ERP Sistemleri veri üzerine kurgulanmış, veri olmadan hiç bir işlevi olamayan sistemlerdir. Bu yüzden verinin güvenliği hayati bir önem arz eder. Çünkü en ufak bir veri kaybı, ERP sisteminizin işlevini kaybetmesine sebep olur. Bu durum, firmalar için felaketin diğer bir ismidir.Dolayısıyla ERP sistemlerinde veritabanı yedekleme en önemli konulardan biridir. ERP sistemlerinde Mirror Yedeklemeyi, Login Yazılım Yardım Masası Bilgi İşlem Uzmanı Sn. Sertaç Kulaksız ve ERP Çözümleri Danışmanı Sn. Ahmet Savaş Göktürk ile konuştuk.
Mirror yedekleme hakkında bilgi verir misiniz? Database Mirroring Nedir?
Ahmet Savaş Göktürk: Database Mirroring (DM), Relational Database Management System (RDBMS) üzerinde bir veri tabanının çökme veya sürekliliğinin aksaması durumlarında ikinci bir kopya üzerinden işlemlere devam edilmesini sağlayan mekanizmadır. Yani Canlı kullanımda olan ERP sisteminizin veri tabanı üzerinde herhangi bir sorun olduğunda, hemen kopyası üzerinden canlı kullanıma devam edilebilir. Bu yöntem bizim Login Yazılım olarak müşterilerimize her zaman önerdiğimiz yöntemlerden biridir.
Donanımsal bozukluk, virus bulaşması, insan kaynaklı hatalar gibi durumlarda sunucu üzerindeki veritabanı erişilemez hale gelebilir. Böyle bir durumda aynı veya farklı bir lokasyondaki ikinci bir sunucuda bulunan veri tabanı devreye girerek kullanıcılar hissetmeden sistem çalışmaya devam etmelidir.
Günümüzde artan siber saldırı riskleri sonucunda kullanılan sistemleri ne kadar korursanız koruyun, hepsi potansiyel olarak risk altındadır. Herhangi bir talihsiz durumda firmaların işlerinin durmaması için Mirror Yedeklemeyi öneriyoruz.
Database Mirroring’in düzgün çalışabilmesi için minimum gereksinimler nelerdir?
Sertaç Kulaksız: Öncelikle ikinci bir donanıma ihtiyaç var. Birincil donanım üzerinde kurulu olan tüm yapı aynı zamanda bu ikincil donanım üzerinde de kurulu olması gerekir. Böyle bir sistemin düzgün çalışabilmesi için bu iki veri tabanı birbirlerine Database Mirroring ile senkronize edilirler.
- Her iki sunucuda da veritabanının aynı versiyonunun kurulu olması gerekmektedir.
- Principal, FULL Recovery Mode’da oluşturulmalıdır.
- Her iki sunucu farklı lokasyonlarda olsa dahi aynı ağ üzerinde çalışması gerekmektedir.
- Disk bölümleri, Ram kapasiteleri de aynı olmalıdır.
- Aralarında online bir data aktarımı olacağı için birbirleri ile yüksek hızda bir bağlantıya sahip olmalıdır.
- Chunk boyutları ve sayısı birinci server ile aynı olmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken bir konuyu da belirtmek isterim. İki server arasında oluşacak olası bağlantı kopukluklarının ardından loglardan sistemin durumu takip edilmelidir.
İkinci bir donanım ekstra maliyet demek. Firmalar bu yatırımı yapmayı kabul ediyorlar mı?
Ahmet Savaş Göktürk: Neticede ERP yazılımınıza donanım maliyetinizden çok daha fazla bütçe ayırıyorsunuz.Burada bahsettiğimiz maliyet, riskleri göz önüne alırsak devede kulak kalıyor. Firmalar bunun bilincindeler. Dolayısıyla bu yatırımı mutlaka yapıyorlar. Bunu ERP yatırımınızın bir sigortası olarak düşünün. Bu gün evinizden, arabanıza hatta cep telefonunuza bile sigorta yaptırıyorsunuz. Firmalar artık bu konunun öneminin bilincindeler.
Son olarak firmalara önerileriniz nelerdir?
Ahmet Savaş Göktürk: Firmalara her zaman söylüyoruz. ERP sistemlerini mutlaka güvence altına almaları gerekiyor. Bunun için de en iyi yol Database Mirroring yöntemidir. Mevcut donanımlarına ek olarak veri tabanlarının canlı olarak bir kopyasını ikincil bir donanım üzerinde almaları ileride doğabilecek muhtemel risklere karşı yatırımlarını güvence altına alacaktır. İşleyiş hiç bir zaman aksamayacaktır.