Biz Endüstri Mühendisleri her işi yapabildiğimizle övünüp dururuz. Her işi olmasa bile gerçektende çoğu işi yapabiliriz. Hemde çok iyi yaparız. Hal böyle olunca ve diğer meslekler ile farkımızı anladığımız zaman ayaklarımız yerden kesilmeye başlar. İşte tam bu noktada çok dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü ayaklarınız yerden kesildiğinde en ufak bir rüzgarın bile sizi savurup yerden yere vurması kaçınılmazdır.

Fabrikalardaki üretim planlamasını çoğunlukla endüstri muhendisileri yapar. Üretim planlaması bir fabrikanın en önemli ve can alıcı işidir. Bu zor, karmaşık ve sorumluluk gerektiren işin üstesinde de Endüstri Muhendisleri rahatlıkla gelir.

Teknolojinin gelişmesiyle, iş yaşamımızda hayatımıza giren ERP kavramı, çoğu fabrikaya MRP olgusunu da getirmiştir. Öncelikle MRP nin ne olduğunu kısaca hatırlayalım.

MRP Nedir?

MRP kavramı literatürde Material Requirement Planning ve Material Resource Planning olarak ikiye ayrılır. Ben çok karmaşıklaştırmadan bu ikisinin birleşimine MRP (Material Requirement/Resource Planning) diyeceğim. Yani Malzeme ihtiyaç / kaynak Planlaması..

Malzeme ihtiyaç / kaynak Planlaması,  Satış siparişi ile başlayıp, Satınalamayı içerisine alıp, Makine ve işçi kapasitelerini planladıktan sonra Üretim iş emri ile son bulan bir süreçtir. MRP yi kullanarak gelen siparişleri üretim için iş emrine dönüştürmek ile kalmazsınız, aynı zamanda makineleriniz kapasitelerini planlayarak verimliği de arttırırsınız. Bununla birlikte stoklarınızı kontrol ederek ve ihtiyaç halinde yeni satın alma talepleri üreterek üretimin hammadesiz kalması da engellemiş olursunuz. Böylece hammadesizlikten kaynaklanacak zaman kayıplarını da önlemiş olursunuz ve gene verimliliği arttırmış olursunuz.

MRP nedir

Endüstri Mühendisileri

Bu tanımdan sonra bir Endüstri Mühendisinin beyninin çalışması aynen bir MRP yazılımının algoritmalarına benzediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Burdan çıkan sonuç en kaba haliyle Endüstri Mühendisi = MRP olur.

Evet bir endüstri mühendisi, bir Malzeme ihtiyaç / kaynak Planlaması yazılımının yaptığını yapabilmek için eğitilmiştir. Ancak Endüstri mühendisi bir insan, MRP ise bir makinedir. İnsanın maliyeti bir makineden çok daha yüksek, verimi ise inanılmaz şekilde düşük olduğu için cazip olan tabikide MRP dir.

Bu yüzden “Bu Fabrikanin MRP si Benim” demek ya da  “Bu Fabrika’nin MRP si Sen olacaksın” demek çok doğru değildir. Ayakları havaya kalkmamış bir Endustri mühendisi veya dünyadan haberdar bir yönetici bunu zaten söylemez. Çünkü biliyordur ki, Bir insan hiç bir zaman bir makine gibi verimli olamaz. Eğer çalışanı yada kendinizi motive etmek istiyorsanız bir Malzeme ihtiyaç / kaynak Planlaması yazılımının kendi başına veri olmadan çalışamayacağını hatırlayın.. Bu yazılımın yönetilmesi gerekmektedir. Sisteme doğru veri gelmesini ve yönetilmesi ni, tabikide bu dilden en iyi anlayan, tıpkı onun gibi düşünebilen Endüstri mühendisleri yapar.

Ancak, MRP ye gereksiz gözüyle bakanlar ve havalarda uçanlar, malesef çok hızlı bir şekilde kendilerini tüketirler. Eğer MRP olmayan bir işletmede üretim planlama yapıyorsanız, MRP den sakın korkmayın. Aksine MRP alınması için üst yönetime sürekli talepte bulunun. MRP nin maliyetleri azaltacağını ve verimliliği arttıracağını her fırsatta söyleyin. Unutmayın, sistemler düzgün veri olmadan çalışamaz. Düzgün veriyi sağlamak da MRP nin dilinden anlayan bir yöneticinin işidir. O yöneticiler de Endüstri Mühendisleridir…

O Yüzden MRP olmaya değil, bunu yönetmeye çalışın. İşte bütün mesele bu….

Yazar:


Endüstri ve Bilgisayar Mühendisi
Managing Director / Founder @ >Click Carrot