Günümüzde işiniz için en değerli olan yapılardan birinin ERP yazılımı olduğunu söyleyebiliriz. Doğru ERP seçimi çoğu zaman CEO’lar için hem yatırımın büyüklüğü açısından hem de teknik tarafta harcanan zaman ve enerji nedeniyle karar verme aşamasında beraberinde birçok soruyu ve sorunu getirmektedir.

Şirketiniz için en doğru seçimi yaparken, bilinen ve çok tercih edilen yazılım sağlayıcılarına yönelseniz de yine de temkinli davranmak durumundasınız. Süreç boyunca herkesin size dorğu bir strateji ile hareket etmenizi söyleyeceği ve bu sürecin iş akışınızda zamana ve maliyete sebebiyet vereceğini söyleyeceğine hazır olmalısınız. Ne yazık ki hepsi bu kadar da değil. Doğru ERP’yi seçmeden önce bilmeniz gerekenler nelerdir?

CEO

İşte bu mühim kararı vermeden önce aklınızda bulunması gerekenler;

ERP işiniz için bir İsviçre çakısıdır, lamba cini değildir!

Öncelikle alacağınız hizmeti doğru biçimde tanımlamanız gerekmektedir. ERP’nin işi kaynaklarınızın doğru yönetimini sağlamaktır. İşinizde ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgiye erişiminizi sağlar.

ERP şirketinizin kaynaklarını optimize ederek işinizi kolaylaştıracaktır. Operasyon verimliliğinizi arttırırken maliyetlerinizi daha net görmenizi sağlayacaktır.

Birçok kobi , ERP’nin tüm problemlerini çözeceğine inanarak çıktığı bu yolda yaptığı yatırım ve harcadığı zaman ile enerjinin ardından gerçeğin farkına vardığında hayal kırıklığına uğrar. Bir CEO olarak gerçekçi beklentilerle hareket etmelisiniz. Yazılım sağlayıcılara yeni ERP’yi daha doğru anlamak adına sorularınızı sormaktan çekinmemeli ve ardından karar vermelisiniz.

Takımınızın iletişim planını hazırlamalısınız!

ERP uygulaması ayrı, kullanıcının adaptasyonu ise apayrı bir süreçtir. Her ne kadar uygulama için gereken prosedürü tam anlamıyla gerçekleştirseniz de, ERP’nin faydasını ancak takımınız kullandığı zaman görebilirsiniz. .

Adaptasyon, süreç boyunca karşılaşacağınız tek mücadeleniz değildir. Yeni ve bilmedikleri bir şey ile karşılaşan ekibinize doğru bilgiyi aktarmak ve onların kullanımını kolaylaştırmak adına doğru bir iletişim planı hazırlamanız gerekmektedir. ERP’ye dair kafalarındaki soruları çözüme kavuşturduğunuz ekibiniz, adaptasyon sürecinin ardından yazılımın sağladığı kolaylıklarla birlikte belki de başlangıç aşamasında bilinmez olan ERP’yi seveceklerdir.

Özetle; bir CEO olarak, ERP macerasına atılmadan önce, bir iletişim planı ilk adım için doğru bir tercih olabilir.

Danışmanların Sektörel Tecrübesini ve yetkinliklerini mutlaka sorgulayın.

Her ERP sisteminin yetkinlikleri birbirinden farklı olsa da, özünde hepsi aynıdır. Marka olan bir ERP yazılımı mutlaka iyidir algısı yanlıştır. Marka da olsa, eğer kurulum aşamasında sistem analizi iyi yapılmamış ve sistem doğru kurgulanmamış ise, sonuç sizi felakete sürükleyebilir ve ileride planlanmayan danışmanlık maliyetleri ile yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz.

ERP kurulumundan önce yapılan sistem analizinin, sektörel tecrübesi olan danışmanlar tarafından yapılmasına önem gösterin. Sektörü yeni tanıyan bir danışman tarafından yapılan yanlış bir sistem analizinin, kurulum aşamasında ve sonrasında size problem çıkartacağını unutmayın. Bu yüzden danışmanların sektörel tecrübelerini ve yetkinliklerini önceden mutlaka sorgulayın.

ERP’yi özelleştirmeniz gelecekte gereksiz sorunlar doğurabilir

Şirketiniz süreci tamamladıktan ve kullanmaya başladıktan sonra ERP’nizi özelleştirmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz.

Uzmanlar bu konuda en azından uzun dönemli olarak özelleştirmenin dorğru bir tercih olmadığı görüşündelerdir. Nedenine değinecek olursak; ERP yaşayan bir sistemdir ve uzun dönemde işiniz büyüdükçe ERP’nizi güncellemeniz gerekecektir. İşte bu güncelleme aşamasında özelleştirilmiş bir ERP’yi güncelleme çok daha meşakkatli olmaktadır.

Özetle; iyice düşünün… Ve uzmanlarla, takımınızda ve yazılım sağlayıcılarla işinizi bir adım öteye taşıyacak en doğru yolu bulmak adına zaman geçirin!