“ERP Yazılımını Görmeden Mezun Olmayan Endüstri Mühendisliği Öğrencisi Kalmayacak!” sloganıyla Login Yazılım ve Endüstri Mühendisliğim Platformu güç birliği ile başlayan EN-ERP etkinliklerinin yirmi ikincisi EN-ERP-22 olarak 27 Şubat 2018, Salı günü Aksaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencilerinden Özlem Karakoç organizatörlüğünde Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda çok yoğun katılım ile gerçekleşti.

Etkinliği organize eden başta Özlem Karakoç olmak üzere Betül Doğanay, Hümeyra Süt ve Begüm Emir’in yoğun ve özverili çalışmaları sayesinde çok yoğun katılım ile gerçekleşen etkinlikte; Mete Gıda İş Geliştirme Sorumlusu Nuh Conağası ve Login Yazılım’dan İş Çözümleri Yöneticisi Ahmet Savaş Göktürk konuşmacı olarak yer aldı.

2006 yılında kurulup en hızlı gelişen üniversiteler sıralamasında yerini alan Aksaray Üniversitesi, gerek sosyal açıdan gerekse öğrencileri iş hayatına hazırlama açısından gelişim göstermektedir. Endüstri Mühendisliği öğrencilerinin yanı sıra akademik kadronun da katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, ERP’nin Endüstri Mühendisliğindeki yeri ve önemine değinildi.

Nuh Conağası; sunumuna Mete Gıda’nın kuruluş hikayesinden başlayarak Mete Gıda’nın bugüne gelene kadar olan geçirdiği süreçleri paylaştı. Akabinde tedarikçiden üretime birkaç ürünün ERP üzerinde nasıl yönetildiğini paylaşmasına paralel olarak ERP’nin iş sahasında işleyişini anlatarak örnek bir proje üzerinde öğrencilerle fikir alışverişi yapmasına ek olarak ayrıca ERP öncesi ve sonrası şeklinde örnek vaka çalışması üzerinden de deneyimlerini paylaşan Conağası, Endüstri 4.0 ‘ın bugüne kadar aşamalarını, Endüstri 4.0’ın Türkiye’deki yerini ve gelişen teknolojinin üretime katkılarından bahsetti. Son olarak Mete Gıda’nın gelişimine yönelik hedeflerinden ve planlanan projelerinden bahseden Conağası, sunumunu öğrencilerin soruları eşliğinde tamamladı.

Nuh Conağası’nın sunumundan sonra Ahmet Savaş Göktürk ise üretim sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin barkodlu hammadde girişinden örnek makinaların da paylaşıldığı üretim bandı dâhil, paketleme, depolama ve sevkiyattan oluşan iş süreçlerini özel fotoğraflarla hazırladığı sunumu ile öğrencilerle paylaştı. Ayrıca el terminali kullanmanın işletmelere ve iş süreçlerine sağladığı faydaları da paylaşan Göktürk, makine ve ERP entegrasyonlarının önemine ilişkin örnekler de sundu.

Akabinde Login ERP yazılımı üzerinden değişkenli sipariş girişi, sipariş onayı süreci, satın alma, stok yönetimi, üretim planlama, ürün ağaçları, iş emirleri, iş istasyonları, operasyonlar ve rotaları da kapsayan siparişten üretime olan tüm iş akışını öğrenciler ile paylaştı.

Sunumun bir bölümünde IoT teknolojilerine de değinen Göktürk, ayrıca Endüstri 4.0 piramitine bağlı olarak Sensör ve makinalardan, PLC, HMI, MES, Scada, APC’ye ilişkin örnek çalışmalar ile de öğrencileri aydınlattı.

Gerçekleşen Login ERP canlı demosunun hemen ardından İş Zekası (Business Intelligence) (BI) nedir, ne işe yarar, önemi nedir gibi konularda öğrencileri aydınlatan Ahmet Savaş Göktürk, aynı zamanda Sipariş, Sipariş detay, Fatura, Muhasebe, Küme analizi alanlarında gerçek dashboard ekranlarını da sunumunda öğrencilerin incelemesine sundu.

ERP ve BI üzerinden gerçekleşen demolar sonrası akıllı telefonlar üzerinden giriş yapılabilen iki sınav da hazırlayan ve gerçekleştiren Ahmet Savaş Göktürk, öğrenciler üzerinde güzel bir algı yaratarak kaliteli dinleme sağlamakla birlikte iki sınavın da raporlarını anlık olarak sistemden alarak, iki sınavdan da 75 puan ve üstü alan öğrencilere ulaştırmak üzere Başarı Sertifikalarının hazırlanması sürecini başlattı.

Etkinlik sonunda Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Günay Özbay tarafından teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve ardından toplu fotoğraf çekimi ile etkinlik tamamlandı.

Shares: