cloud erp vs web erp

Cloud ERP ile Web ERP kavramları ince bir çizgiyle birbirinden ayrılan kavramlar. Bu ince ayrımların temelinde de hem teknolojik hem de satış modelindeki temel farklılıklar yatıyor.

%100 Web tabanlı geliştirilmiş ve cloud üzerinden de lisanslama modeli sunan bir yazılım çözümü olarak en çok karşılaştığımız sorulardan biri de bu. Aşağıda anlatacaklarımız bu soru işaretinin giderilmesinde önemli katkı sağlayacak.

Aslına bakıldığında Cloud ERP ile Web ERP kavramları ince bir çizgiyle birbirinden ayrılan iki kavramdır. Bu ince ayrımların temelinde de hem teknolojik hem de satış modelindeki temel farklılıklar yatıyor.

cloud erp vs web erp

Dünyadaki internet kullanıcı sayısının, kullanım oranının, internet üzerinde dönen veri trafiğinin ve işlem hacminin artmasıyla doğru orantılı olarak yeni bir ERP çözümü almak isteyen şirketlerin de son yıllarda tercihi Web tabanlı ve Cloud tabanlı ERP çözümlerine kaymış durumda. Hatta Software-Path’in 2022 ERP araştırmasına göre yeni bir ERP yatırımı yapacak şirketlerin %97’sinden fazlası cloud tabanlı çözümlere yatırım yapacaklarını ifade ediyor. 

Cloud ERP nedir?

Bulut tabanlı ERP sistemleri kullanıcıların kullanıcı başına aylık bir bedel ödeyerek ERP sisteminin modüllerinin kullanım hakkını elde ettikleri sistemlerdir. Bu ERP çözümlerinde ödenen aylık bedeller sadece yazılımı değil yazılımın üzerinde koştuğu diğer altyapı yazılım ve donanımlarını da kapsar.

Özünde Cloud ERP dediğimiz şey bir lisanslama modelini ifade eder ve bir abonelik kapsamında yazılımın kullanım hakkının kiralandığı modeldir. Kullanıcıya lisans sahipliği vermez.

Cloud ERP’de, yazılım tedarikçisinin sunucusunda barındırılır ve kullanıcılar herhangi bir cihaz üzerinden internet bağlantısıyla yazılıma erişir ve kullanır. Bu erişim bazı çözümlerde doğrudan web tarayıcı (browser) üzerinden olabileceği gibi bazı çözümlerde ise kullanıcının cihazına bir ara yazılım yüklemesi ve uzaktan bağlantı (remote connection) ile gerçekleşir.

Web ERP nedir?

Web tabanlı bir ERP sistemi ise hiçbir yazılım donanım ihtiyacı olmadan sadece internete bağlı herhangi bir cihazdan web browser aracılığı ile kullanıcının erişip kullanabildiği ERP çözümleridir. Kullanıcının cihazına hiçbir şey yüklemeyi gerektirmez. Kullanıcılar çoğunlukla tıpkı bir web sitesini ziyaret ediyorlarmış gibi  https:// ile başlayan bir domain  üzerinden kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yaparlar.

Web tabanlı bir yazılım müşterinin kendi bünyesindeki bir sunucuda (on-premises) barınabileceği gibi yazılım tedarikçisinin sunucusunda da barındırılabilir.  

Özünde Web tabanlılık yazılımın lisanslama modeliyle değil teknolojik altyapısı ile alakalı bir kavramdır.

Web Tabanlı ERP sistemleri iki şekilde lisanslanabilmektedir.

1- On-Premises lisanslama modeli dediğimiz model ile müşteri sunucusuna kurularak ve kalıcı lisanslama ile (kullanıcı bazlı, sunucu bazlı, modül bazlı fiyatlamalar yapılabilir)…

2- Cloud üzerinde tıpkı Cloud ERP’de anlattığımız gibi tedarikçinin sunucusunda kurularak, aylık ve kullanıcı bazlı model ile kullandıkça öde gibi bir abonelik mantığı ile… 

Kullanıcının dünyanın herhangi bir yerinden sadece bir browser araclığı ile kendi sunucusundaki veya tedarikçinin sunucusundaki ERP sistemine erişebiliyor olması sayesinde Web Tabanlı ERP’ler çok esnek ve rahat kullanım sağlar.

Bütün bunları özetlediğimizde ortaya şu sonuç çıkar. Her Cloud ERPWeb tabanlı ERP olmayabilir. Web tabanlı ERP’ler ise tıpkı bir Cloud ERP gibi lisanslanabileceği gibi On-Premises kalıcı, lisanslama modeliyle de müşteriye sunulabilmektedir.

Temel Karşılaştırma Tablosu

Özellik Cloud-Tabanlı ERP Web-tabanlı  ERP
Donanım/yazılım Lokasyonu Yazılım tedarikçisinin altyapısı üzerindedir Müşteriye ait sunucuda ve altyapısında olabileceği gibi tedarikçinin altyapısı üzerinde de olabilir.
Lisans Hakkı Kullanıcı başına, aylık olarak fiyatlandırılır. Abonelik süresince kullanım hakkı verir. Kullanıcı lisansın sahibi olamaz. Yazılım bir hizmet olarak sunulur. Tek defalık ödeme ile müşteri kalıcı şekilde lisans sahibi olabileceği gibi cloud modelindeki gibi aylık kullandıkça öde mantığında kiralama da yapılabilir.
Maliyet Oldukça bütçe dostudur. Müşterinin lisanslama tercihine göre değişir. Kalıcı lisanslama cloud lisanslamaya göre daha pahalıdır.
Özelleştirme Eğer çözüm Private Cloud’da yani müşteriye özel bir ortamda sunulmuyorsa çoğunlukla majör özelleştirmelere izin verilmez. Müşteri istediği gibi çözümü özelleştirebilir.
Ölçekleme Ölçeklenebilir. Kullanıcı sayısının, veri ve işlem yükünün artışına göre tedarikçi firma gerekli altyapı ihtiyacını sürekli günceller ve ölçekler Ölçeklenebilir. Yazılım kalıcı lisanslama ile müşteri sunucusu üzerinde barınıyorsa ölçeklenebilirlik için gerekli sunucu kapasitesi vb. altyapı yatırımını kullanıcı firmanın kendisinin yapması gerekir. 

Workcube %100 Web tabanlı bir çözümdür. Aynı anda hem On-Cloud hem de On-Premises lisanslama modelleri ile müşterilerinin kullanımına sunulur. Bu anlamda Workcube hem Cloud ERP hem de Web ERP kavramlarının tüm özelliklerini bir arada barındıran çözümlerden biridir.

Workcube Çözümleri ve Sunduğu lisanslama modelleri hakkında daha ayrıntılı bilgileri aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.

Workcube Çözümleri