Üretim yapan firmaların bir ERP yazılımı kullanmasındaki en önemli amaçlardan biri maliyetlerini düzgün bir şekilde görebilme ihtiyacıdır. Çünkü maliyetlerini doğru şekilde göremeyen bir firma ürünlerini düzgün fiyatlandıramaz ve piyasada rekabet edemez.
Özünde tüm ERP sistemleri içeride veri var ise ürünün maliyetini rahatlıkla çıkartabilir. O yüzden burada önemli olan konu, ürünün maliyetini çıkartmak değil, ürünün doğru şekilde sisteme kayıt edilmesini sağlamaktır.
Bir ürünün sisteme doğru kaydedilmesi; ürün, yarımamül, ticari mal ve ham-maddelerin akıllı ürün kodlarının düzgün oluşmasından başlayıp, ürün ağaçları ve rotaların oluşturulması ile devam eden süreçtir. Tüm bunların çok doğru bir şekilde hatasız ve sistematik olarak kayıt edilmesi hayati önem taşımaktadır.
Ürün çeşitliliği sektöre göre değişmektedir. Özellikle mobilya ve tekstil gibi çeşitliliğin yüz binler ile ifade edildiği sektörlerde ürünleri tek tek konfigüre etmek imkansız bir hal almaktadır. Bu yüzden ürünlerdeki, rotalardaki ve reçetelerdeki variant özelliği bu tip sektörler için ihtiyaçtan öte, bir zorunluluktur.
Bu yazıda Login Yazılım’ın Entegre Ürün Konfigüratörü’nün bu ihtiyaçlara nasıl çözüm geliştirdiğini birlikte incelemeye çalışacağız.
Login, müşteriye özel üretim yapan firmaların tüm iş süreçlerini etkin bir şekilde yönetebilecekleri bir sistem çözümü sunuyor. Bunu, uzun AR-GE çalışmaları sonucu geliştirdiği “konfigüratör” özelliğini Login ERP içerisindeki tüm üretim, stok, satış ve maliyet süreçlerine entegre ederek sağlıyor.
Login ERP ile, müşterinin istediği özel ürünün tasarımı, sipariş anında birkaç tuşa basılarak kolayca gerçekleştirilebiliyor. Üretilecek ürüne ait ürün ağacı, sisteme daha önceden tanımlanmış olan dinamik ürün ağacından “anında” yaratılıyor. Bu sayede, milyonlara ulaşabilecek statik ürün kodu ve ürün ağacını sistemde tutmaya da gerek kalmıyor.
Ürünün değiştirilebilir özellikleri belirlenirken varsa ek işçilikler de dikkate alınarak gerçek maliyetleri sipariş anında görülebiliyor. Stokların ve atölyelerin durumuna bağlı olarak ürünün üretilip üretilemeyeceği kontrol edilebiliyor, müşteriye gerçekçi fiyat ve teslim tarihi verilebiliyor.
Login ERP bünyesinde yer alan başka bir uygulama sayesinde, içerisinde özel tasarlanmış ürünlerin yer aldığı toplu satış veya ihalelere hazırlık aşamasında ayrıntılı maliyet analizleri, üretilebilirlik kontrolleri, teklif hazırlama ve revizyonları çok kısa sürelerde yapılabiliyor.
Parametre Değişkenleri ve Grupları
Parametre değişkenleri için Ürünlerin konfigüre edilebilecek tüm özellikleri ve alabileceği değerler tanımlanır. Parametre grupları olarak ise; Bilgi girişi sırasında hangi değişkenlerin sorulacağı, fiyatı hangi değişkenlerin belirleyeceği, ürünün üzerine yapıştırılacak barkod etiketinde hangi özelliklerin olacağı, standart ürün boyutları dışında istek olduğunda (genişlik, derinlik vs.) ek fiyat alınıp alınmayacağı, ek fiyat liste kodu ile bilgi giriş sırası belirlenir.
Bağlı Değişkenler
Bağlı değişken tanımları ürünün herhangi bir özelliğine bağlı olarak ürün ağacında kullanılacak bileşen kodunun bulunmasını sağlar.
Ürün Ağacı Şablonu
Ürün için kullanılacak bileşenler ve miktarı standart olarak hep aynı ise direkt olarak bileşen kodu ve miktarı yazılır. Eğer kullanılacak bileşen kodu ve miktarı ürünün herhangi bir özelliğine (Örneğin: Renk, model, en, boy, derinlik vb.) bağlı ise bileşen kodu ve miktarı alanlarına yazılacak formüller sayesinde belirlenir.
Örneğin:(casewhen‘[yaylı_stop]’=‘E’THEN‘$var47$’ELSE‘$var8$’END)
Ürün için seçilen konfigürasyon seçeneklerinde ‘Yaylı Stop ‘ seçeneği ‘E’ Evet ise ‘var47’ adlı bağlı değişkeni; ‘H’ Hayır ise ‘var8’ adlı bağlı değişkeni kullan anlamına gelir.
Sipariş Girişi
Konfigüre edilebilen ürünlerin siparişi sırasında ürünün değiştirilebilen özelliklerini gösteren ekran açılır. Ekrana gelecek sorular ürün stok kartında tanımlı şablondan getirilir.
Bu ekrandan ürüne ait değiştirilebilen özelliklere ait alternatifler seçilerek ürünün konfigürasyonu belirlenir. Bu seçim manuel yapılabileceği gibi daha önce ürün için tanımlanmış standart konfigürasyon tanım tablosundan da çağrılabilir. Bu sayede giriş aşamalarında hız kazanılmış olur.
Standart Konfigürasyonlar
Ürünlerin muhtemel konfigürasyonları tanımlanarak hızlı giriş imkanı sağlanır.
Sipariş Girişinde Otomatik Fiyatlama
Ürünün değiştirilebilir özellik ekranından ek fiyat alınacak özellikler de belirlenebilir.
Örneğin: Ürünün standart genişliği 150 cm iken 140 cm olması isteniyor ise sistem daha önce tanımlanmış olan Ek fiyat listesinden ürünün genişiliğinin azaltılması için alınacak ek fiyatı ekrana taşır. Ekrana taşınan ek fiyat ürün liste fiyatı ile toplanır, ürün miktarı ile çarpılarak satır tutarınının bulunması sağlanır. Hangi değişkenin ek fiyata tabi olduğu Ürün Konfigürasyonu Parametre Grup şablonu tanım ekranında belirlenir.
Ek Fiyatlar
Ek fiyatlar tanım ekranından ek fiyatın geçerlilik tarihi, fiyatın döviz cinsi, hangi ürünler için ne kadar ek tutar alınacağı bilgileri tanımlanır.
Örneğin: A00% nin anlamı A00 ile başlayan ürün kodları demektir.
Konfigürasyon Kısıtları
Ürün bazında kullanılabilecek konfigürasyonlar belirlenerek, tanımlanan konfigürasyonların dışında giriş yapılmasının önüne geçilir.
Ürün Ağacı
MRP çalıştırıldığında ürün için tanımlanan konfigürasyon ve şablon tanımları kullanılarak ürün ağaçları sistemde otomatik olarak oluşturulur.
Barkod Etiketi
Ürünün konfigürasyon özelliklerine istinaden ürün üzerine yapıştırılacak barkot etiketi sistemden barkod printerlerine gönderilebilir.