Software AG teknolojileri, bu kez de astrofizik ve nükleer fizik çalışmalarına ışık tutacak. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki (CERN) mühendisler ve fizikçiler, bu yıl başından itibaren Software AG’nin Terracotta BigMemory çözümü sayesinde, yeni bir program kapsamında gücünü iki katına çıkarmaya hazırlanan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) destek sistemlerini gerçek zamanlı olarak takip edebilecek ve parçacık hızlandırıcılarının sorunsuz çalıştığından emin olabilecekler.

cern_lab-600

İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), 2015’e Software AG teknolojileriyle giriyor. Yeni bir proje dâhilinde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) gücünü iki katına çıkarmaya hazırlanan CERN mühendisleri, kapsamlı bakım ve geliştirme programı çerçevesinde Software AG’nin bellek içi veri yönetimi yazılımı olan Terracotta BigMemory’yi kullanacak.

Software AG’nin BigMemory çözümü, karar aşamasında LHC için en uygun çalışma ortamını oluşturan Denetim ve Takip Platformu’nda (C2MON) kullanıma alınmış, çoklu destek sistemiyle ilgili gerçek zamanlı verileri başarıyla sunması nedeniyle son etapta CERN’in onayını almıştı.

Sensör verileri analizi Software AG’ye emanet

Maddeyi oluşturan bileşenler aracılığıyla evrenin yapısını ve doğanın değişmez kanunlarını ayrıntılı bilimsel araştırmalar ve denemeler ile anlamaya çalışan CERN’deki bilim insanları için 2015’te yeni bir dönemin kapıları aralanıyor. Bakım ve geliştirme programı kapsamında LHC’nin verimliliğinden feragat etmek istemeyen bilim insanları, günde 1.5 milyon olay meydana getiren 94 bin sensörü ve bu sensörlerden durmaksızın gelen çok büyük miktarlardaki veriyi düzenli olarak takip etmek zorunda. Yeni dönemde Software AG’nin bellek içi veri yönetimi yazılımı BigMemory’yi kullanacak olan mühendis ve operatörler, bu sayede sensör verileri üzerinde gerçek zamanlı analizler yapacak ve bu analizleri uygulanabilir aksiyonlara dönüştürecek. Güç kaynağından sıcaklık seviyesine, havalandırma sistemlerinden hava valfına kadar pek çok temel öğe, C2MON’un yüzde 99.99984’ten daha yüksek bir oranda sürekli çalışır halde olması için düzenli olarak denetlenecek. Bu da sistemdeki aksama süresinin haftada bir saniye ile sınırlı kalması anlamına geliyor.

CERN sistemlerini şeffaflaştıran yazılım: BigMemory

“CERN’de hataya yer yok” diyen CERN yazılım mühendislerinden Matthias Bräger yazılım avantajlarını şöyle özetliyor: “Sistemin sürekli çalışır halde olması başarıyı etkileyen en kritik faktörlerden biri. Bu nedenle mühendislerin ve operatörlerin kesintisiz bir şekilde gerçek zamanlı ve güncel bilgilere sahip olması, herhangi bir ufacık sapma durumunda bile sisteme müdahale etmelerini sağlayacak. Böylece beklenmedik ve istenmeyen sonuçlar da gerçekleşmeden ortadan kaldırılmış olacak.”

Software AG Kuzey Avrupa ve Güney Afrika Operasyon Direktörü Mike Slater ise, CERN işbirliğiyle ilgili şunları söylüyor: “BigMemory, yüksek performanslı iş hacminin yanı sıra donanımla ilgili sorunlarda otomatik olarak yük devredebiliyor. Aynı zamanda denetim ve takip hizmetlerini kesintiye uğratmadan sistem güncellemelerini ve geliştirmelerini yapabiliyor. Bu da CERN’deki bilim insanlarının aksama sürelerine maruz kalmadan altyapı sistemlerini rahatlıkla incelemelerine yardımcı oluyor.”

CERN’in toplumsal boyutu

CERN’de yürütülen bilimsel çalışmalar, milyonlarca kişinin hayatını olumlu düzeyde etkileyecek araştırmalara odaklanıyor. Bugüne kadar yapılan parçacık fiziği deneyleri, kanser terapisi, radyasyon işleme, elektronik, medikal ve endüstriyel görüntüleme gibi tıp ve ilaç sanayiinde pek çok önemli gelişmeye imza atmış durumda. 1970’lerde Cenevre Kanton Hastanesi işbirliğiyle CERN’de geliştirilen ve PET Tarayıcısı olarak da bilinen Pozitron Emisyon Tomografi (PET) gibi radyofarmasötiklerin kullanımı sayesinde bugün, çeşitli hastalıklarla boğuşan milyonlarca insana tanı konulabiliyor.

Software AG CERN operasyonlarının kesintisiz sürmesini sağlıyor

Software AG Güney ve Doğu Avrupa Latam Operasyon Direktörü Philippe La Fornara, “BigMemory, yüksek performanslı iş çıktısına ek olarak C2MON için otomatik yük devretme görevini üstleniyor ve takip hizmetlerini hiçbir şekilde kesintiye uğratmadan gerekli sistem güncellemelerini yapabiliyor. Bu da mühendislerin ve operatörlerin altyapı sistemleri üzerinde neredeyse sıfır aksama süresiyle çalışmalarını sürdürmesini sağlıyor” diyor.

Shares: