına gereken kaynakları planlayarak, zamanında etmek gibi büyük sorumlulukları içerir. Dolayısıyla proje yöneticisi seçiminize fazlasıyla özen göstermelisiniz.

4- Çekirdek Ekip

Proje sürecini günlük olarak yaşayan ve ERP yazılımının canlı kalmasını sağlayan çekirdek ekip, projenizin nefes almasını sağlar. Dolayısıyla yazılımın başarısı üzerinde etkili olan bu ekip için öncelikli olarak alan belirlemeniz gerekmektedir. Her bir çekirdek ekip üyesinin kendi alanındaki iş süreçleri noktasında iyi bilgi sahibi olması önemlidir.

ERP Uygulaması Ekibinin Başarılı Olması için Gerekenler;

Ekibinizi oluştururken unvan veya statüye göre değil, yetkinlik ve yeteneğe göre seçim yapın.

ERP uygulaması ekibinizi oluştururken, halihazırda var olan hiyerarşik düzene göre seçim yapmak kolayınıza gelse de bu büyük bir hatadır. Yönetimde yer alan isimler daha bilgili olsalar da proje sürecinin onları asıl yapmaları gereken ve oldukça önemli olan işlerini yapmaktan alıkoyabileceğini unutmayın. Bu durum hem firmanızın verimini hem de ERP projenizin başarısını olumsuz etkileyebilir. Bunun yerine seçiminizi deneyimli, anlayışlı ve eğer mümkünse geçmişinde bu konuda tecrübeye sahip birinden yana kullanın.

Dönüşümü etkili bir şekilde yönetin

ERP sistemi uygulamalarında net bir vizyon, plan ve zaman çizelgesi olmazsa olmazdır.  Uygulama ekibinde yer alanların bilgi sahibi olduğu bu durumların sistemi her gün kullanacakların bilgisine sunulmaması genellikle yapılan en büyük hatalardan biridir. ERP uygulama ekibinde yer almayanları da uygulama sürecine dahil etmeye çalışmak, projenizin verimliliğini artıracaktır.

Uygulama Ekibinizi Güçlendirin ve Ellerinden Gelenin En iyisini Yapmalarına Yardımcı Olun

Katılımlı bir yönetim anlayışı, başarılı bir ERP projesinin anahtarıdır. İşletmeler çoğunlukla bu noktada hataya düşmektedir. Proje ekibine yeterince özgürlük sağlanmalı ve kendi kişisel uzmanlıklarını kullanma noktasında izin verilmelidir. Bu sayede hem projeniz hem de ekibiniz çok daha güçlü ve verimli olacaktır.