Çevreye karşı duyarlı teknoloji, Green IT veya yeşil bilişim, bilgisayar ve kaynaklarının çevre dostu kullanımıdır. Daha geniş anlamda bilgi teknolojilerinin çevresel etkilerinin azaltılma amacıyla bilgisayar araçlarının tasarlama, üretme/mühendislik, kullanma ve düzenleme yönetimi olarak da tanımlanır. Birçok enformasyon teknolojileri üreticileri ve satıcıları enerji tasarruflu bilgisayar araçları tasarlamak, tehlikeli maddelerin kullanımını azaltmak, dijital cihazların ve kağıdın geri dönüşümünü teşvik etmek için sürekli yatırım yapıyorlar. Green IT için Logo Yazılım’ın CEO’su Sn. Buğra Koyuncu ile Yeşil Bilişim üzerine bir görüşme yaptık.
ERP HABER: Başta veri depolama çalışmaları olmak üzere, artan Bilgi Teknolojileri enerji ihtiyacı hangi gereksinimleri doğuruyor ve enerji sistemlerinin sektörün ihtiyaçları çerçevesinde geliştirdiği özel çözümleri nelerdir?
Gelişen iletişim imkânları ve buna bağlı olarak artan IT altyapı servisleri ve talepleri artık 7/24 çalışmayı gerektiriyor. Bu kapsamda kesintisiz servis hedefleri kurulan tüm bu sistemler daha fazla enerji ve soğutma gereksinimlerini doğuruyor.
Logo Yazılım olarak en hassas olduğumuz konulardan biri çevredir. Akıllı kampüs binamızda yaptığımız akıllı soğutma, su kaynaklarının israfını önleme projelerinden sonra yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldik.
ERP HABER: Bilgi Teknolojileri sektöründe karbon ayak izimizi nasıl azaltabiliriz, Türkiye’de BT sektörü karbon ayak izini azaltmak konusunda duyarlı mı? Bunun için neler yapabiliriz?
Karbon ayak izini azaltmak için yapılabilecek birçok şey var. Atıkların azaltılması, imalatçıların gereksiz ve doğada bozulmayan ambalaj malzemeleri kullanmamaları, ambalajsız tüketilebilecek ürünlerin ambalaj kullanmadan tüketilmesi, güneş enerjisi kullanılması…
Logo Yazılım olarak şirketimizin enerjisinin bir kısmını çatımızda bulunan güneş panellerinden elde ediyor böylelikle hem tasarruf ederken, diğer kaynaklardan üretilen elektriği de az miktarda kullanmış oluyoruz. Aynı şekilde sanallaştırma altyapımız sayesinde de şirketimiz sistemlerinde bulunan çok miktardaki sunucuyu fiziksel altyapıdan çıkarttık. Böylelikle hem bu sunucuların enerji ihtiyacı azalmış olurken soğutma ve dolaylı olarak da elektrik tasarrufu ile çevre üzerindeki yükümüzü hafifletmiş olduk.
Kurmuş olduğumuz Sanal Sevkiyat ve Sipariş Sistemleri ile artık fiziksel medya ile Logo ürünlerinin satışını ortadan kaldırdık. Bu hem hammadde ihtiyacımızı hem çevreye zararlı plastik vb. atıkların azalmasına neden oldu.
ERP HABER : Basılı materyal maliyetlerini düşüren e-fatura, e-imza, e- defter ve e-arşiv gibi çözümlerin Green IT’ye katkıları nelerdir? Fatura ve belge kullanımını azaltarak ve kağıt tüketimini azaltan e-dönüşüm çalışmaları, geri dönüşümlü kağıt çözümlerine oranla daha etkili midir?
e-Fatura uygulaması sayesinde kağıt, baskı, posta ve işletme maliyetlerinden önemli ölçüde tasarruf sağladığı gibi, firmaların, e-faturaya geçmeleri sayesinde tonlarca kağıt tasarrufu sağlanacaktır. 1 ton kâğıdın geri dönüşüme katılması sonucu 17 ağacın kesilmesi önlenirken, ayda 1.000 fatura kesen 1.000 firma, E-faturaya geçişi sayesinde yılda ortalama 4.800 ağacı kesilmekten kurtarıyor.
ERP HABER: Bilgi Teknolojileri şirketleri geri dönüştürülebilir malzemeleri ne kadar kullanıyor? Baskı sistemlerinde doldurulabilir kartuş, çevre dostu malzeme ve geri dönüştürülebilen kâğıtların kullanımı gibi çevre dostu çözümler geliştiriliyor mu?
Şirket olarak elektronik atıkların da hem çevre acısından önemli hem de ekonomik anlamda bir değer olduğunun farkındayız. Ülkemizde hala elektronik atıkların bir çöp olmadığı tam olarak kavranabilmiş değildir. Ancak Logo olarak biz buna özen gösteriyor ve elektronik atıkları geri dönüşüme tabi tutacak şirketlere aktarıyoruz.
Çevreye karıştığında çok zararlı olan kullanılmış piller de önemli bir sorundur. Bununla ilgili de çeşitli bilinçlendirme çalışmaları yapıyor, bu pilleri şirketimizde topluyor ve ilgili şirketlere gönderimini yapıyoruz.
Global teknoloji trendlerine bakıldığında artık daha az enerji harcayan buna karşılık daha performanslı ve çevreci ürünlerin süreçlerde yerlerini aldığını görüyoruz. Logo olarak biz de bu trendi takip ediyoruz ve sistemlerimizde sürekli güncellemelere gidiyoruz.
10 Adımda Green IT
- Enerji Verimli Donanımlar Seçin: Şirketinize yeni alacağınız ürünlerde (masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, sunucular vb) alım öncesi, markaların enerji politikalarını araştırabilirsiniz. Modeller arasında verimli olanları tercih edebilirsiniz.
- Güç Yönetim Sistemleri Kullanın: Kullanılmadığı zaman kendisini beklemeye alan veya belirli bir süre sonra kapanan işletim sistemlerini ve donanımları tercih edebilirsiniz. Bazı özel yazılımlar ile sistemlerinizin ayarlarını merkezi olarak tek bir noktadan kontrol edebilirsiniz. Öğle tatilinde bir bilgisayarın kapatılmasıyla haftada 900 Watt enerji tasarrufu sağlanabiliyor.
- Sanallaştırma Teknolojilerini Deneyin: Şirketinizdeki fiziksel sunucu sayısını azaltabilirsiniz. Server kiralama yöntemini kullanabilirsiniz veya buluta taşınabilirsiniz.
- Depolama: Verilerinizi tuttuğunuz sistemleri kiralama yöntemine gidebilirsiniz.
- Sunucu Odaları: Sunucularınızın bulunduğu ortamlarda daha iyi yalıtım veya soğutma sistemlerinde iyileştirme yapabilirsiniz.
- Bilgisayarlar: Bilgisayarlarınızı “thin clients” larla değiştirebilirsiniz.
- Ekranlar: Enerji verimliliği yüksek monitörler kullanabilirsiniz.
- Kağıt Tüketimi: Kendi yazılımlarınızda çıktı adetlerini azaltabilirsiniz. Onay mekanizmalarını ıslak imza yerine dijital imzaya çevirerek verimlilik elde edebilirsiniz.
- Fiziksel Personel Sayısını Azaltın: Ofis bağımlı çalışmayan ekibinizi evden çalıştırabilirsiniz. Hem giderleriniz azalır hem de personeliniz mutlu olur. Çağrı merkezinizi outsource edebilir ve satış ekibinizi daha az ofiste tutabilirsiniz.
- Enerji Tüketimi Konusunda Farkındalık Yaratın: Diğer tüm adımlara göre en önemli olanı ise budur. Üst yönetimden stajere kadar herkesin bilgilendirilmesini sağlayın ve farkındalıklarını artırın.