ERP

Modern kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemleri, maliyet tasarrufları, süreç iyileştirmeleri ve otomatikleştirilmiş veri içgörüleri sağladığı için günümüzün değişken ekonomisinde iş başarısının anahtarıdır. ERP sistemleri için küresel pazar herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermiyor. Aslında, bulut bilişim ve makine öğrenimi de dahil olmak üzere yeni dijital platformlar ve teknolojiler öne çıktıkça, ERP’ler daha gelişmiş hale gelmeye devam ediyor ve kuruluşlara her zaman açık, gerçek zamanlı görünürlük sağlıyor.

ERP

Modern ERP Nedir?

Eski ERP sistemleri, 1960’lı yıllara kadar uzanır ve bunlar, esas olarak üreticiler tarafından ürün envanterini ve üretimini izlemek için kullanılan malzeme ihtiyaç planlama veya üretim kaynakları planlama (MRP ve MRP II) sistemleridir. 1990’ların başında, ERP’ler kendi başlarına gelişti ve diğer sektörlerdeki işletmeler, ERP’nin muhasebe, satış, satın alma ve sayısız departmanda finansal sağlıkları ve operasyonel verimlilikleri veya eksiklikleri hakkında nasıl fikir sağlayabileceğini anladılar. Bunlar on-premise ERP sistemleriydi. İmplementasyonunu yapmak, versiyon yükseltmek ve bakımını yapmak için şirket içinde donanım, yazılım ve BT danışmanlarına ihtiyaç duyuluyordu.

Son yirmi yılda hizmet odaklı mimarilerin ortaya çıkması ve daha gelişmiş bulut ve mobilite sistemlerinin tanıtılması “ERP 2.0″ın yolunu açtı. Bu nedenle, modern ERP’nin ayırt edici özelliği, bulut tabanlı olmasıdır; bu, kurulum, depolama, bakım ve güvenlikten bulut satıcısının sorumlu olduğu anlamına gelir.

Modern bir ERP, gerçek zamanlı karar verme için bir organizasyonun tüm bölümlerinden gelen verileri merkezileştirir, cihazdan bağımsızdır ve iş kullanıcılarının her birinin rolüne göre kişiselleştirilmiştir. Örneğin, bir tedarik yöneticisinin, bir İK yöneticisinden farklı verileri görüntülemesi gerekir. Bir ERP’deki tüm veriler entegre olduğu için, modern ERP’ler değerli bir iş bağlamı yaratabilir: Her departman yöneticisi, kendi özel rolünün ihtiyaçlarına göre yapılandırılmış verilerin bir görünümünü elde eder, bu veriler şirketten gelir. Kuruluşun tek ortak veri kaynağı, aynı zamanda tüm işletme genelinde tutarlıdır.

ERP

Modern Bulut ERP Platformunun Özellikleri

Bulut bilişim (internet üzerinden talep üzerine bilgi işlem, depolama ve uygulamaların teslimi) şirketlerin ERP de dahil olmak üzere iş sistemlerini çalıştırma şeklini hızla değiştirdi. Tanım olarak, modern bir ERP buluta dayalıdır. İşin farklı alanlarına bağlanan bireysel modüller aracılığıyla verileri çeker ve entegre eder, böylece karar vericiler her zaman ve herhangi bir cihazdan erişim sağlayabilir.

Modern bir ERP platformunun ek özellikleri şunları içerir:

  • Yerleşik ve gerçek zamanlı analitik: İşletmeler bir şeyin yolunda gitmediğini ne kadar erken anlarlarsa, o kadar çabuk düzeltebilirler. Bu nedenle, gerçek zamanlı analitiklere erişim, stratejik karar verme ve operasyonel iyileştirmeler için kritik öneme sahiptir. Böylece daha fazla verimlilik, maliyet tasarrufu ve müşteri memnuniyeti sağlanabilir. Örneğin, otomatikleştirilmiş gerçek zamanlı analitik, siparişi karşılama sürecindeki ani bir yavaşlama konusunda işletmeyi uyarabilir; bu, sipariş toplama sürecindeki bir sorunu veya bir tedarik zinciri sorununu gösterebilir.

  • Kişiselleştirilmiş panolar: Veriler, onu kullanan kişinin rolüne göre uyarlanmış temel performans göstergeleri (KPI’ler) ile kişiselleştirilmiş panolarda sunulur. Örneğin, bir depo yöneticisinin bir pazarlama yöneticisinden farklı KPI’ları görmesi gerekir. İşletmenin tüm verileri entegre olduğu için herkes aynı bilgi kaynağından çalışır.

  • Yerleşik güvenlik: Bir tahmine göre, tüm kurumsal verilerin %50’si kadarı bulutta depolanıyor. Şirket liderleri buluta erişmek için farklı cihazları kullanabilirler. Ancak bir ihlal sonucu veri kaybı olabilir. Bu bir işletmeye finansal anlamda maliyet oluşturur, marka itibarını ve müşteri güvenini etkiler. Modern ERP’ler, güçlü şifreleme sağlayan yerleşik güvenlik araçları içerir; işletmenin güvenlik politikaları oluşturmasını, kullanıcı kimliklerinin doğrulanmasını, erişim ayrıcalıklarının belirlenmesini, çoklu oturum açma ve çok faktörlü kimlik doğrulama gibi korumalar sunmasını sağlar.

  • Ölçeklendirme yeteneği: Eski on-premise sistemlerin aksine, bulut tabanlı modern ERP’ler, destekledikleri büyüyen işletmelerle birlikte hızla ölçeklenebilir. Bu ölçeklenme, işletmenin büyümesi, yeni bir departman veya bölümün eklenmesi, yeni konumlara veya ülkelere genişleme veya birleşme gibi birçok biçimde olabilir. Modern ERP sistemleri, her biri finans veya müşteri ilişkileri yönetimi gibi belirli bir işlev için tasarlanmış modüllerle çalışır ve her biri gerektiğinde eklenebilir – yani bir işletmenin gereksinimleri genişledikçe ERP sistemi değişmez, aynı ERP platformu kullanılmaya devam eder.

  • Gelişmiş teknolojiler: Modern ERP sistemleri gelişmiş teknolojileri kullanır. Manuel iş süreçlerini otomatikleştirir, bir şirketin satın alma modellerini tahmin etmesine ve ürün üretimini buna göre ayarlamasına yardımcı olur. Modern ERP sistemleri, el tipi tarayıcılar ve kablosuz sensörler gibi nesnelerin interneti (IoT) cihazlarından gerçek zamanlı veri toplamayı da destekler.

ERP’nin Faydaları

Modern ERP sistemleri, şirketlere temel iş süreçlerinin gerçek zamanlı ve birleşik bir görünümünü sağlar. Bulutta barındırılırlar ve sistemin tüm yönlerini (donanım, yazılım, yükseltmeler, depolama ve daha fazlası) yöneten bir sağlayıcı tarafından yönetilirler.

Diğer bir kritik fayda: Şirketler, bir ERP’yi satın alma, uygulama ve sürdürme zorunluluğuyla ilişkili birçok ön altyapı maliyetlerinden önemli ölçüde tasarruf sağlar. Bu, özellikle daha küçük bütçelerle büyüyen işletmeler için caziptir. Genel şirket performansı, iş akışları ve daha fazlasıyla ilgili veriler gerçek zamanlı olarak mevcuttur. Böylece kullanıcılar nerede olurlarsa olsunlar veya hangi cihazları kullanırlarsa kullansınlar, daha hızlı ve iş birliğine dayalı karar alabilirler.

Modern bir ERP sistemi ayrıca bir işletme büyüdükçe ve değiştikçe yüksek düzeyde esneklik, çeviklik ve ölçeklenebilirliği destekler. Modüler tasarımı, yeni işlevlerin hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabileceği anlamına gelir. Modern bir ERP, sosyal medyadan harici veri analitiğine kadar diğer bulut ürünleri ve veri kaynaklarıyla da bütünleşir. Bu, bir işletmenin olayları bağlam içinde görüntülemesini, trendleri belirlemesini, üretkenliği artırmasını ve gerektiğinde stratejileri yeniden düzenlemesini kolaylaştırır.

Tüm bu verilerin işlenmesi, saklanması ve paylaşılması, güvence altına alınmalı ve her sektörün düzenlemelerine uygun olmalıdır. Verilerin siber saldırılara karşı korunmasına yardımcı olmak için kimlik ve erişim yönetimi, veri şifreleme ve çok işlevli kimlik doğrulama gibi görevler bulut ERP satıcısına ve sistemine aittir.

ERP’nin Yatırım Getirisi

Bulut tabanlı bir ERP sistemi seçmenin maliyet tasarrufları hem kısa hem de uzun vadede belirgindir. Bir bulut satıcısı, internet üzerinden bir hizmet olarak sunulan yazılımı barındırır ve yönetir.

BT personelinin ERP’yi planlamak, uygulamak ve sürdürmek için ihtiyaç duyduğu maliyet ve zamandan da tasarruf sağlanır. BT ekipleri iş büyümesini sağlamak ve geliri artırabilmek için ERP sistemininin stratejik mimarisini geliştirmeye odaklanabilirler.

Modern ERP’lerin en önemli özelliklerinden biri de otomasyondur. Ortaya çıkan analizler, daha bilinçli karar vermeyi ve iş süreçlerinde önemli maliyet tasarrufları sağlar.

Modern ERP’nin Kurulumu

Modern bir ERP sistemi seçmek, bir işletmenin hem organizasyonel hem de departman düzeyindeki stratejik hedefleri hakkında önceden düşünmeyi gerektirir. Kurulum bulut sağlayıcısının işidir. Dikkate alınması gereken planlama noktaları arasında şunlar vardır:

  • Mevcut ortamınızı ve zorluklarınızı tanımlayın ve analiz edin. Bu, süreç verimsizliklerini, büyümenin önündeki engelleri, müşteri beklentilerini karşılayamamayı, gerçek zamanlı karar verme için yetersiz veriyi ve mevcut bir sistemin maliyetini içerebilir.

  • ERP’nin faydalarını değerlendirin. Ulaşılabilir hedeflerin bir listesini oluşturun. Bu, üretim gecikmelerini azaltmayı, müşteri memnuniyeti seviyelerini iyileştirmeyi, nakit akışını artırmayı veya çalışanların elde tutulmasını artırmayı içerebilir.

  • Tahmini maliyetleri hesaplayın. Abonelik lisanslarının sayısına, kullanıcı sayısına, özelleştirme gereksinimlerine, üçüncü taraf yazılım entegrasyonlarına ve eğitime bağlı olarak maliyetler değişecektir. Bunları önceden anlamak, bir işletmenin uygun şekilde bütçelenmesine ve sürprizlerden kaçınmasına yardımcı olabilir.

  • Riskleri tanımlayın. Modern bir ERP kullanımının risklerinden biri, bir bulut sağlayıcısının şirketinizin (ve müşterilerinizin) hassas verilerine erişiminin olmasıdır. Bir veri ihlali veya internetin kesintiye uğrama olasılığı olabilir. Bulut sağlayıcısının tüm senaryolar için olağanüstü durum kurtarma ve iş sürekliliği planlarına sahip olduğundan emin olmalısınız.

NetSuite Neden En İyi Modern ERP’dir?

NetSuite ERP, özellikle büyüyen işletmeleri hedefleyen araçlar, hizmetler ve modüllerle bulut için oluşturulmuştur. ERP modülleri, muhasebe, tedarik zinciri yönetimi, üretim ve pazarlama otomasyonu gibi belirli iş fonksiyonları için tasarlanmıştır. NetSuite’in modern ERP’si, kuruluşlara operasyonlarında gerçek zamanlı görünürlük, maliyet tasarrufu, derin içgörüler ve gelişmiş otomasyon yetenekleri sağlar.

Sonuç

Kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemleri, geçmişten bugüne uzun bir yol kat etti. Modern bir ERP, doğası gereği, buluta dayalıdır ve bir işletmenin birçok işlevsel alanından gerçek zamanlı, entegre bilgiler sağlayan gelişmiş analitik ve otomasyon yetenekleriyle yerleşiktir. Bu özellikler, işletmelerin kendi sistemlerini satın almak, kurmak ve sürdürmek için zamandan ve bütçeden tasarruf etmelerini sağlayarak büyüme ve genişlemeye yatırım yapmalarına, operasyonları iyileştirmenin yeni yollarını bulmalarına ve yenilik alanlarına odaklanmalarına olanak tanır.

Modern ERP Hakkında Sık Sorulan Sorular

ERP sistemlerinde son trend nedir?

Kuruluşlar, BT taleplerini azaltmak, iş koşullarına ilişkin daha derin öngörüler elde etmek, veri güvenliğini ve mevzuat uyumluluğunu iyileştirmek için modern ERP’ye yöneliyor. Bulut tabanlı ERP, kuruluşların verileri ve bilgileri modern yollarla birleştirmelerine ve nihayetinde daha fazla içgörü kazanmalarına olanak tanır.

Modern bir ERP sistemi nasıl çalışır?

Bir sağlayıcı, ERP sistemini bulutta barındırır. Modüler uygulamalar gerektiğinde eklenebilir, otomatik ve şeffaf bir şekilde gerçekleşen güncellemeler ve yamalar ile her zaman kullanılabilir. Sonuç olarak, işletmeler her zaman yazılımın en son ve en güvenli sürümünü kullanır.

Postmodern ERP stratejisi nedir?

Araştırma firması Gartner, postmodern ERP’yi “idari ve operasyonel iş yeteneklerini (finans, satın alma, üretim ve dağıtım gibi) otomatikleştiren teknoloji stratejisi”” olarak tanımlıyor.

ERP