DEPO YÖNETİMİ

Ürünleri bir depoda depolayan herhangi bir işletme, etkin depo yönetiminin, müşteri siparişlerini maliyetleri düşük tutarak, hızlı ve doğru bir şekilde karşılamak ile gecikmiş veya yanlış gönderiler ile ilgili şikayet almak ve daha yüksek işletme maliyetleri arasındaki fark olduğunu bilir.

Video: Depo Yönetim Sistemi Nedir?

Depo Yönetimi Nedir?

Depo yönetimi, bir deponun günlük operasyonlarını yürütmekle ilgili ilkeleri ve süreçleri kapsar. Yüksek düzeyde, bu, depo alanını kabul etmeyi ve düzenlemeyi, iş gücünü programlamayı, envanteri yönetmeyi ve siparişleri karşılamayı içerir. Daha yakından bakın ve verimli depo yönetiminin, verimliliği artırmak ve maliyetleri düşük tutmak için bir depo operasyonunun tüm yönlerinin birlikte çalışmasını sağlamak için bu süreçlerin her birini optimize etmeyi ve entegre etmeyi içerdiğini göreceksiniz.

Depo Yönetiminin Faydaları

Depo operasyonları genellikle müşteriler tarafından görülmez, ancak zamanında teslimatın sağlanmasında perde arkasında hayati bir rol oynarlar. Bu hedefe ulaşmak için iyi depo yönetimi, tüm depo süreçlerinin mümkün olduğunca verimli ve doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Örneğin, depo yönetimi, envanter depolamasını en üst düzeye çıkarmak için depo alanı kullanımını optimize etmeyi içerir; Personelin envanteri bulmasını kolaylaştırmak; yeterli personel sağlanması; siparişleri verimli bir şekilde yerine getirmek; ve malzemelerin gelmesi ve siparişlerin zamanında gönderilmesi için tedarikçiler ve nakliye şirketleri ile iletişimi koordine etmek.

İyi depo yönetiminin faydaları, yani düşük maliyetle hızlı, yüksek kaliteli hizmet, tüm tedarik zincirine yayılarak hem tedarikçilerle hem de müşterilerle ilişkileri güçlendirebilir.

Ancak ilgili birçok unsur göz önüne alındığında, depo yönetimini optimize etmek karmaşık bir görev olabilir. Bu nedenle birçok kuruluş yardım için depo yönetim sistemlerine yöneliyor.

Depo Yönetim Sistemi Nedir?

Bir depo yönetim sistemi (WMS), bir depo yönetiminin karmaşıklığını basitleştirmeyi amaçlayan bir yazılım çözümüdür. Genellikle entegre kurumsal kaynak planlaması (ERP) iş uygulamaları paketinin bir parçası olarak sağlanan bir WMS, depo yönetiminin her yönünü optimize etmeye yardımcı olabilir ve destekleyebilir. Örneğin, bir WMS şunları yapabilir:

  • Talep analizleri yapmak, satışları tahmin etmek ve verimli günlük işletme planları oluşturmak için verilerden ve otomasyondan yararlanmak.

  • Envanter konumu ve miktarı hakkında gerçek zamanlı bilgiler sağlamak.

  • İş operasyonlarının verimliliğini artırmak için verileri diğer ERP modülleri veya muhasebe yazılımı ve nakliye yönetimi çözümleri gibi bağımsız yazılım ürünleri ile paylaşmak.

  • Deponuzun ne kadar verimli çalıştığını ve depo coğrafyasında nerede iyileştirmeler yapabileceğinizi ve alanı optimize edebileceğinizi daha iyi anlamak için üretkenliği izlemek ve raporlamak.

  • Önceden tanımlanmış kuralları kullanarak, siparişleri alma, toplama ve paketleme gibi günlük süreçlerde kullanıcılara rehberlik etmek için adım adım talimatlar oluşturmak.

Envanter Yönetimi ve Depo Yönetimi

Depo yönetiminin ayrıntılarına girmeden önce, birkaç genel terimin anlaşılması yardımcı olabilir. Örneğin, envanter yönetimi ve depo yönetimi terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır, ancak önemli farklılıklar vardır:

Envanter yönetimi

Envanter Yönetimi, ürünleri hazırlamak veya siparişleri karşılamak için gereken malzemeleri verimli ve etkili bir şekilde sipariş etmeye, depolamaya, taşımaya ve toplamaya odaklanır.

Depo yönetimi

Depo Yönetimi, depo organizasyonu ve tasarımı, işçilik, sipariş karşılama, depo izleme ve raporlama gibi depo operasyonlarının diğer yönlerini içeren daha geniş bir terimdir.

Stok yönetimi

Stok yönetimi genellikle stok yönetimi için başka bir terim olarak kullanılır, ancak özellikle ürün üreten şirketler için “stok” ve “envanter” arasındaki farkı tanımak önemlidir. Stok genellikle satışa veya dağıtıma hazır bitmiş ürünü ifade eder. Ancak envanter, depodaki her şeyi içerir: hammaddeler, ürünlere dönüştürülme sürecinde olan malzemeler ve bitmiş ürünler (stok).

Bu nedenle stok yönetimi, özellikle müşteri talebini karşılarken yerden ve maliyetten tasarruf etmek için mümkün olduğunca az stok tutmaya odaklanan bir envanter yönetimi alt kümesidir.