Bursa’da, QNB Finansbank ve eFinans tarafından, 1 Temmuz itibari ile zorunlu olacak İhracatta e-Fatura uygulamasının uygulama esasları ve getireceği yenilikler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

eFinans Genel Müdürü Okan Murat Dönmez, Türkiye’nin en büyük 54 bin firmasının ülke ihracatının yüzde 85’ini gerçekleştirdiğini belirterek, “Şu an en büyük 62 bin şirket e-faturada, yani 1 Temmuz itibarıyla Türkiye ihracatının yüzde 85’i elektronik fatura üzerinden dönecek.” dedi. Cirosu 10 milyon lira ve üzerinde olan mükelleflerin elektronik fatura kullanma zorunluluğunun bulunduğunu da hatırlattı.

Türkiye’de şu anda cirosu 10 milyon liranın üzerinde olan 52 bin şirket bulunduğunu belirten Dönmez, “Fakat elektronik fatura kullanan 62 bin şirket var. Demek ki Türkiye Cumhuriyeti’nde 10 bin şirket gönüllü mükellef haline gelmiş. Bunun temel sebebi şu, ana firmalar artık tedarikçilerini zorluyorlar. Diyorlar ki ben elektronik faturaya geçtim, cirom 10 milyonun üzerindeydi. Ben artık tüm sistemlerimi değiştirdim. Artık kâğıt kullanmak istemiyorum. Eğer benimle çalışmak istiyorsan sen de elektronik faturaya geç.” diye konuştu.

Fatura-efinans

Elektronik faturanın cirosal anlamda da etkisinin bulunduğunu ifade eden Dönmez, şöyle devam etti:

“Şunu söyleyebiliriz; 62 bin şirket Türkiye Cumhuriyeti gayri safi milli hâsılasının yüzde 78’ini yapıyor. Şu an, Türkiye’nin gayri safi milli hâsılasının yüzde 78’i elektronik fatura üzerinden dönüyor. Başka bir açıdan şöyle söyleyebiliriz; e-kredi veren QNB Finansbank için QNB Finansbank’ın buradaki payı, şu an eFinans olarak konuşuyorum, yüzde 14. Yani şu an QNB Finansbank istese Türkiye’nin gayri safi milli hâsılasının yüzde 14’ünü, yaklaşık 285 milyar liraya denk geliyor, kredilendirebilir. Böyle bir potansiyeli var. Dünya buraya gidiyor. Kuvvetle muhtemel yakın vadede bu gayri safi milli hâsıla ile eşitlenecek.”

Okan Murat Dönmez, 1 Temmuz itibarıyla ihracat faturalarının da elektronik faturaya dönüşeceğini hatırlatarak, “Şöyle bir bilgi var; Türkiye’nin en büyük 54 bin firması Türkiye ihracatının yüzde 85’ini gerçekleştiriyor. Şu an en büyük 62 bin şirket e-faturada, yani 1 Temmuz itibarıyla Türkiye ihracatının yüzde 85’i elektronik fatura üzerinden dönecek.” dedi.

QNB Finansbank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü, eFinans Yönetim Kurulu Üyesi Okay Yıldırım, programın devamında eFinans ve e-fatura çalışmaları hakkında bilgi verdi.

QNB Finansbank Nakit Yönetimi Satış ve Ürün Yönetimi Bölüm Müdürü Işıl Zeynep Atamdede de QNB Finansbank’ın e-fatura teminatlı kredi, Dış Ticaret İnternet Şube Menüsü, SMS ile gümrük vergisi ödemesi gibi ihracatçılara özel çözümlerini anlattı.

Shares: