Üretim kalitesi ve kapasitesi ile dünyanın alanındaki en büyük üç şirketinden biri olan AGT Mobilya, Antalya Organize Sanayi Bölgesinde mobilya sektörünün ihtiyaç duyduğu her türlü mobilya aksesuarının üretimini gerçekleştiriyor. AGT, IFS uygulamalarıyla hayata geçirdiği ERP çözümü sayesinde maliyetlerini ve kârlılığını ürün bazında takip edebilir hale getirirken tam entegre bir altyapıya da kavuştu. Şirket yetkilileri, her sürecin ölçülebilir hale getirilerek üst düzey verimliliğin yakalandığı bu ortamın, gelecekteki teknoloji odaklı projeleri için de uygun bir platform oluşturmasından son derece memnun.

AGT Mobilya

Mobilya sektörünün önde gelen temsilcilerinden AGT, IFS’in sunduğu Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) çözümüyle iş süreçlerini hızlandırırken yüksek verimlilik elde ediyor ve küresel rekabette başarıya doğru kararlı adımlarla ilerliyor. IFS uygulamasının esnekliği, açık kodlu olması ve modüllerin bileşen mimarisine dayanan adım adım kurulabilme özelliği AGT’in IFS’i tercih etmesinin temel nedenlerini oluşturuyor. IFS’in yüksek kalite, uyumluluk ve destek odaklı müşteri ilişkileri yönetimi de IFS ile AGT’nin başarılı işbirliğinin odağında yer alıyor. Gerek kurulum esnasında gerekse kurulum sonrasında genç, dinamik ve hızlı uyum sağlayan proje ekibinin AGT proje ekibi ile etkin işbirliği IFS’in yüksek müşteri memnuniyetine verdiği özeni gösteriyor.

IFS çözümü ile birinci fazda elde edilenler ve ikinci faz beklentileri

Birinci fazda temel süreçlerin IFS’e aktarılması hedeflenirken; amaç, sevkıyatlar durmadan fatura ve irsaliyelerin IFS üzerinden kesilebilmesi, ihracat formlarının IFS’te tutulması, maliyeti oluşturan bordro, sabit kıymetler ve bütçelerin IFS üzerinde yürütülebilmesi, bunların doğrultusunda maliyet ve kârlılık analizlerinin en doğru şekilde istenilen parametrelerde alınabilmesiydi. Sistemin oturtulması süreci anlamına gelen birinci fazın ardından elde edilen bilgilerin AGT’ye çok daha fazla değer kazandırması, fayda yaratması bekleniyor.

AGT Mobilya

IFS’te biriken iki yıllık satış verisinden, her kırımda hangi müşteri, hangi bölgede, hangi üründen, hangi modelden, hangi renkten satın almış gibi bilgiler alınabiliyor. Böylece IFS içerisindeki algoritmalarla veri oluştuktan sonra talep tahmini yapılabiliyor. Bu talep tahminlerinden satış hedefleri yaratmak da mümkün hale gelecek. İkinci fazda talep tahmininden bir sonraki adım da stratejik envanter planlama olacak. IFS’in üretim çizelgeleri de ikinci fazda daha yoğun kullanılacak. Birinci fazda üretim verimliliğini artırmaya yönelik yapılan çalışmalara asıl ivmeyi IFS’in bu özelliği sayesinde elde edilecek verimli kapasite kullanımı kazandıracak.

AGT Bilgi İşlem Sorumlusu Nihat Dağdemir IFS çözümleriyle kazandıkları yetkinlikleri sırasıyla şöyle açıklıyor:

Maliyet kontrolü ve kârlılık analizi

“Son bilgilere göre 4200 farklı ürünün bulunduğu AGT’de maliyet kontrolünün IFS gibi bir ERP altyapısı olamadan, farklı bir şekilde yapılabilmesi mümkün değil. Örneğin profiller, kapaklar adı altındaki ürünlerin her birinin 70-80 farklı renk kombinasyonu, pek çok farklı boyutu ve hepsinin farklı üretim maliyetleri olabiliyor. Buradan yola çıkarak, en çok satılan ürününün hangisi olduğunu, kârlılık derecesini, en kârlı ürünlerinin hangileri olduğunu görebilir hale gelmeyi hedefledik.

IFS’in kurduğu entegre yapı sayesinde birinci fazda ürün maliyetleri ve kârlılıkları analiz edilebilir hale geldi. Burada nakliyeler AGT’ye ait olduğu için lojistik maliyetler de çok önemliydi. Bayilerin lojistik maliyetlerini de minimize edecek bir sistem kurularak, bayilerin tam kârlılık analizini yapabilmeyi de sağladık.”

Sipariş ve üretim entegre hale geldi

“IFS’ten önce AGT’de siparişle üretim birbirinden kopuktu, üretim planlamaları Excel araçlarıyla yapılıyordu. Üretilen ürünleri takip edebilmek çok zordu. Artık IFS ortamında siparişten üretime doğru akan entegre bir platform bulunuyor ve üretim çizelgeleri otomatik olarak oluşturuluyor. Çizelgelerdeki planlar da doğrudan hatlara gönderilebiliyor.”

Depodaki stok oranları somut olarak düştü

“Stok oranlarımızın düştüğünü çok rahat görebiliyoruz. Eskiden 6-7 milyon metre gibi depo rakamlarından söz ediliyordu, şu anda tüm sevkıyatlar 3-3,5 milyon depo rakamları ile gerçekleştirilebiliyor. Bu arada satış hacmi de sürekli büyüyor. Buna rağmen stok çevrimini en verimli şekilde yapabiliyoruz.”

Hurda oranlarının düşmesi sağlanınca senede 500 bin USD tasarruf elde edildi
“Hurda oranlarımız tamamen gözetim altında. IFS öncesinde yüzde 1,5-2 gibi bir fire oranı normal görülürken, bu oran şu anda yüzde 0,8’e indi. Çünkü ürünlerin hepsi raporlanıyor ve hangi ürünün bozuk olduğunu artık çok daha net görüyoruz. Bu da şu anlama geliyor: Eskiden yılda 1 milyon dolarlık senelik firemiz varken, şimdi bu 500 bin dolara indi. Yani 500 bin dolar tasarruf sağladık. Çünkü üretim planlaması yaparken artık ölçüleri çok daha net tutabiliyoruz.”

Etkin denetim olanağı

AGT CEO’su Mehmet Söylemez IFS’in kendilerine etkin bir denetim olanağı verdiğini söylerken şunları ifade etti:

“Çoğu firma şu basit soruya cevap veremez: Hangi müşteriden ne kadar kazandık? Oysa her müşterinin aldığı ürünler, her ürünün de karlılığı farklıdır. Aynı ürünün farklı şehirlerdeki maliyeti bile farklıdır. Biz eskiden sadece bir bayiinin en çok hangi malı sattığını görebilirken, IFS’i hayata geçirdikten sonra, ilk defa bu yıl hangi bayiimizden gerçekten ne kadar kazandığımızı görebildik. Bu bilginin bir kuruluş için hayati değeri vardır. Bu örnek bile elde ettiğimiz faydanın büyüklüğünü anlamak için yeterlidir.”

Küresel bir oyuncuyla çalışmaktan memnunuz

IFS’in AGT Proje Yöneticisi Kadri Akyurt AGT’in kendileri için önemli bir referans olacağını söylerken şunları ifade etti:

“Türkiye’nin ihracatında önemli yere sahip sektör liderleriyle çalışıyoruz ve mobilya sektöründe de AGT isminin referanslarımız arasındaki yeri bizim için çok değerli. Çünkü AGT, mobilya sektöründe Türkiye’den çıkmış küresel bir başarı hikayesi. Küresel bir oyuncu olarak kendisini konumlandıran AGT ile omurgaları olarak tanımlayabileceğimiz bir ERP projesinde çalışmaktan çok büyük gurur duyduk.”

AGT Mobilya

AGT Hakkında

Mobilya sektörüne yönelik hizmet vermek amacıyla 1984 yılında kurulan AGT, bugün sektörün ihtiyaç duyduğu her türlü mobilya aksesuarı (profil, boy kapak, panel, lambri ve bu ürünlerin alt grup parçaları) üretimini Antalya Organize Sanayi Bölgesinde kurulu olan 110 bin metrekarelik tesislerinde gerçekleştiriyor. Türkiye”nin 500 büyük sanayi kuruluşu içinde yer alan AGT, üretiminin yüzde 50′’sini 40”dan fazla ülkeye ihraç ediyor. Üretim kalitesi ve kapasitesi ile sektörün dünyadaki en büyük 3 şirketinden biri olan kuruluş, çağdaş teknolojinin tüm olanaklarını kullanarak 300”ü aşkın kalifiye elemanla, yılda 100 milyon metretül üretimi gerçekleştiriyor. AGT, Ar-ge çalışmalarına ayırdığı bütçe payı, ürün geliştirmedeki tasarım anlayışı ile güncel olanı belirleyen, çağdaş çizgide ürünler sunuyor ve ürün ve yönetim kalitesi konusunda ISO 9001-2000 kalite belgelerine sahip bulunuyor.

Shares: