ödül

Workcube ile tam süreçlerini entegre hale getiren Ödül, uçtan uca dijitalleşmenin tam anlamıyla hayat bulduğu örnek markalardan biri.

1973 yılında Kayseri’de kurulan Ödül Madeni Eşya elektrikli ev aletleri pişirici grubunda faaliyet gösteriyor. %100 ihracat odaklı çalışan Ödül, 65.000 m2 kapalı alanda üretimini gerçekleştirdiği gazlı ve elektrikli ocakları ve ankastre ocakları 100’ün üzerinde ülkeye ihraç ediyor. 

Siparişe göre binlerce farkı kofnigurasyona sahip ürünlerinin ar-gesinden üretimine, siparişten satış sonrası hizmetlere kadar işinin her aşamasını Workcube üzerinde yöneten Ödül, satınalma, dış ticaret, lojistik, finans, muhasebe, insan kaynakları dahil tüm dahili ve harici süreçlerini Workcube’e taşımış durumda. Ödül Madeni Eşya Avrupa Birliği Yeşil Dönüşüm, Karbon Nötr Projesi kapsamındaki tüm dönüşüm ve izleme süreçlerini de Workcube ile yönetiyor.  

Dijitalleşme projesi kapsamında Ar-Ge ve ürün tasarım uygulamaları, mühendislik uygulamaları ve MES uygulamalarını da Workcube ile tam entegre hale getiren Ödül, uçtan uca dijitalleşmenin tam anlamıyla hayat bulduğu örnek markalardan biri.  

Workcube iş ortağı Mobius Yazılım Çözümleri tarafından yönetilen Ödül Workcube Dijital Dönüşüm Projesinin detaylarını Ödül Madeni Eşya yöneticilerine ve projeyi gerçekleştiren iş ortağına sorduk. 

 

“Workcube bizi bir kalıba sokmadı”

Firmamız 1973 yılında Kayseri’de kuruldu. 50 yıldır elektrik ev aletleri pişirici grubunda üretim yapmaktayız. Şirketimiz tamamen ihracata çalışmaktadır. Güney Amerika’dan Asya bölgesine kadar bu bölgede birçok ülkeye ihracat yapmaktayız.

Aslında biz kendi içerimizde bir proje oluşturduk ve “bu üretimimizi ne kadar daha kolaylaştırabiliriz müşterilerimize çok daha nasıl iyi hizmet verebiliriz” den yola çıkarak ve üretim aşamalarımızı daha kontrollü yapmak istediğimiz için Workcube ile tanıştık. Bizi cezbeden tarafı şu oldu, Workcube bizi bir kalıba sokmadı, bizim istediklerimizi bir kalıba soktu. Yani siz bunu alıp bunu böyle kullanın demektense siz ne istiyorsanız biz sizin yazılımınızı yapalım, kullanımınızı kolaylaştıralım noktasına geldiğimiz zaman Workcube’ü tercih ettik.

Workcube projemizi sadece yaptık bitirdik diye görmüyoruz açıkçası Yalın üretim gibi görüyorum ben Workcube projesini. Yalın üretimde de her gün yeni bir şeyler öğrenirsiniz ve bunun üzerine her gün yeni bir şeyler koymak zorundasınızdır, Workcube de aynı şekilde  Biz bunu yaptık artık bunu oturtduk değil, sorunları hallettikçe yeni ihtiyaçlar doğacağını biliyorduk Bundan dolayı Workcube ekibine ayrıca teşekkür ediyoruz. Bizimle çok ilgilendiler. Çok güzel projeler yaptık, bilmediklerimizi öğrendik. Belki bildiklerimizi daha doğru hale getirdik.

Son zamanlarda ülkemizin gündemlerinden birisi olan Avrupa Birliği’nin yeşil dönüşüm, karbon nötr projesi ile birlikte GES ‘ler, iş yeri içerisinde forkliftler, tasarruflu ampuller kullanmaya başladık. Bunları tam manasıyla kullanıma aldığımız zaman bunları Wrkcube üzerinde yönetebileceğimizin farkındayız.

Röportajlardan derlediğimiz başarı hikayesi videomuzu buradan izleyebilirsiniz. 

Türkiye Cumhuriyeti birçok sektörde ön planda olduğu gibi yazılım sektöründe de önde. Workcube’ün yerli ve milli oluşu sebebiyle bu kadar büyük bir yatırımın neden yurt dışına gitmesine izin verelim diye düşündük. Biz zaten ihracatçıyız, ülkemize Dolar getirmemiz gerekiyor. Rakamlarımız arttırıp cariye açığımızı ,dış ticaret açığımızı kapatmamız gerekirken biz niye bu rakamları yurt dışına verelim. Veya oradan ne kadar doğru bir teknik servisnhizmeti alabileceğiz, sorularımız ne kadar cevaplanabilecek bunları da düşündük. Workcube’ün yerli ve milli oluşu bizi ekibimizle beraber cezbetmiş oldu, bunu da söylemekten çok gururluyum.  

Ayrıca işimizin tamamını A’dan Z’ye tek bir programla yönetmemiz, sınırsız kullanıcıyla, birden fazla firmamızın her birinde aynı şekilde rahatlıkla Workcube’ü kullanmamız, kolaylıkla firma açıp kapatmamız, dönemlerin açılıp kapatılması, arayüzünün kullanımının kolay olması…bunların hepsi bizim için Workcube’de en önemli avantajdı 

“Ne zaman istersek 2 saatte depomuzu sayıp bütün dataları anında elde edebiliyoruz.”

Ödül Madeni Eşya beyaz eşya sektöründe hizmet veren ve bu konuda kendini butik üretici olarak tanımlamış bir firma. Butik üreticiden kastımız 105’ten fazla ülkede binlerce müşteriye kendine özel ürün tasarlatıp imal edebilme imkanı veriyoruz. Müşterilerimizden gelen talepler milyonlarca konfigürasyona sebep olabiliyor. Bu bilginin elde edilip yönetilebilmesi insan gücüyle oldukça zor olmakta. Bu kapsamda biz mühendislik altyapısını da yönetebilmemiz adına CPQ ve PDM programlarını kullanmaktayız. CPQ programında oluşan; müşterilerimizin kendi ürünlerini sanal ortamda tasarlayıp hangi konfigürasyonda ne istediği, ne kadar istediği gibi veriler karmaşık bir bir bilgi havuzu oluşturmaktaydı. Biz Workcube’den bu bilgiyi anlık, hatta saniyelik bazda alıp firmamızın departmanlarına otomatik olarak yayabilmesini istedik ve Workcube bunu çok güzel bir şekilde başardı.

Workcube CPQ programından aldığı datayı bizim belirlediğimiz yordamlarla kendine has bir reçete haline getiriyor. Bu reçetede ürün girişinden çıkışına kadar olan bütün süreçler belirlenmiş haritalara göre ilerlemekte. 

“Şu anda Workcube 60 makineden anlık veri almamızı sağlıyor.”

MES sistemimizi pilot bölge olarak preshanemizde uyguladık. Şu anda Workcube 60 makineden anlık veri almamızı sağlıyor. Workcube sayesinde şu anda bu 60 makineden; hangi makinede, hangi işçi, hangi ürünü ne kadar sürede üretebiliyor, fire oranları, hata oranları ve verimlilik oranları gibi bilgileri anlık olarak alabiliyoruz.  

2024 Workcube Konferansında Alper Yalçın’ın Katıldığı Başarı Hikayesi Panelini buradan izleyebilirsiniz. 

Workcube’24 Konferansı – Dijitalleşme Başarı Hikayesi Paneli – Ödül Madeni Eşya

Sisteme kurduğumuz RFID tanımlamasıyla depodan çıkan herhangi bir ürün, hiç sayıma gerek kalmadan barkodlu sistemle adetsel olarak algılanıyor. İnsan inisiyatifine gerek kalmadan forkliftin depodan çıktığı anda RFID’nin ilgili kodu üzerinden ürünün adedi sistemden düşüyor. Bu bize oldukça ciddi bir avantaj sağlıyor. RFID sistemi radyo frekans teknolojisiyle çalışan bir etiketleme mekanizması ve Workcube bu entegrasyonu bize sağladığı için yönetimimizin uygun gördüğü tarihlerde ne zaman istersek 2 saatte depomuzu sayıp bütün dataları anında elde edebiliyoruz.

“Workcube’deki en büyük avantaj ara yazılımlardan kurtulmak”

Eski programlarda üretimde istediğimiz verileri alamama, raporlayamama gibi patronun taleplerini karşılayamıyorduk. Workcube de bunun için geçtik. Workcube’ün bana en büyük avantajı ne oldu? Workcube ile muhasebe ve finansta çok ciddi bir raporlama avantajım var. Eski programlarda ne isterseniz isteyin raporlarda ek ücret talep edilirdi. Yani ek yazılımla programın içine yazamıyor, ilave yazılım üretiyorlardı bize. Workcube’deki en büyük avantaj ara yazılımlardan kurtulmak, bir sürü ilave yazılım yaptırıp da farklı program kullanmak yerine bir programda hepsini kullanmak.

Bizde bir terim vardır SAC en büyük rapordur bizde muhasebe alanında örnek veriyorum faturaların SAC’ı, anında çekebiliyorum bütün raporlarımı. Bu konuda Sefa’nın da emeğini  inkar edemem Workcube’de. Çünkü Sefa şu raporu bana yapar mısın dediğim zaman Sefa en fazla bir saat sonra veriyor bana bu raporu.

“Farklı ülkelerdeki ihracat satış kadromuz Web tabanlı uygulamadan sisteme ulaşabilmekteler.”

105’e yakın ülkeye ihracat yapan bir firmayız. Workcube’ün bu noktada bize katkıları oldukça fazla olmuştur. Ekibimizde ihracat satış kadrosunda oldukça yüksek sayıda arkadaş çalışmakta. Bizim için en güzel avantaj herhangi bir aplikasyon, uygulama gereksinimi olmadan, diyelim ki arkadaşımız bugün Tanzanya’da, bir diğer arkadaşımız Macaristan’da, diğer arkadaşımız Almanya’da hepsi de Web tabanlı uygulamadan aynı şekilde sisteme ulaşabilmekteler. Bu şekilde almış oldukları siparişleri detaylarıyla girebilmekteler. Mevcut kendi siparişlerinin durumunu yine aynı ekranda görebilmekteler.

“Satışçı siparişi aldıktan sonra doğrudan Workcube üzerinden üretime gönderiyor.” 

Biz daha çok Excel bazlı çalışıyorduk. Dolayısıyla birden fazla Excel’i, birden fazla raporu farklı farklı zamanlarda kontrol etmemiz gerekiyordu. Müşteri çeşitliliği ile birlikte ürün gamımız da çok olduğundan dolayı ürün raporları, müşteri raporları, satış ekiplerinin satış raporları gibi gibi bir dünya Excel dosyasının gözden geçirilmesi gün içinde çok ciddi zaman alıyordu. Workcube bunların hepsini tek bir platformda birleştirmemizi sağladı. Siparişi aldıktan sonra satışçı Workcube üzerinden üretime gönderiyor. Üretime gitmeden önce tabi bazı aşamalardan geçiyor onay süreçleri var, ödeme durumlarının kontrolü, ürünlerin yapılabilirliği gibi. Bunlar ARGE departmanları ve finans departmanları tarafından yine aynı platform üzerinde kontrol ediliyor. Gerekli onaylar sağlandıktan sonra sipariş doğrudan üretime akıyor. Ne olmuş oluyor? Tek bir platform üzerinde aslında diğer departmanlarla her bir sipariş için tek tek muhatap olmadan herkes platform üzerinde onayını verip siparişi üretime aktarabiliyoruz. Dolayısıyla bu bizim için çok ciddi bir zaman tasarrufu sağlıyor, zamanı daha verimli kullanmamıza sebep oluyor.

Bizim ne gibi taleplerimiz oldu, sisteme sipariş girerken aslında önce bir ürünü başka bir platformda oluşturuyoruz, oluşturduğumuz platformdan Workcube’e aktarırken sürenin kısaltılması talep ettik Daha önceden neredeyse bir gün alıyordu bu sipariş aktarımı. Yapılan iyileştirmeler sonucunda bu süreyi çok ciddi manada kısaltmış olduk.

“O kadar da kolay bir yöntem ki istediğiniz bilgiye çabucak ulaşabiliyorsunuz.”

O kadar da kolay bir yöntem ki istediğiniz bilgiye çabucak ulaşabiliyorsunuz. Ben bir ekibimdeki arkadaştan bilgilere ulaşmasını istediğim zaman kesinlikle bana anında cevap verebilecek düzeyde bir program. Bu da bize zaman kazandırıyor ve gerçekten müşterilerimize daha fazla zaman ayırmamıza sebep oluyor. Bizim satışa odaklanmamızı sağlıyor.

“Sistem tedarikçinin kayıtlı emailine direkt siparişi oluşturup gönderiyor.”

Belli tedarikçilerde kalıplarımız var. Bunlarda çok fazla pazarlık şansımız olmuyor ama aynı ürünü farklı firmalardan aldığımız malzemeler de var. Örneğin Workcube’de 3 tane firma tanımlamış oluyoruz, üç firmaya da aynı anda sipariş formu oluşturuyoruz, bu bilgi direkt oradaki cep numarasına mesaj olarak düşüyor. Tedarikçi telefonuna baktığında Ödül Madeni Eşya Fiyat istiyor diyor. Benim gönderdiğim linki açtığı zaman orada sadece vereceği fiyatı örneğin 10 TL yazıyor, tamamla diyor. Bu sefer bana mesaj geliyor diyor ki “şu firma fiyat teklifini tamamladı”, ben bunu açıyorum, bakıyorum 10 TL vermiş diğer firmaya bakıyorum 12TL vermiş, termin tarihi yanında işte 10 güne veririm, bir aya veririm bu şekilde benim önüme direkt listeler düşüyor teklif kısmında. Ben diyorum ki “10 TL’liği kabul ediyorum”  direkt tek bir tuşla yine bu kez sipariş formunu gönder diyorum. Sistem yine tedarikçinin kayıtlı emailine direkt siparişi oluşturup gönderiyor.

Destek konusunda sağ olsun ekip arkadaşları sürekli her konuda bize çözüm olarak dönüyorlar. Biz bunu yapamıyoruz diye bir şey demediler bu zamana kadar o konuda çok teşekkür ediyoruz.

“Workcube bir firmada ne kadar çok departmanda kullanılırsa faydasını o kadar katlayan bir program.”

Workcube ekosistemi içerisinde bizim Dijirati diye tabir ettiğimiz bir firma profili var. Bu firma profili teknolojik altyapıları bir zorunluluğa dönüşmeden önce kendi sektöründe ön plana çıkmak için deneyen, hatta mümkün olduğunca öncü olarak kullanan firmalara verdiğimiz isim. Ödül Madeni Eşya’yla ilk temastan itibaren biz bir Dijirati projesi içerisinde olduğumuzun farkındaydık. Workcube bir firmada ne kadar çok departmanda kullanılırsa faydasını o kadar katlayan bir program. Ödül Madeni Eşyaben başından bu bilinci edinip Workcube’e topyekün bir implementasyon sağlamak için gerekli insan kaynağını sonuna kadar sağladı. Projeye gerçekten inandı. Gerek proje sponsorları olsun gerek mühendis ekibimiz olsun gerek beyaz yakalı çalışan arkadaşlar olsun tam bir dijirrati örneği sergileyerek bu sinerjiyi hem Workcube ekibiyle hem de kendi içerisinde sağladı. Workcube’ün sadece modüler bazdaki kolaylıklarını değil, bütünleşik yapısını ve süreç kurgusunu sonuna kadar kullandı. Yani bizim Workcube’ün etinden sütünden faydalanmaya çalışan örnek projelerimizden birisi oldu.

Workcube Ürün ve Çözümlerini Yakından Tanımak için Tıklayın    

Workcube’ü incelemek için DEMO’yu ziyaret Edin