ERP HABER – erpturk.com işbirliği ile hazırladığımız ERP Seçim Dosyasının ilk durağı IAS Türkiye oldu. ERP Seçen bir firmanın IAS Türkiye ve Canias ERP ile ilgili tüm bilmek istediklerini IAS Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Sn. Erhan Sunguroğlu cevapladı.

erp seçimi dosyası ias canias erp

ERP HABER: Bize IAS’ın Türkiye yapılanmasından bahseder misiniz?

Erhan Sunguroğlu: IAS (Industrial Application Software), firmalara iş süreçlerini optimize etmeleri ve hızlandırmalarını sağlayan kurumsal yazılım çözümleri üretip, yazılımın danışmanlığını ve eğitim hizmetlerini vermek üzere 1989 yılında Almanya’da kurulmuştur.

1994 yılında Türkiye ofisini açarak yazılım geliştirme ve Ar-Ge faaliyetlerine hız vermiştir. Bugün itibari ile global operasyonlarını yürüttüğü Türkiye (İstanbul, İzmir), Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki kendi ofisleri ve dünyanın birçok ülkesindeki çözüm ortakları ile yazılım geliştirme, Ar-Ge, danışmanlık, satış ve eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.

ias-dünya ofisleri-global

ERP HABER: IAS’ın ürettiği ERP çözümleri CANIAS ERP hakkında bilgi verebilir misiniz?

Erhan Sunguroğlu: CANIAS ERP yazılımı bütünleşik, sektör bağımsız, farklı yapılardaki firmalara uygun, açık kaynak kodlu ve uzun yılların tecrübesi ile geliştirilen, kapsamlı ve dünya ölçeğinde bir kurumsal kaynak planlama çözümüdür. Firmaların iş süreçlerini çok daha kolay ve az maliyetle etkin bir şekilde yönetebilmelerini sağlamak için tasarlanan CANIAS ERP, kurumun tüm birimlerini koordine eden, dinamik ve bütünleşik yapısıyla iş süreçlerinizi iyileştirir, güncel ve güvenilir bilgi sağlayarak, yöneticilerin doğru veriler ışığında hızlı karar almalarına imkan verir.

CANIAS ERP Almanya, Avusturya, Fransa başta olmak üzere toplam 24 ülkede 12 dilde kullanılan inovatif ERP yazılımıdır. Standart yapısında lojistik, üretim ve kapasite kontrol, muhasebe ve finans, fiili maliyetlendirme, müşteri ilişkileri yönetimi, insan kaynakları yönetimi, doküman yönetimi, bakım yönetimi, EDI (Elektronik Veri Transferi) ve kurumsal karneler (Balanced Score Cards) gibi modülleri içerir. İnce düşünülerek ortaya çıkarılmış altyapısı kullanımı kolaylaştırır, danışmanlık ve eğitim masraflarını minimuma indirir ve çok kısa sürede kurulum imkanı sağlar.

ERP HABER: CANIAS ERP nin yazılım dili TROIA ve mimarisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Erhan Sunguroğlu: IAS’nin kurulduğu ilk günden bu yana yürüttüğü AR-GE çalışmaları ile geliştirdiği TROIA, basitleştirilmiş komut seti ve arayüz tasarım aracıyla öğrenilmesi ve kullanılması kolay; veritabanı ve işletim sistemi gibi faktörlerden bağımsız olmasıyla esnek, modüler ve nesneye yönelik yapısıyla güçlü ve ölçeklenebilir Java tabanlı bir yazılım geliştirme platformudur.

IAS’nin geliştirdiği diğer tüm yazılımlarda olduğu gibi CANIAS ERP de tamamen TROIA üzerine geliştirilmiştir. Dolayısıyla TROIA ile geliştirilen iş uygulamaları, hiçbir teknik karmaşa olmaksızın, anında ve kolayca CANIAS ERP çalışma ortamına taşınabilir.

TROIA platformu, en basit hali ile CANIAS ERP’nin tüm gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiş bir programlama dili ile istemci-sunucu etkileşimini ERP gereksinimlerine uygun olarak gerçekleştirmek üzere tasarlanmış iletişim altyapısından oluşmaktadır. CANIAS ERP uygulamaları, TROIA dili ile geliştirilmekte ve TROIA İstemci-Sunucu mimarisi üzerinde çalışmaktadır.

TROIA, dakikalar içinde arayüz ve kendi raporlarınızı geliştirmenize, standart uygulamaları özelleştirmenize olanak sağlarken, çoklu dil desteği ile çalışmalarınız  hız kazanacak. Ayrıca platform bağımsız veritabanı tasarımı yapabilecek, kısacası geliştirme sürecinizi teknik detaylar ile boğuşmadan yürütebileceksiniz.

%100 Java altyapısı sayesinde diğer internet uygulamaları ile kolayca entegre olabilen TROIA, şirketiniz için komple bir geliştirme ortamı sunmaktadır. İnternet tabanlı ve her an, her yerden ulaşılabilen geliştirme ortamı, zaman ve mekan kısıtlamalarını ortadan kaldırırken, verimliliği en üst düzeye çıkarır.

ERP HABER: CANIAS ERP‘nin fark yaratan özellikleri nelerdir?

Erhan Sunguroğlu: CANIAS ERP %100 açık kaynak kodlu, kendine özgü yazılım dili olan, platform bağımsız bir ERP çözümüdür.

24 farklı ülkede aktif olarak kullanılan CANIAS ERP, çoklu dil desteği (12 dilde), ölçeklenebilir yapısı, CAD/CAM ve PLM entegrasyonları ile uçtan uca çözüm sağlar.

Aynı zamanda web servisleri, FTP ve SOA gibi veri paylaşım kanallarını ve saha otomasyonlarını (PLC Scada gibi) da desteklemektedir.

canias erp kullanıcı ekranı

ERP HABER: Sektörel Çözümleriniz var mı?

Erhan Sunguroğlu: IAS, ERP konusundaki 23 yılı aşan tecrübesi ve 600′e yakın farklı müşterisinde gerçekleştirdiği ERP projelerinden elde ettiği birikimleri bir araya getirerek belirli sektörlere hazır çözümler sunuyor.

IAS’nin; başta Ambalaj, Halı, Havacılık – Savunma Sanayi, Tekstil, Makine – Endüstriyel Otomasyon, Madencilik ve Otomotiv sektörü olmak üzere farklı sektörler için oluşturduğu özel çözümleri bulunuyor.

Sektörel çözümler ile kurgulanan ERP projelerinde, sektör bağımsız yapılan ERP projelerine nazaran hem zamandan hem de maliyetten ciddi oranda tasarruf etmek mümkün. IAS, sektörlere özel paketler halinde sunacağı bu uygulamalar ile; işletmelerin verimliliğini artırmanın yanı sıra, global pazarda rekabet gücü açısından da firmaları bir adım öteye taşımayı hedefliyor.

ERP HABER: Bir ERP yazılımının esnek olması IAS için ne ifade eder?

Erhan Sunguroğlu: Bir ERP yazılımının esnek olmasının en önemli göstergesi değişen müşteri taleplerine karşı verdiği reaksiyonun kalitesi ve hızıdır. Esnek bir ERP, müşterinin makul taleplerine olabildiğince yakın durur ve bu talepleri hızlı ve etkin bir şekilde uyarlama yeteneğine sahiptir.

ERP HABER: Orta Ölçekli olup üretim yapan bir firmanın CANIAS ERP çözümü alması durumunda, lisans ve projenin canlıya geçiş dönemine kadarki (özel geliştirmeler hariç) danışmanlık ücretlerini de içine katarsak ortalama ne kadarlık bir bütçe ayırması gerekiyor?

Erhan Sunguroğlu: ERP bütçeleri sadece firmanın ölçeği ile alakalı değildir. Firmanın sektörü, iş yapış şekilleri hatta hali hazırda (ERP‘ye geçiş öncesinde) kullandıkları yazılım sistemlerinin ne olduğu bile ERP yatırım maliyetinin ne düzeyde olacağını belirlemektedir.

ERP HABER: ERP Kurulum ve Danışmanlık Destek süreçleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Erhan Sunguroğlu: ERP kurulumlarında proje başarısının yazılımın kalitesinden çok verilen hizmetin kalitesine ve devamlılığına bağlı olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden proje yönetimine büyük önem veriyoruz. Yazılımın üretilmesinde gösterdiğimiz özeni kurulumu ve uyarlaması sırasında aksatmadan devam ettiriyoruz. Proje içerisinde müşterilerimizin de bu titizlikte çalışmalarını sağlamak için her türlü danışmanlık ve denetleme adımını en baştan planlıyoruz.

Proje yönetimine ve implementasyon adımlarına gösterdiğimiz bu özen başarı getiriyor. 1989′dan beri gerçekleştirdiğimiz projelerde %85 gibi oldukça yüksek bir başarı yüzdesine sahibiz. Bugün sektör için çok yüksek kabul edilen bu oranı daha yukarılara çekmek için proje yönetimi metodolojimizi sürekli gözden geçiriyor sürekli iyileştiriyoruz.

IAS, seçkin kadrosu, dinamik yapısı, uluslararası tecrübesi, büyük ölçekli projelerden sağladığı bilgi birikimi ve kendi yarattığı yüksek teknoloji ile güçlü danışmanlık ve üstün eğitim hizmetleri sunar.

IAS sunduğu ürünün, müşterisinin organik yapısına tam olarak uyum sağlamasını garanti altına almak ve koşulsuz müşteri mutluluğunu sağlamak için, ele aldığı projeleri katı bir titizlikle yürütür ve bunun için gerekli ön hazırlık çalışmalarına son derece önem verir. Bu amaçla, aktif sisteme geçiş aşamasından önce proje organizasyonu, ön çalışma ve yürütme aşamalarının eksiksiz tamamlanmış olması gerekir.

Yerelleştirme, yeni geliştirmeler ve arayüz tasarımı geniş hizmet yelpazemizin bir parçasıdır.

IAS danışman ve programcıları sizin özel ERP istekleriniz için de her zaman hazırdırlar. Özel eğitim görmüş personelimiz yazılım projesi sonrasında da, kontrol amaçlı görevleriyle her zaman yanınızdadır.

IAS müşteriye özel ERP geliştirme gerektiren projelerde, özel taleplerin planlanma ve hazırlanmasıyla birlikte müşteri ile beraber çalışmaya başlar.

ERP HABER: Türkiye’deki ERP sektörünün gidişatı hakkında neler düşünüyorsunuz?

Erhan Sunguroğlu: Türkiye’de son beş yılı değerlendirdiğimizde hem yazılım tedarikçileri hem de müşteri tarafında ciddi bir bilinçlenme artışı var. Özellikle akademik çevrelerin de ERP’ye verdiği önemin artması ile birlikte ERP’nin gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden birisi olan yetişmiş insan gücü konusunda, ciddi bir iyileşme olduğunu söyleyebiliriz. 5 yıl önce çoğunlukla ERP NEDİR sorusuna yoğunlaşmışken artık ERP NASIL ve NE ZAMAN gibi sorularla uğraşıyoruz.

ERP HABER: Bir firma neden ERP kullanmalıdır?

Erhan Sunguroğlu: Eğer bir firma bütünleşik bir veriye ve bu veriyi analiz etmeye ihtiyaç duyacak büyüklüğe ve dinamizme ulaşmışsa akla gelen en etkin çözüm ERP olacaktır.

ERP ihtiyacı firmaların büyüme süreçlerinde ortaya çıkacak doğal bir adımdır diye düşünüyorum. Ürün çeşitliliği , müşteri ve tedarikçi çeşitliliği,  çalışan sayısındaki artış vb birçok etken bu ihtiyacı su yüzüne çıkartır. Eskiden daha az insanda toplanan veri, çalışan sayısı ile dağılmaya başlar. Ürünler çeşitlendikçe yönetilmesi gereken parametreler artar. Her müşteri kendine özgü taleplerde bulunmaya başlar. Ciro artar, risk artar ve eski sistemlerle bu riski yönetme şansı ortadan kalkar. Özetle büyümenin getirdiği pozitif değerlerin yanında yönetilmesi gereken bir kaos da oluşur. İşte bu kaosu minimize etmek ve kontrol altında tutmak ERP gibi bütünleşik iş yazılımlarıyla mümkündür.

ERP HABER: Sizce Bir ERP yazılımına karar vermeden önce firmaların değerlendirmesi ve araştırması gereken en önemli 3 konu nedir?

Erhan Sunguroğlu: Firmalar öncelikle kendi gerçekleri ile şeffaf bir şekilde yüzleşmeliler ve kendi fotoğraflarını çekmeliler.
Bu gerçeklerin üzerine kurgulanacak bir yolunda gitmeyen işler listesi oluşturmalılar. Bu listeyi oluştururken yaşanan aksaklıkların gerçek sebeplerine odaklanmalılar. Neticede oluşan bu listenin sebep hanesinde kullanılan sistemlerin (yazılım,donanım vb) yetersizliği yatıyorsa bir yazılım arayışı kaçınılmaz olacaktır.  Bu noktadan itibaren firma o ana kadar yaptığı iç değerlendirmenin üzerine bir ihtiyaç listesi
oluşturmalı. Bu ihtiyaç (talep) listesi oluşturulurken firma kendi gerçeklerine odaklanmayı ihmal etmemeli.
Firmanın her birimi ve unsuru tarafından kabul gören bu ihtiyaç listesi yazılım seçim sürecinin en önemli dayanağı olacaktır.

Bu noktadan sonra yaşanacak süreç yazılım tedarikçileri ile yapılacak görüşmeler ve bu tedarikçilerin müşterilerine yapılacak referans ziyaretleri şeklinde ilerlemeli. Referans sogulaması bu süreçteki en kritik noktalardan bir tanesi. Sonuçta en gerçekçi bilgiyi alabileceğiniz yer bizzat çalışan sistemin olduğu müşteri.

ERP HABER: Son olarak ERP seçimi yapacak firmalara CANIAS ERP çözümününün doğru bir seçim olduğunu nasıl anlatırsınız?

Erhan Sunguroğlu: Türkiye pazarı özelinde konuşmak gerekirse bizi ön plana çıkartan birkaç önemli teknik ve ticari avantajımız var;

–    %100 Web tabanlı bir çözümüz yaklaşık 13 yıldır farklı büyüklükteki firmalar tarafından kullanılıyor.
–    %100 Açık kaynak kodlu esnek bir ERP yazılımımız var.
–    Çözümlerimiz Türkiye mevzuatına ve iş hayatına uygun.
–    Türkiye’de 350’ye yakın projemizde çok farklı sektörlerde tecrübe kazanmış büyük bir ekiple hizmet veriyoruz.
–    Edindiğimiz bu tecrübeler ve ürünümüzün esnekliği sayesinde eş değer rakiplerimize göre çok daha uygun maliyetli projeler yapıyoruz.

Shares: