İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla düzenlenen “Türk Alman Enerji ve Çevre Teknolojileri Konferansına ve iki ülke iş insanlarının bir araya geldiği görüşmelere ev sahipliği yaptı.

sap-teknopark-600

Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (BUV) ve Berlin-Brandenburg Energy Netvvork’iin de (BEN) katkılarıyla düzenlenen konferansta, Teknopark İstanbul ile Avrupa’nın en büyük tekno parkı olan Adlershof arasında mutabakat zaptı imzalandı.

Adlershof Teknoloji Parkı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Peer Ambree VVista ve Teknopark İstanbul Genel Müdürü Dr. Turgut Şenol arasında imzalanan mutabakat ile enerji başta olmak üzere sağlık, nano teknoloji gibi alanlarda yeni teknolojiler geliştirmek ve yeni pazarlara açılmak hedefleniyor.

SAP dünyadaki ikinci büyük teknoparkını İstanbul’da açıyor

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Dr. Turgut Şenol, halen 70 bin metrekare alanda 100 şirkete ev sahipliği yaptıklarını, 2 bin 500 çalışan ile 500 milyon dolar katma değer yarattıklarını söyledi. Gelecek 10 yılda Avrupa’nın en büyük üçüncü teknoloji merkezi olacaklarını vurgulayan Şenol, “Kısa sürede dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden SAP dünyadaki ikinci büyük teknoparkını istanbul’da açıyor. Almanya’dan telekomünikasyon ve beyaz eşya şirketleri Teknopark İstanbul’da yer almak istiyor. Yaptığımız mutabakat başarımıza ivme katacak. Gelecek 10 yılda bin şirket, 500 kuluçka şirketi ve 30 bin çalışan ile 10 milyar dolarlık ilave katma değer ya ıa t m ayı hedefliyoruz” dedi.

Avrupa’nın en büyük teknoloji parkı olan ve bin şirket ile yıllık 1,8 milyar Euro ciro gerçekleştiren Adlershof’un Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Peer Ambree VVista ise “Şu sıralar büyük çaplı akülerde enerji depolanması yeni bir teknoloji. Teknopark İstanbul ile işbirliğinde bu tür konuları öncelikli olarak ele alacağız. Birlikte yeni pazarlara girmek mümkün olacak” dedi.

Türkiye ve Almanya enerjide omuz omuza

İSO bünyesinde gün boyu sürecek işbirliği temasları öncesinde gerçekleştirilen Türk Alman Enerji ve Çevre Teknolojileri Konferansı’nm açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu (İyesi Mehmet Ata Ceylan, enerji politikalarının dünyanın halen öncelikli konusu olduğunu ve enerji ağının geliştirilmesinin gelecek için önem taşıdığına dikkat çekti. Enerji ihtiyacının yüzde 80′inin fosil yakıtlardan karşılandığı dünyada, Almanya’nın yenilenebilir enerji alanındaki başarısının çok önemli olduğuna dile getiren Ceylan, bu durumda teknoloji üretim maliyetlerinin üretici ve tüketici tarafından ortak karşılanmasının payı olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin artan enerji talebi ve arz güvenliğini dengeli dağıtım ve rekabetçi fiyatlarla karşılaması gerektiğinin altını çizen Ceylan, “Türkiye enerjisini ağırlıklı olarak termik ve hidroelektrik santrallerinden elde ediyor. AB ülkelerinden en büyük farkımız, rüzgar ve güneş enerjsinde onlarla aynı gelişimi gösterememek oldu. Gerek AB gerekse dünyanın ekonomi politikalarına yön veren ülkelerinden biri olan Almanya, yenilenebilir enerjide rol model olarak karşımızda duruyor” dedi.

Berlin Ekonomi, Teknoloji ve Bilim Senatörü Cornelia Yzer de dijital ekonominin merkezi haline gelen Berlin’de her yıl bilişim alanında 40 binden fazla şirket kurulduğuna dikkat çekti. Yzer, “Almanya olarak da enerji dönüşümü tercihini yaparak sektörde liderlik pozisyonuna oyn u yo ruz. Çünkü bu yaklaşım, gelecekteki enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak altyapıyı geliştiriyor. Yenilebilir enerji ile mevcut maliyetler büyük ölçüde değişecek” dedi.

Türkiye’nin de yenilebilir enerjideki payını yükseltmek istediğini hatırlatan Yzer,” Özellikle güneş Türkiye’nin enerji ihtiyacı için büyiik potansiyel barındırıyor. Bu kaynakların en iyi şekilde kullanılması ve geliştirilmesi için elimizdeki bilgi birikimini paylaşmaya hazırız. Biz yenilenebilir enerji alanında 1 i milyar Euro’dan fazla ciro elde ediyoruz. Teknopark İstanbul ile gücümüzü birleştirerek daha da büyüyebiliriz” diye konuştu. Berlin’in ayrıca elektrikli araç kullanımında da lider kent olduğunu vurgulayan Yzer, “Elektrikli araçta 100 milyon Euro bütçe ile 30 ayrı projede geliştirdik. Geleceğin kentlerinde elektrikli araçların yaygınlaştırılmasını istiyoruz. İstanbul’da da elektrikli araçlarla alternatif çözüm yaratılabilir” diye konuştu.

http://saphaber.net/sap-erp/sap-dunyadaki-ikinci-buyuk-teknoparkini-istanbulda-aciyor/
Shares: