Ziligen

Sektörünün öncü firmalarından olan Ziligen A.Ş. mermer, tekstil, gıda, tütün, çay, deterjan, lojistik, otomotiv, matbaa, kağıt, ambalaj ve daha pek çok sektör için düz güç transmisyon kayışları ve konveyör bantları üretiyor. Ürünleri ve bayileri aracılığıyla 50’dan fazla ülkede sanayiye hizmet veren bir dünya markası olan firma iş süreçlerini caniasERP ile yönetiyor. Ziligen Genel Müdürü Mehmet Özcan ile caniasERP projesini konuştuk.

Ziligen

IAS ve canias4.0 ile nasıl tanıştınız?

2009 yılından beri bildiğim bir ERP sistemiydi caniasERP. Farklı bir firmada arge mühendisi olarak çalıştığım sırada caniasERP ile tanışmıştım. Zilligen’de çalışmaya başladığımda burada farklı bir sistem ile çalışılıyordu. Ancak o yazılımın burada yapılan işe çok da uygun olmadığı, ihtiyaçlara tam olarak çözüm sunmadığı kanısındaydım. Pandemiden hemen önce mevcut yazılımı bir üst versiyona taşımak istedik. Bu süreçte bazı sorunlarla karşılaştık. Her şeyden önce ABD temelli bir yazılımdı ve Türkiye’de yeterli insan gücüne ve bizim beklediğimiz seviyede bir danışmanlık hizmetine sahip değillerdi. O süreçte yaşadığımız sorunlar neticesinde Ziligen Yönetim Kurulu’na IAS ile görüşme önerisinde bulundum. IAS’nin Türkiye’de çok büyük ve verimli çalışan bir yapılanması olduğunu biliyordum. Uluslararası standartlarda hizmet sunan ve bizim gibi reçeteli, kimyasal işlemler yapan üreticiler için son derece detaylı çözümlere sahip olduğunu da biliyordum. Bu nedenle IAS ile temas kurmak, canias4.0 Teknolojilerini Ziligen ile buluşturmak istedim.

caniasERP’yi tercih ederken nelere dikkat ettiniz?

caniasERP’yi ve IAS’nin çalışma prensiplerini zaten biliyordum. Ancak yine de seçim sürecinde farklı seçenekleri de değerlendirmeye aldık. Belli başlı karşılaştırmalar yapıldı. Demo toplantılarının sonucunda IAS hem güçlü kadrosu hem de sunduğu bütünsel çözümler ile seçeneklerimiz arasında öne çıktı. Ben en son 12 yıl önce caniasERP ile çalışmıştım. Demo süreçlerinde incelediğimde yazılım çok geliştiğini gördüm. Kullanıcı arayüzleri çok kullanışlı, son derece hızlı ve bizim için en önemli etkenlerden biri de bulutta çalışabilen bir teknolojiye sahip olması oldu.

Projeye başladığınızda süreç nasıl ilerledi?

Öncelikle birlikte çalıştığımız tüm IAS danışmanlarından çok memnun kaldık. Süreç içerisinde IAS’nin değil Zilligen’in çalışanıymış gibi bizimle mesai harcadılar. Ne zaman ihtiyaç duysak ulaşabildik, her koşulda sonuç odaklı şekilde bizimle ilgilendiler.

Projeden bahseder misiniz? Ne zaman başladı, şu an hangi aşamadasınız?

caniasERP projemiz Ağustos 2021’de başlamıştı ve Nisan 2022’de de canlı kullanıma geçtik. Bir yıl iki aydır kullanıyoruz. Bu süreç içerisinde doğru karar verdiğimizi anladık. Her şeyden önce çok iyi bir maliyet sistemi var. Burada danışmanların da çok büyük önemi var. IAS danışmanları işi en başında bizi doğru yönlendirdiler. Standart yazılımda ihtiyaçlarımızın büyük çoğunluğuna çözüm bulabileceğimizi bize gösterdiler. Bu süreçte biz de yetkin bir IT ekibi kurduk. Başından bu yana proje son derece başarılı.

Doğru Rehberlik İle Projeler Verimli Yönetilir

ERP implementasyon süreçleri zorlu olabiliyor.

Tabii ki zor… Hele kurulu bir düzen ve hali hazırda kullanılan bir sistem var ise. Tüm verilerin taşınması, firmaya uygun bir kurgunun hazırlanması ve kullanmaya başlamak meşakkatli bir iş. Karşılıklı özveri istiyor. Bunu ev taşımak gibi düşünebilirsiniz. Son derece zor ama tamamlanıp, düzen oturduğunda rahatlıyorsunuz. Çalışanlarımız için de bu süreçte ek i bir yük oldu, gündelik işlerini yaparken. Ancak burada önemli olan üst yönetimin desteği ve kararlılığı. Bu konuda biz çalışanlarımızı destekledik. Firmanın özveri göstermesi gereken en önemli nokta bu. Onun dışında doğru ERP firmasını seçtiyseniz proje zaten başarılı oluyor.

IAS müşterilerine teknolojik rehberlik etme misyonu üstlenmiş bir firma. Hem teknolojisi hem danışmanlık hem de eğitim hizmetleri ile müşterilerine 360 hizmet sunuyor.

ERP konusunda yola yanlış hedefler ile çıkılırsa hiçbir yere varılamaz. Bu nedenle doğru hedefler, doğru proje yönetim metotları belirlenmeli. Biz bu konuda zaten tecrübeli bir firmayız, IAS de bu süreçte bize doğru yönlendirmeler yaptı.

caniasERP ile firmanızda ne gibi kazanımlar oldu?

ERP yazılımı firmaya kurumsallık getiren, kurumsal hafızayı oluşturan çok önemli bir unsur. Bugün caniasERP sayesinde ben dünyanın neresinde olursam olayım iş süreçlerimi yönetebiliyorum. Aynı zamanda kurumsal hafızaya sahip olduğumuz ve verilerimizi doğru arşivleyebildiğimiz için geçmişe dönük kontrollerimizi kolaylıkla sağlayabiliyoruz. Satış, satın alma süreçlerinde son derece verimi arttıran bir durum. Aynı zamanda finans tarafında çoklu kur hesaplayabildiğimiz bir sistemimiz var ki bu da bizim için büyük bir artı. Sistemin iyi ve danışmanlar da işlerini bilen insanlar olunca verim almamak işten bile değil.

IAS Danışmanları ile son derece verimli bir süreç geçirdiğinizden bahsettiniz.

IAS, son derece tecrübeli bir ekibe sahip. Tüm danışmanlar hemen hemen her sektörde, birden çok firmada sayısız tecrübe edinmiş. Bu nedenle her türlü senaryoda hızlı çözüm üretebilme yetisine sahipler. Bizim sektörümüz biraz daha niş, buna rağmen bizim gibi reçeteli işler yapan çok fazla firma var. IAS danışmanları da bu alanda bilgi sahibi. Hali hazırda izlediğimiz yolları, iş süreçlerimizi inceleyip bize verim alabileceğimiz yeni yollar gösterdiler. Dolayısıyla bizim ihtiyaçlarımızı çok iyi anladılar. Aynı dili konuşabilmek, karşılıklı özveri ile son derece memnun olduğumuz bir süreç geçirdik.

caniasERP’yi tavsiye eder misiniz?

Firmaların global arenada sürdürülebilirliklerini korumak için mutlaka dijital dönüşümlerini başlatmaları gerekiyor. Deneyimlerimden yola çıkarak IAS’nin bu konuda iyi bir rehber olduğunu söyleyebilirim. canias4.0 teknolojileri ile sunulan çözümler firmalardaki verimliliği arttıracaktır. Aynı zamanda IAS danışmanlarının desteği de gelecek vizyonu oluşturmalarında destek olacaktır. Bu nedenle evet, caniasERP’yi ve IAS’yi tavsiye ederim.