İş dünyası, 1980 ila 1999 arasında dünyaya gelen Y kuşağının çalışma modellerini ve iş yapış biçimlerini nasıl değiştirdiğini konuşuyor. Dünyanın dört bir yanında kurumsal şirketler; internet ve teknolojiyle büyüyen bu nesil için mesai saatlerinden yan haklara kadar pek çok noktada düzenlemeler yapıyor. Eğitim olanaklarının arttığı, dünya ekonomisinin küreselleştiği bir çağda yetişen Y Kuşağı; işe girdiği şirketin kurallarına uymak yerine, bulunduğu ortamı kendi düzenine uyduruyor.
Aile şirketleri için de durum farklı değil. 1980’li yıllardan itibaren Türkiye’de kurulmuş pek çok aile şirketi; bugün orta ölçekli birer işletme olarak yönetimi ikinci nesle devretmek için hazırlık yapıyor. Ne var ki asıl kurucularından daha iyi bir eğitim alan, uluslararası standartlara göre iş yapmayı öğrenen Y kuşağı genç yönetici adaylarının OBİ düzeninde çalışmaya alışması sanıldığı kadar kolay değil.
Şirketin kurucularının aksine, ailesinden işletmeyi devralacak olan genç yöneticilerin sıfırdan bir sistem kurma imkânı bulunmuyor. Aldıkları eğitimin tam aksine bir düzende çalışan, çoğunlukla uluslararası iş standartlarının dışında kalan ve geçmişe yönelik arşivlenmiş güçlü bir bilgi birikimi olmayan sistemler; aile işini yapmak için motivasyonu ve eğitimi yeterli olanlar için bile önemli bir zorluk oluşturuyor.
Çözüm: Türkiye’nin dinamiklerine ve yeni nesle geçiş süreçlerine hâkim bir iş ortağı
Orta ve büyük ölçekli işletmelerin geleneksel yöntemlerle ve kişiye bağlı olarak işleyen süreçleri, büyük ölçekli şirketlerde bile çoğu zaman kısıtlı kaynakları, muğlak hedefleri bulunuyor. Bu durum ise standart süreçlere ve etkin kaynak yönetimine göre eğitim almış Y Kuşağının anlayışıyla taban tabana zıtlık gösteriyor. Bu nedenle aile şirketini devralmak isteyen genç liderler; işe güçlü bir ERP projesini hayata geçirerek başlıyor.
Türkiye’nin OBİ dinamiklerini yakından tanıyan, tamamen yerli ve milli bir ERP çözümünün kullanılması; bir yandan ailenin yeni neslinin işi daha iyi öğrenmesini sağlarken, öte yandan işletmenin süreçlerini modern iş dünyasıyla uyumlu hale getiriyor. Login Yazılım; tamamen yerel kaynaklarla geliştirdiği yazılım çözümleri sayesinde, uluslararası standartlarda iş süreçlerini Türkiye’nin orta ve büyük ölçekli işletmelerinin ihtiyaçlarına göre özelleştirebiliyor.
Bu sayede işletmeye dair veriler yüksek performanslı bir altyapıyla kayıt altına alınıyor, bilgi birikimi kaybolmamış oluyor ve sistemin sürdürülebilirliği sağlanıyor. ERP projeleriyle kişiden bağımsız hale gelen işletmeler; yeni nesil yöneticilerin bilgi ve becerilerini çok daha etkili kullanarak büyüme hedeflerine daha kolay ulaşmalarına zemin oluşturuyor.
Yazar: Levent SILAY – Login Yazılım