ERP yazılımları yatırım açısından büyük meblağları işaret etmesi ve başarısız olma riskini her daim barındırması nedeniyle birçok işletme açısından korkutucu olabiliyor. Bu korkuyu yenmenin yollarından en etkilisi kuşkusuz ki yönetici olarak, ERP projesinin başında sonuna dek içerisinde yer almaktır. ERP projelerinin başarısız olmasından korkarak, harekete geçmeyen ve geleceğin iş dünyasında rekabet gücünü kaybeden bir işletmeye sahip olmamak adına, bugünden olası hatalara hazırlanmakta fayda var. ERP projesinde karşınıza çıkabilecek hataları ve bu hatalardan nasıl korunacağınızı sizler için derledik;

ERP

Sistem Testi ve Eğitime Odaklanın

ERP projelerinin başarısızlığının en yaygın nedeni; kötü yönetimdir. Satın aldığınız yazılım sizin için dünyanın en iyi yazılımı da olsa, ancak onu kullananlar yazılımı başarılı kılabilir. Bu nedenle, çalışanlarınızın ERP yazılımı konusunda yeterli eğitimi alması oldukça önemlidir. ERP projesinin başarısı, personelin teknolojiyi kullanma kabiliyeti ve motivasyonu ile doğru orantılıdır.

ERP projelerinde test aşaması da önemli süreçlerden biridir. Hem çalışanlarınızın aldıkları eğitimi görmelerini sağlar hem de ERP sistemi canlıya geçmeden önce var olan sorunların çözümü sağlanabilir.

Yeterli Destek ve Yatırımı Sağlayın

Başarılı bir ERP projesinin kilit unsurlarından biri, proje üzerinde çalışan takıma yeterli kaynak ve zamanı tahsis etmektir. ERP uygulama ekibi ile ilgili daha önce hazırladığımız yazıyı buradan inceleyebilirsiniz.

Karar verme yetkisine sahip olanlar, ERP uygulamasında çalışan ekibin görüşlerine değer vermelidir. En önemlisi de ekip, yatırımın sorumluluğunu üzerinde bir baskı olarak hissetmemelidir.

Envanter Aşamalarını Doğru Yönetin

Envanteri yönetiminde sağlamanız gereken bir denge vardır ve bu dengeyi sağlamak çoğu zaman oldukça zordur. Şirketinizin ihtiyaç duyduğu envanter miktarını koruduğunuz zaman, tüketicilerinizin isteklerini daha kolay yerine getirebilirsiniz. Envanter ve stok yönetimi canlı kullanıma geçildiğinde en fazla hata veren alanlardan olduğu için bu alanlara özen göstermenizde fayda vardır.

İşiniz İçin En Doğru ERP Yazılımını Seçin

Günümüzde birçok şirket on-premise ERP’den, bulut tabanlı bir sisteme geçmenin yollarını arıyor. Eğer yeni bir yatırım yapacaksanız, işiniz için en doğru sistemi seçmeniz size gelecekte avantaj sağlayacaktır. Sizin için doğru olanın on-premise ERP olduğunu düşünüyorsanız, bir IT ekibine ve donanım için ayrı bir maliyete ihtiyaç duyduğunuzu unutmayın. Bulut tabanlı bir ERP sistemine yatırım yapmayı düşünüyorsanız, sistemin gerçekten bulut tabanlı olup olmadığına dikkat edin ve en doğru yazılım sağlayıcıyı seçmeye özen gösterin. Seçiminizi yaparken, iş süreçlerinizin uygunluğunu temel almanız, ERP projenizin başarısı üzerinde oldukça etkili olacaktır.

Malzeme İhtiyaç Planlamasını Başlatın

MRP, ERP sisteminin kaynak yönetimi ile ilgili konularını barındıran bir parçasıdır. Üretim planlama, envanter yönetimi ve zamanlama gibi farklı üretim süreçlerini yönetmenize olanak tanır. MRP, doğru uygulandığında satışları ile ana üretime dayalı optimum üretim programlarını değerlendirmenizi sağlayarak, nakit akışını azaltır ve şirketin karlılığını artırır.

Shares: