Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, 2016’daki rekor büyüme hızını 2017’nin ilk çeyreğinde de sürdürdü; yeni bulut abonelikleri %49 artış gösterirken, %13 büyüme gösteren yazılım gelirlerinde rekor seviyeye ulaşıldı, işletme nakit akışında %16’lık artış kaydedildi. SAP, 2018 ve sonrasında da karlılığını artırmayı hedefliyor.

  • Yeni bulut abonelikleri %49 arttı.
  • Yazılım gelirleri %13 arttı.
  • İşletme nakit akışı %16 yükseldi.

SAP-BoardMcDermott-600

Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP SE (NYSE: SAP), 31 Mart 2017’de sona eren yılın ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre, SAP’nin buluttaki hızlı büyümesi 2017’nin ilk çeyreğinde devam ederken, yeni bulut abonelikleri1 %49 artarak (sabit kurda %44) 215 milyon Euro’ya ulaştı. IFRS bulut abonelikleri ve destek gelirleri önceki yılın aynı dönemine oranla %34 artarak 905 milyon Euro’ya ulaştı. IFRS dışı bulut abonelikleri ve destek gelirleri ise bir yıl önceye göre %34 artarak (sabit kurda %30) 906 milyon Euro olarak gerçekleşti.

Diğer taraftan IFRS yazılım gelirleri, bir yıl önceye kıyasla %13’lük artışla 691 milyon Euro oldu. Yeni bulut ve yazılım lisans satışları2 da 2017’nin ilk çeyreğinde, 2016’nın aynı dönemine göre %30’dan fazla artış gösterdi. IFRS bulut ve yazılım gelirleri %12’lik artışla 4,33 milyar Euro oldu (sabit kurda IFRS dışı bulut ve yazılım gelirlerinde %9 artış). Bulut aboneliklerinin ve destek gelirleri ve yazılım destek gelirlerinin toplamı gelirlerin %69’una ulaştı.

2017 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren SAP CEO’su Bill McDermott şöyle konuştu: “SAP’nin 2017 yılının ilk çeyreğinde elde ettiği başarılı performans, 2016’da ortaya koyduğumuz kararlılığın ve rekor düzeyde büyümenin devam ettiğinin önemli bir göstergesi. Başta S/4HANA olmak üzere müşterilerimizin çözümlerimizi, dünya genelinde giderek daha fazla benimsediğini görüyoruz. Tüm çalışanlarımız, müşterilerimizin ve hissedarlarımızın başarısına odaklanarak azimle çalışmayı sürdürüyor.”

SAP CFO’su (SAP Finans Başkanı) Luka Mucicise şirketin ilk çeyrek sonuçlarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Yeni bulut aboneliklerinde %49’luk artışa imza atarak buluttaki hızlı büyümemizi sürdürdük. Bu müthiş başarı, daha da fazla büyümeye yönelik yatırım kararımızı bir kez daha doğruladı. 2017 için belirlediğimiz hedeflere ulaşma yönünde iyi bir başlangıç yaptık; 2018 ve sonrasında da kârlılığımızı artıracağımızdan eminiz.”

2017 yılının ilk çeyreğinde, SAP’nin IFRS faaliyet kârı %17 düşerek 673 milyon Euro oldu. IFRS dışı faaliyet kârı %8 artışla 1,20 milyar Euro olarak gerçekleşti (sabit kurda %2). IFRS Hisse başı kazanç %9 düşerek 0,43 Euro oldu. IFRS dışı hisse başı kazanç ise %15 artışla 0,73 Euro’ya yükseldi. IFRS faaliyet kârı ve hisse başı kazançtaki değişiklikler özellikle hisse fiyatındaki değer artışı, hisse performansına bağlı ödemelerdeki artıştan ve çalışanların hisse sahibi olma oranlarındaki büyük artıştan kaynaklandı. SAP’nin yeni hisse programı OWN SAP’ye çalışan katılımı yaklaşık %65’e ulaştı.

İşletme nakit akışı, önceki yılın aynı dönemine oranla %16 artışla 2,87 milyar Euro olarak gerçekleşti. Serbest nakit akışı ise önceki yılın aynı dönemine oranla %12 artarak 2,58 milyar Euro’ya ulaştı. Böylece SAP, 2017’nin ilk çeyreğini net 460 milyon Euro borç (bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 2,8 milyar Euro’luk iyileşme) ile bilançosunu dengelemeye devam ediyor.

1 Yeni bulut siparişleri, bulut abonelikleri ve destek gelirleri olarak sınıflandırılması beklenen ve belirli bir dönemde yeni müşteri satın almalarından ve mevcut müşterilerin ek satın almalarından kaynaklanan sipariş girişlerinden oluşmaktadır. Mevcut sözleşmelerin yenilenmesine ilişkin siparişler dahil değildir. Sipariş tutarının taahhüt edilmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle, kullanım başına ödeme yapılan ve minimum tüketim taahhüdü verilmeyen iş ağı işlem ücretleri bu tutara yansıtılmamaktadır (örn. SAP Ariba ve SAP Fieldglass işlem bazlı ücretleri). Dahil edilen tutarlar genellikle yıllık olarak hesaplanmaktadır.

2 Yeni bulut ve yazılım lisans siparişleri girişi, yeni bulut sipariş girişlerinden ve yazılım lisans sipariş girişlerinden oluşmaktadır. Yeni bulut sipariş girişlerinin ölçüm sistemi, yukarıda açıklanan yeni bulut sipariş ölçüm sistemi ile benzer olmakla birlikte, tek bir fark vardır: Yeni bulut sipariş girişlerinde, siparişlerin toplam sözleşme değeri (TCV) ele alınırken, yeni bulut aboneliği ölçümünde siparişin yıllık esasa indirgenmiş sözleşme değeri (ACV) ele alınmaktadır. Yazılım lisans siparişlerinin girişi ise, yazılım lisans geliri olarak sınıflandırılması beklenen ve belirli bir dönemde alınan siparişlerin tamamının toplamıdır. Yazılım lisanslarıyla birlikte satılan destek hizmetleri, yazılım lisans sipariş girişleri ölçüm sistemine dahil değildir.

SAP S/4HANA

SAP müşterileri, S/4HANA sayesinde BT yapılarını büyük ölçüde sadeleştirip gerçek zamanlı takip edebiliyor; gerek bulut üzerinden gerekse yerleşik uygulamalar (on-premise) üzerinde dijital ekonomide rekabet edecek yeni iş modelleri oluşturabiliyor. SAP’nin S/4HANA müşterilerinin sayısı 2017’nin ilk çeyreği itibarıyla 5800’ü aştı. Şirket ilk çeyrekte yaklaşık 400 yeni SAP S/4HANA müşterisi kazandı ve bunların yaklaşık %50’si yeni SAP müşterisi oldu. Örneğin, ilk çeyrekte enerji şirketi Innogy S/4HANA’yı tercih etti. Hızlı ve kolay kurulum özelliği ile S/4HANA bulut çözümü yeni nesil akıllı ERP sistemini buluta taşıyor. Citrix ve iColor da S/4HANA Bulut çözümünü tercih etti.

SAP Bulut Platformu

Servis olarak platform (PaaS) modeliyle sunulan SAP Bulut Platformu, işletmelerin dijitalleşmesine yardımcı olmak üzere tasarlandı. Platform; yeni, hızlı uygulamalar geliştirilmesine ve mevcut uygulamalara eklemeler yapılmasını sağlayan çeşitliliğinin yanı sıra, yerleşik uygulamalar (on-premise) ve bulut ortamına entegrasyon içeriyor. SAP Bulut Platformu, süreçleri akıllı bir şekilde insanlar, nesneler ve şirketler ile bağlantılı hale getirerek yepyeni Nesnelerin İnterneti (IoT), öğrenen makineler ve Büyük Veri çözümleri oluşturmasına yardımcı oluyor. Lider petrol ve gaz şirketi C&J Energy Services, dijital sahada iş emirleri uygulamalarını geliştirmek için SAP Bulut Platformu tercih etti ve böylece petrol kuyularındaki süpervizörleri işle ilgili bilgileri doğru olarak alıp, arkada çalışan SAP S/4HANA Finans sistemiyle senkronize edilmelerine imkan sağladı.

İnsan Kaynakları Yönetimi

SAP, 80’i aşkın ülkede ve 40’tan fazla dilde yerelleştirilmiş SuccessFactors ve Fieldglass çözümleriyle, sürekli ve belirli süreli çalışanlar için eksiksiz iş gücü yönetimi sunuyor.

SAP SuccessFactors çözümü, kısa süre önce sektörün en önemli analistlerinin yaptığı incelemede 5000’den fazla çalışanı olan global organizasyonların ve Avrupa merkezli, orta ölçekli şirketlerin temel İK ve yetenek yönetiminde kullanılan Bulut Tabanlı İnsan Kaynakları Yönetimi çözümleri arasında en yüksek puanlamayı aldı. İnsan Kaynakları Yönetimi çözümlerinin çekirdeğini oluşturan SAP SuccessFactors Çalışan Merkezi müşterilerinin sayısı, birinci çeyrek sonu itibarıyla, 1700’e yaklaştı. Dolce & Gabbana gibi şirketler 2017’nin ilk çeyreğinde SAP iş gücü yönetimi çözümlerini tercih eden işletmeler arasında yer alıyor.

Satış, Pazarlama ve E-ticaret

SAP’nin yeni nesil Satış, Pazarlama ve E-ticaret çözümleri, işletmelerin pazarlamadan satış ve servise kadar her noktada müşteri yönetimi süreçlerini sorunsuz ve gerçek zamanlı olarak yürütebilmelerini sağlıyor. İşletmeler gerek sosyal ağlar gerekse perakende ya da e-ticaret kanalları üzerinden müşterilerini tek bir bütünsel bakış açısı ile gözlemleyebiliyor. SAP’nin Satış, Pazarlama ve E-ticaret çözümlerini, perakende, telekomünikasyon, finansal hizmetler, üretim ve kamu gibi pek çok farklı endüstride hem B2C hem de B2B alanlarında hizmet veriyor. Önde gelen endüstri analistleri kısa süre önce SAP Hybris’i, B2C ve B2B Dijital Ticaret ve Çoklu-Kanal Pazarlama Kampanya Yönetimi lideri olarak seçti. SAP’nin Satış, Pazarlama ve E-ticaret çözümlerini, bir kez daha bulut aboneliği ve destek gelirlerinde güçlü bir çift haneli büyüme elde etmenin yanı sıra, yazılım gelirlerinde de çift haneli büyüme sağladı.

180 Ülkede 2,7 Milyondan Fazla Şirket Ariba Ağını Tercih Ediyor

SAP’nin iş ağı çözümlerinin her biri, geniş bir müşteri, tedarikçi, iş ortağı ve geliştirici ekosistemini birbirine bağlayan kapsamlı, açık ve global bir platform sunarak, içerik ve inovasyon anlamında sürekli gelişmeye imkan tanıyor. 180 ülkede 2,7 milyondan fazla şirket, Ariba ağı üzerinde yıllık 900 milyon ABD dolarını aşan tutarda ürün ve servis ticareti yapıyor. 47 milyondan fazla son kullanıcı Concur ile seyahatleri ve masrafları kolayca işliyor. SAP Fieldglass müşterileri yaklaşık 140 ülkede 3,3 milyondan fazla esnek zamanlı çalışanın işlemlerini yönetiyor. SAP İş Ağı segmentinde bulut abonelik ve destek gelirleri ilk çeyrekte %24 artış gösterdi.

2017’nin ilk çeyreğinde Bölgesel Gelir Performansı

SAP, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgelerinde bulut ve yazılım gelirlerini %10 (IFRS) artırdı. IFRS bulut abonelikleri ve destek gelirleri %43 büyüme sağladı. özellikle Almanya, Fransa ve İtalya’da bu çeyrekte güçlü bir büyüme sağlandı. SAP, Güney Afrika ve Hollanda’da yazılım lisansı gelirini de üç haneli artırdı.

Şirket, Amerika kıtasındaki bulut ve yazılım gelirlerini %12 (IFRS) artırarak güçlü bir performans sergiledi. Bulut abonelikleri ve destek gelirleri %27 (IFRS) artarken, özellikle Kanada ve Meksika’da çift haneli güçlü bir büyüme sağlandı. Kuzey Amerika’da da yazılım gelirlerinde çift haneli büyüme kaydedildi. Latin Amerika’da Brezilya ise zorlu makroekonomik ortama karşın, yazılım gelirlerinde güçlü bir artış elde etti.

Asya-Pasifik-Japonya bölgesinde de hem bulut aboneliği hem de yazılım gelirleri anlamında sıra dışı bir performansa imza atıldı. Bulut ve yazılım gelirleri %21 (IFRS) artarken, bulut abonelikleri ve destek geliri %65 (IFRS) yükseldi. Özellikle Japonya ve Hindistan’da bulut abonelikleri ve yazılım gelirlerinde güçlü bir büyüme sağlandı. SAP’nin Büyük Çin bölgesi3 ve Güney Kore’deki yazılım lisansları geliri de çift haneli artış gösterdi.

3 SAP’nin Büyük Çin bölgesinde Çin, Hong Kong Tayvan yer almaktadır.

SAP’nin 2017 Öngörüleri

SAP 2017’de Bulut Ve Yazılım Gelirinde Yüzde 6 – 8 Oranında Artış Bekliyor

SAP, aşağıda belirtilen 2017 yılı beklentilerini koruyor:

  • Bulut iş kolundaki sürekli artan ivmeye dayanarak, SAP 2017’nin tamamında IFRS dışı bulut abonelikleri ve destek gelirlerinin sabit kurda 3,8-4 milyar Euro aralığında (2016: 2,99 milyar Euro) olmasını hedefliyor. Bu aralığın üst sınırı, sabit kurda %34 büyüme anlamına geliyor.
  • SAP, 2017 yılının tamamında IFRS dışı bulut ve yazılım gelirlerinde sabit kurda %6-8 artış (2016: 18,43 milyar Euro) bekliyor.
  • Şirketin IFRS dışı 2017 toplam gelirinin sabit kurda 23,2 milyar ile 23,6 milyar Euro aralığında olması bekleniyor (2016: 22,07 milyar Euro).
  • SAP, 2017 yılı tamamında IFRS dışı faaliyet kârının sabit kurda 6,8 milyar ile 7 milyar Euro aralığında olmasını bekliyor (2016: 6,63 milyar Euro).

Şirketin 2017 öngörülerinin sabit kur üzerinden hesaplanmasına karşın, mevcut rakamların döviz kurlarındaki dalgalanmalardan etkileneceği tahmin ediliyor. Kurun yıl boyunca, Mart 2017 ortalaması seviyesinde kalması durumunda, IFRS dışı bulut ve yazılım gelirlerinin büyüme oranı ve IFRS dışı faaliyet kârı büyüme oranında, 2017’nin ikinci çeyreğinde %2 ile %5 puan arasında kur avantajı sağlanması bekleniyor. 2017’nin tamamı için ise %1 ile %-4 puan arasında avantaj öngörülüyor.

SAP-logo-600