ERP sektörü hızla büyürken, beraberinde ciddi bir kaliteli iş gücü ihtiyacı doğruyor.  Bu iş alanınında ise en çok tercih edilen meslek dalı Endüstri Mühendisliği olarak karşımıza çıkıyor.

Peki ama Neden Endüstri Mühendisleri?

Bu soruya cevap aramadan önce Endüstri Mühendisi’nin kim olduğunu incelemekte fayda var.

“Endüstri Mühendisliği mal, ürün ve hizmetlerin verimli bir şekilde üretim ve dağıtımının yapılmasını; makina, iş gücü, hammadde, bilgi, enerji, çevre ve para gibi kısıtlı kaynaklardan oluşan endüstriyel sistemlerin tasarımını, işletilmesini, yönetilmesini, ve bu sistemlerin  üretkenliğinin ve rekabet gücünün geliştirilmesini sağlayan mühendislik dalıdır.”(1)

Yukarıdaki bu tanım, Endüstri mühendisliğinin ne olduğunu aslında çok güzel bir şekilde açıklıyor.

ERP ile alakası nedir?

Endüstri Mühendisleri, olaylara, hatta hayata bile, içgüdüsel olarak çok geniş bir çerçeveden bakarlar. Böylece problemlerin kaynağını rahatlıkla yakalayabilirler. Endüstri Mühendisleri sürekli sorgularlar. Bu yüzden sorunlara rahatlıkla çözüm üretebilirler.

Problemlere çözüm olarak sunulan ERP yazılımlarının kurulumu ve yönetilmesi aşamalarında, Endüstri Mühendisleri kilit roller üstlenir. Çünkü ne zaman bir sorun çıksa, o ERP projesini yürüten Endüstri Mühendisi ortaya çıkar ve soruna mutlaka bir çözüm üretir. Hatta o projede yeri geldiği zaman muhasebeci, yeri geldiği zaman depocu, yeri geldiği zaman planlamacı yeri geldiği zaman da makinenin başındaki işçi bile olmayı çok iyi bilir.  İşte ben bu yüzden Endüstri Mühendislerine ERP’nin Jokerleri diyorum. Çünkü bir Endüstri Mühendisi ERP nin kurulduğu firmadaki kullanıcı rollerin hepsine bürünebilir, ve onlar gibi düşünebilir. Onlar gibi düşünebildiği için, kullanıcıları mutlu edebilecek çözümler üretir. Mutlu kullanıcılar ile kurulan bir ERP sistemi her zaman başarılı olur.

Bir ERP sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için, içerisine verinin sağlıklı bir şekilde girilmesi gerekir. Eğer içeride sağlıklı veri varsa, tüm ERP sistemleri istenilen her raporu üretebilir. Önemli olan kullanıcıyı mutlu edip ve iyi eğitip sağlıklı veri girişi yaptırabilmektir. O yuzden Endüstri Mühendisleri geniş vizyonları ve analitik düşünme yetenekleri ile ERP Kurulan firmanın iş süreçlerini çok iyi analiz ederek, kendilerini kullanıcıların yerine koyup düşünebilirler. Bünyesinde Endüstri Mühendisi barındıran bir firma her zaman  ERP kurulumuna 1-0 önde başlar, aynı iskambil oyunlarında en başta elinize joker gelmesi gibi.  İşte bu yüzden Endüstri Mühendisleri ERP Sistemlerinin Jokerleridir. Eğer ERP kullanıyor ve hala firmanızda bir Endüstri mühendisi barındırmıyorsanız hala bir şansınız var…

Yazar:
Endüstri ve Bilgisayar Mühendisi
Managing Director / Founder @ >Click Carrot

Shares: