ERP HABER – İş uygulamalarıyla ilgili bir ortamda aylaklığa övgü hoş karşılanmayabilir ama hepimiz kabul edelim, günlük mesai can sıkıcıdır. Özellikle hep bildik iş rutinini izlemek ve günü standart devinimlerle tamamlamak iş verimliliğini sanıldığı gibi artırmaz, tam tersine düşürür. Amacım aylaklığa övgü değil ama gerçek bu, ne yazık ki. İnsan bedeni doğaya karışmak, hayal gücü ayaklanmak ister, ofis ise sürekli olarak bunu engelleme çabasındadır…
Sıradan çalışan bu gerçeğin farkındadır yine de kendisiyle ve çevresiyle çelişkiye düşmemek adına kovar kafasından bu tür “kötü düşünceleri”… Pilav üstü guru’ların uzun yıllardır insan unsurunu dışlayan verimlilik tavsiyeleri, nihayet ofisleri tatsız tuzsuz yerler haline getirmeyi başardı. Oysa sadece kendisiyle barışık yaşayan ve mutlu insanlar üretken olur, önemli bir zamanı harcadığımız ofislerin de eğlenceli ve eğitici mekanlar olması beklenir. Eğer bu kadar basit bir gerçek unutuluyorsa en kötü ihtimal aklımıza geliyor; işlerin günümüzde düşünceye ve yenilikçiliğe ihtiyacı yok… Rekabet dünyasında bu mümkün mü?..
Google gibi firmaların dev boyutlardaki kampüslerinde insan yaratıcılığını en üst düzeye çıkartacak olanakları sunması boşuna değil. Bazen kullandığınız araçlarda küçük bir iyileştirme bile iş yapma hızınızı artırır, olaylara bakışınızı değiştirir. Teknoloji dünyası bir süredir yaratıcılığı kışkırtıcı ürünlerle çalışanların kişisel gelişimini özendirme ve dolaylı olarak da verimliliğini yükseltme peşinde. Örneğin, herkesin bir yabancı lisana kendi diline olduğu kadar hakim olması beklenemez, beklenmemelidir de… Yabancı dilde bir rapor hazırlarken size iyi bir elektronik sözlük veya iyi bir çeviri aracı eşlik ediyorsa bu işinizin yarı yarıya kolaylaşması anlamına gelir.
SAP Çalışanları Babylon Enterprise ‘a Soruyorlar
Geçtiğimiz günlerde SAP dünya çapında 44 bin çalışanının masaüstüne Babylon Enterprise yazılımını koydu. Şimdi SAP çalışanları, birkaç tıklamayla SAP’nin geniş literatüründen, bilişim ve iletişim terimlerine kadar çok sayıda referans sözlüğe istedikleri an ulaşabiliyor ve değişik dillerde raporlarını yazarlarken takıldıkları sözcükleri hemen öğrenebiliyorlar.
Babylon dünya üzerinde en çok kullanılan sözlük yazılımlarından biri. Kişiler ve kurumlar isterlerse kendi ürettikleri sözlükleri Babylon sitesi üzerinden paylaşıma açabiliyorlar ve bu birikim giderek büyüyor. Bugün eğer Babylon’un lisanslı kullanıcısı iseniz kendi sitesinden Avrupa Birliği terimlerinden bitki ve bahçe terimlerine kadar her çeşit sözlüğü indirip kullanabiliyorsunuz. Başlangıçta küçük bireysel bir uygulama olan Babylon bugün kurumsal düzeyde bir referans yazılımı haline geldiyse bunu insanların ihtiyaçlarını ve alışkanlıklarını en doğru şekilde tespit edebildiği için yapabildi. Babylon ile bireylerin ve kurumların kendi sözlükçelerini oluşturması ve kullanması mümkün. SAP de bu avantajı kurumsal faydaya çevirirken çalışanlarına da önemli bir destek sunmuş oldu.
Küresel ekonominin tatsız havasına rağmen SAP yoluna devam ediyor. Kurumsal kaynak planlamanın önde gelen markası, üç yıl sonra önemli bir sürümle kullanıcılarının karşısına çıktı. SAP Business Suite 7, modüler yapısı ve çok sayıda yeni işleviyle ERP pazarında taze bir rüzgar estirecek. SAP bugüne kadar modüler bir ürün olageldi ancak son yapılan açıklamalara bakılırsa SAP Business Suite 7, bu kez modülerlik anlayışını daha da geliştirmişe benziyor. Şimdi SAP istemcileri, örneğin, internet bazlı iş yönetim yazılımını, bordro veya stok modüllerini bağımsız olarak satın alıp kullanabilecek.
SAP’nin Kriz Yaklaşmı
Kriz döneminin ekonomide yarattığı hasardan bilişim yatırımları da payını alırken SAP’nin bu yaklaşımla son derece gerçekçi bir yol izlediği görülüyor. SAP Business Suite 7, yenilikçi 150 özelliğiyle kapsamlı bir güncelleme olarak gündeme geldi. Müşteri ilişkileri yönetiminden, tedarik zinciri yönetimine, çeşitli sektörlerin iş pratiklerine kadar kurumsal kaynak planlama setinin kapsamak zorunda olduğu hemen her alanda çarpıcı yenilikler getiren bu işlevler yeni ERP setini rakipsiz bir konuma taşıyor. Geçtiğimiz yıllarda iş zekası pazarının önde gelen firmalarından Business Objects’i satın alan SAP’nin yeni sürüme gelişmiş iş zekası özelliklerini de eklemeyi planladığı da söylentiler arasında.
Yazar : Yücel KAMCEZ