ERP HABER – Otomotiv sektörü için süspansiyon parçaları üreten Teknorot, ihtiyaçlarına göre uyarlayabileceği yazılım çözümünü IFS ERP uygulamalarında buldu.

“IFS disiplin ve standartlaşma getiren, bugünün değil geleceğin yatırımı olarak hayati önem taşıyan bir yazılım. Otomotiv firmalarının IFS Türkiye gibi esnek çalışabilecekleri firmalara ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Bugün IFS ERP uygulamalarıyla, planlama, satış, kalite kontrol gibi iş süreçlerimizi yönetebiliyoruz; ancak asıl faydayı karar destek aşamasında elde edeceğiz. Şimdiden bu alanda sonuçlar almaya başladık. Bu kadar geniş bir ürün portföyünde kontrol edemediğimiz maliyetleri IFS ERP ile kontrol edebiliyor, operasyonlarımızın kârlı olup olmadığını değerlendirebiliyoruz. Bu bizim karar süreçlerimize çok pozitif katkıda bulunuyor.”

Tevfik Mayda
Yönetim Sistemleri Bağlı İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı / Teknorot Otomotiv Ürünleri A.Ş.

Otomotiv sektörü için yüksek kalitede süspansiyon parçaları üreten Teknorot Otomotiv Ürünleri A.Ş, otomotiv yan sanayi sektöründe ithalat ve ihracat alanında yaptığı faaliyetler ile Avrupa kategorisinde 1. üretici olarak yer alıyor. Ürün çeşitliliği yaklaşık 5 bin adet olan Teknorot, üretiminin %90′ını 52 ülkeye ihraç ediyor. Ürün çeşitliliği ve üretim kapasitesi artarken kullandığı MRP çözümünün veritabanının yönetmekte sorunlar yaşayan şirket, iş süreçlerini daha iyi planlayarak verimliliğini artırmak, maliyetlerini kontrol edebilmek, kalite standartlarını yükseltmek ve şirketi ileriye taşıyacak yönetim kararlarını daha sağlıklı alabilmek için Kurumsal Kaynak Planlaması çözümü olarak IFS ERP Uygulamalarına geçme kararı aldı.

otomotiv ifs erp teknorot

Teknorot Otomotiv Ürünleri A.Ş Hakkında

1992 yılında kurulan Teknorot A.Ş., otomotiv sektörü için hafif ticari ve binek otomobiller için ön düzen aksamı ve yüksek kalitede süspansiyon parçaları üretiyor. 1999 yılında İstanbul Beylikdüzü’ndeki 20 bin m2 üretim alanına sahip tesislerine geçen Teknorot, 2008 yılından bu yana da, Düzce’de 60 dönüm araziye kurulu yeni tesislerinde faaliyetini sürdürüyor. Üretiminin %90′ını 52 ülkeye ihraç edilen Teknorot’un ürün çeşitliliği bugün 5 bin adede yaklaşıyor. 1100 çalışanı bulunan şirket, otomotiv yan sanayi sektöründe ithalat ve ihracat alanında yaptığı faaliyetler ile Avrupa kategorisinde 1. üretici olarak yer alıyor.

Elde Edilen Faydalar

• IFS ERP Uygulamaları, modüler yapısıyla, canlı kullanıma kademeli olarak geçilmesine olanak tanırken; özel isteklere uyarlanabilir ve esnek yapısıyla şirketin her türlü ihtiyacına cevap verdi.

• Teknorot, veritabanını oluşturup, üretim ve sevkiyat planlama modüllerini devreye aldıktan sonra fason imalatını operasyon tabanlı gerçekleştirmeye başladı. Böylece operasyonel eksiklerini gideren firma, biriken gecikmiş bakiyelerini düşürme olanağı buldu.

• Şirket, ürün ağaçları ve ürün reçeteleri sayesinde, müşterilerine istediği opsiyonları yerine getirebilir hale geldi. Ayrıca üretim standartları ile ilgili veriler kontrol altına alındı.

• Daha önce 20 dakikayı bulan onay süreçleri, IFS ERP Uygulamalarıyla iki dakikaya indirildi. IFS Uygulamaları üzerinden gerçekleştirilen bir işlem diğer süreçlere de otomatik olarak yansıdığı için verimlilik arttı.

• IFS ERP Uygulamalarıyla kaliteyi ölçümlemeye ve kalite süreçlerini daha iyi yönetmeye başlayan Teknorot, şirket içi iadeleri ve müşteri iadelerini büyük ölçüde düşürerek kalite artışı ve maliyet tasarrufu konusunda önemli aşamalar kaydetti.

• Teknorot üst yönetimi, şirketi geleceğe taşıyacak kritik kararlarda kullanabileceği, operasyonlarının kârlılığını değerlendirebileceği, şirketin tüm faaliyetlerinin parasal ve rakamlara dayalı neticelerini görebileceği bir araç elde etti.

IFS ERP Modülleri

• IFS Satın Alma Yönetimi

• IFS Maliyet Muhasebesi

• IFS Depo ve Stok Yönetimi

• IFS Üretim Planlama

• IFS Üretim Yönetimi

• IFS Satış Yönetimi

• IFS Bakım Yönetimi

• IFS Finans/Muhasebe Yönetimi

• IFS İnsan Kaynakları

• IFS Bordro

• IFS Kalite Yönetimi

• IFS Doküman Yönetimi

• IFS Sevkıyat Yönetimi

“ERP yazılımlarının eğitim maliyetleri genelde çok yüksek olur. Bir stok hareketinin gerçekleştirebilmesi için binlerce dolarlık eğitim maliyeti gerekir. IFS ERP Uygulamalarında ise eğitim maliyeti çok düşük. Basit bir veritabanı eğitimi ile geliştiricilerimiz istenen işlemleri rahat şekilde yapacak hale geldiler. Bugün kendi personelimiz çok büyük değişiklikler haricinde IFS ERP Uygulamalarında geliştirme yapabilecek ve istedikleri raporları oluşturacak konuma geldiler. Bu da proje maliyetlerini düşürmemize olanak tanıyor.”

Murat Işık , Teknik Genel Müdür Yardımcısı / Teknorot Otomotiv Ürünleri A.Ş.

IFS’den önce sağlıklı ölçüm yapamadığımız için kalite yönetimini istediğimiz seviyede yönetemiyorduk. Bugün IFS Uygulamaları ile kalite konusunda oldukça iyi durumda olduğumuzu biliyoruz. Teknorot yedek parça sektöründe lider ve OEM yan sanayisi olma yolunda önemli bir yol katetmiş bir firma. IFS Uygulamaları da bu anlamda önemli bir yapıtaşı olacak. Çünkü sistemi OEM sektörünün kriterlerine göre, TS 16949 standartlarıyla kurduk.”

Fatma Kanca , Kalite Müdürü / Teknorot Otomotiv Ürünleri A.Ş.

1992 yılında faaliyetine başlayan Teknorot Otomotiv Ürünleri A.Ş., Düzce’deki tesislerinde ağırlıklı olarak hafif ticari araçlar ve binek otomobilleri için süspansiyon parçaları üretimi yapıyor. Üretimini yüksek standartlarda gerçekleştiren ve 1100 çalışanı bulunan Teknorot, yaklaşık 5 bin kalemden oluşan ürünlerinin %90′ı dünya çapında 52 ülkeye ihraç ediyor. Şirketin Teknik Genel Müdür Yardımcısı Murat Işık, “1992 yılında faaliyete başladığımızda referans ürün sayımız 10-15 civarındaydı; bugün bu rakam 4700′ü buldu” diyor. “1999 yılında Beylikdüzü tesislerimize geçerken çalışan sayımız 120 iken, bugün Düzce’deki tesislerimizde yaklaşık 1100 çalışana sahibiz. Ürünlerimiz ve iş hacmimiz artarken ihtiyaçlarımızı ve üretimimizi daha iyi planlama, faturalarımızı ve siparişlerimizi daha iyi takip etme ihtiyacı ortaya çıktı.”

teknorot otomotiv ifs erp

IFS ERP  Öncesi Durum

Murat Işık, Teknorot’un ilk yıllarında ürünlerini ve siparişlerini hesap tablosu programlarında ürün kodları ve ürün ağaçları oluşturarak takip ettiğini belirtiyor: “Ancak üretimimiz ve siparişlerimiz artarken hem hesap tablosu programları verimli ve etkili bir yönetim sağlamıyordu, hem de kullandığımız hesap tablosu programı 65 bin satırla sınırlı olduğu için yetmemeye başlamıştı. O zamanlar bizim ölçeğimizdeki şirketlere yönelik ERP programları yaygın değildi; bu yüzden bir MRP paketi aramaya başladık.”

2001 yılında yerli bir MRP paketi satın alan Teknorot, ürün ağaçlarını, ürün kodlarını ve stok kontrollerini bu pakete aktararak üretim kaynaklarını planlamaya başladı. Murat Işık şöyle diyor: “Zaman içinde bir sistem oturttuk, ancak kullandığımız MRP çözümünün eksik kısımları vardı. Özellikle bu paketin kullandığı veritabanı bize uygun değildi; stokların bozulması, stokların tekrar hesaplanmasının gerekmesi gibi veritabanından kaynaklanan ciddi sorunlarımız bulunuyordu. Bu veritabanının desteğini de alamadık.”

Üretiminin %90′ını yurtdışına ihraç eden Teknorot’un faaliyetleri içinde pazarlama sonrası hizmetler yoğun bir yer tutuyor. Murat Işık, bugün 76 aktif müşteriyle çalıştıklarını, her bir siparişin 500 satırdan aşağı olmadığını ve ürünlerin yanı sıra ambalaj çeşitliliklerinin de fazla olduğunu vurguluyor: “Ürün ve malzeme sirkülasyonumuz, sipariş kalemlerimiz çok fazla sayıda. Ürün ve ambalaj çeşitliliğinin yanı sıra müşterilerimizin yoğun şekilde özel istekleri de oluyor. Kullanacağımız çözümün bunların tümüne daha iyi destek verecek, sağlam bir veritabanı yapısına sahip olması artık bir ihtiyaç halini almaya başlamıştı.”

IFS ERP’ye Geçiş Süreci

2006 yılı sonunda yeni bir çözüme geçme olasılığını değerlendiren Teknorot, piyasadaki yerli ve yabancı çözümleri incelemeye başladı ve ihtiyaçları doğrultusunda kullanacağı ERP çözümünün belirli kriterleri yerine getirmesini talep etti. Bu kriterler, çözümün Oracle veritabanını desteklemesi, geliştirmeye açık olması, Teknorot’un talaşlı imalat süreçlerine uyum sağlayacak esnekliğe sahip olması, üretim ve bakım süreçlerini iyi desteklemesi ve toplam satın alma maliyetinin uygun olmasıydı.

Teknorot Otomotiv Bilgi Sistemleri Müdürü Mennan Öztürk, şöyle diyor: “IFS, otomotiv sektöründe dünya çapında 200’ü aşkın müşteri deneyimine sahipti ve tespit ettiğimiz kriterlere uygundu. Bu nedenle IFS’in sektördeki bilgi birikimiyle harmanladığı, başarısı kanıtlanmış ERP çözümünü seçmekte tereddüt etmedik. Ayrıca bilgi birikimlerine inandığımız ve güvendiğimiz danışman ve servis kalitesiyle de IFS’in gücümüze güç katacağına inandık.”

Teknorot’un Kalite Müdürü Fatma Kanca şunları ekliyor: “IFS Uygulamalarının modüler olması bizim için önemliydi. Bileşen mimarisi esnek ve modülleri ihtiyaçlarımıza göre adım adım devreye alınabiliyordu. Seçim sürecinde IFS’in modüllerini inceledik. Hatta farklı departmanlardan yetkililerimiz IFS’i ayrı ayrı ziyaret ederek yoğun taleplerde bulundular. Demolar sırasında sorularımızın tümüne cevap aldık.”

Murat Işık, uygulamanın üretime yönelik bileşenlerini incelediklerinde kesin kararlarını verdiklerini belirtiyor: ” Ürün reçeteleri tüm süreçleri tetiklediği için ve bizim ürün reçetelerimiz yüz binlerce satırdan oluştuğu için bu konuya özel önem verdik. IFS Uygulamalarında ürün reçetelerinin konfigürasyonu yapılabiliyor. İncelediğimiz diğer çözümlerin çoğu bunu desteklemiyor, kalanlar da beklentilerimize yeterince cevap veremiyordu. Bunun üzerine IFS’i seçtik.”

Nisan 2007′de yoluna IFS ile devam etmeye karar veren Teknorot, Haziran ayında proje çalışmalarını başlattı. Murat Işık, önce süreç analizleri ile işe başladıklarını, Teknorot’un iş süreçlerini analiz ederken, aynı zamanda IFS’in nasıl çalıştığını ve bu süreçlere nasıl uyarlanacağını öğrendiklerini belirtiyor: “Analizlerimiz yılbaşına kadar sürdü. IFS modülleri ile Teknorot’un işleyişi karşılaştırıldı; yapılacak modifikasyonlara karar verildi ve eksik olan formlar tasarlandı. Öte yandan o sıralarda Beylikdüzü’nden Düzce’deki yeni tesislerimize taşınma ve yapımızı değiştirme sürecimiz de başladığı için yılbaşında IFS’e geçmekte tereddüt ediyorduk. Yeni tesislerimize geçerken yapı değişikliği sonucu ürün reçetelerimizi tekrar elden geçirmek zorunda kaldık; ayrıca kullanıcılarımızda ve yönetimimizde önemli değişiklikler olmuştu. Bu yüzden IFS’i 2008 başında devreye almak bizim için çok zor bir karardı. Ancak Muhasebe departmanımız yeni çözüme ya 2008 başında geçilmesi gerektiği, ya da geçişin 2009 yılına sarkacağı konusunda bastırdığı için, sıkıntılı bir süreç olmasına karşın geçiş kararını aldık. Tüm olumsuzluklara karşın geçişi 1.5 ay içinde tamamlamayı başardık.”

Teknorot uygulamaya aldığı bazı IFS modüllerini küçük değişikliklerle kullanırken bazı modülleri tümüyle değiştirerek ihtiyaçlarına uyarladı. Murat Işık, “Örneğin Sevkıyat modülünü tümüyle değiştirdik” diyor. Fatma Kanca ise şunları ekliyor: “ERP projesi bir iş disiplini ve standartlaşma gerektirdiği için departmanların taleplerinin çok yoğun olduğu noktalarda uzun uzun tartışarak bir ortak nokta bulmaya çalıştık. Hepimiz istediğimiz her şey olsun istiyoruz ancak onun da mutlaka bir sınırı var. Tüm zorlu taleplere rağmen bugün çok iyi bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum.”

Devreye Alınan Modüller

Teknorot, IFS Uygulamalarının modüllerini 2008 Şubat ayından itibaren devreye alarak canlı kullanıma geçti. Bu kademeli geçiş sırasında öncelikle Satın alma, Maliyet, Üretim, Satış, Muhasebe/Finans, Bordro Yönetimi, Kalite Yönetimi, Doküman Yönetimi, Stok Yönetimi, Sevkıyat, el terminali destekli Depo-Stok Yönetimi modülleri devreye alındı. Şirket, Bakım ve İnsan Kaynakları modüllerini de 2009 yılı içinde devreye almayı planlıyor. Fatma Kanca, 2009 yılına girerken projenin yaklaşık %40′ını tamamladıklarını söylüyor: “Dizayn aşamasında tüm veriler dikkate alınarak bir veritabanı oluşturulduğu için, devreye yeni alınacak modüllerin kullanacağı veriler konusunda bir sıkıntımız yok. Birkaç ay içerisinde ilave modülleri devreye alarak bu verilerin meyvesini toplamayı planlıyoruz. Böylece projenin %70′inden fazlası tamamlanmış olacak. Sistemin çoğu hazır olduğu için geri kalan kısmı da ilk 6 ay içinde tamamlayacağımızı düşünüyoruz.”

Haftalık Üretim ve Sevkıyat Planlaması

Teknorot’un Planlama Müdürü Şenay Yanılmaz, artık gerek imalatta gerek sevkıyatta haftalık planlama yapabildiklerini söylüyor: “2008 yılı başına göre büyük ilerleme kaydettik. Stoklarda, iş emirlerinde, sevkiyatlarda raporlamamız işe başladığımız zamana göre çok değişti. Şirketimizin taşındığı, personelin değiştiği, siparişimizin çokluğundan taşınma esnasında stok sayımı yapamadığımız zamanlardan bugüne ulaştık.

Teknorot bu uygulamalarla birlikte, çok sayıda yeni operasyon olmasına karşın fason üretimini operasyon bazında takip edebiliyor. Ayrıca normal iş emirleriyle tamir iş emirleri arasında bir ayırım yapabilen şirket, operasyonlarının gerçek maliyetlerine ulaşabiliyor. Şenay Yanılmaz şöyle devam ediyor: “Özellikle ürün ağaçları ve ürün reçeteleri ile müşterilere istediğimiz opsiyonları girebilir hale geldik. Ayrıca üretim standartları ile ilgili verileri daha iyi kontrol edebiliyoruz. Bir parça kalite departmanı tarafından engellendiğinde o parçanın sorunlu olduğunu gördüğümüz gibi, sistem parçayla ilgili işlem yapmamıza da izin vermiyor. Böylece kullanılmaması gereken parçaların iyi niyetle de olsa kullanılmasının önüne geçildi.”

Artan Verimlilik

IFS Uygulamaları Teknorot’un iş süreçlerini daha iyi yönetebilmesini sağlayarak bu süreçleri hızlandırdı. Fatma Kanca şöyle diyor: “Sistemin büyük kısmı insandan bağımsız çalışıyor. Ayrıca pek çok noktada veri girişi için el terminallerine geçeceğiz ve üretim süreçlerine gerçek zamanlıya yakın onaylar vereceğiz. Böylece bugün 20 dakika olan bir onay süreci 2 dakikaya düşecek. Sırf onay sürecinde 10 kat verimlilik artışı olduğu gibi bu verimlilik diğer süreçlere de yansıyor; tek bir işlemle farklı birimlerdeki birçok kişiyi harekete geçirebiliyorsunuz. Aynı şekilde hatalı bir onayı durdurduğunuzda diğer süreçler de durdurulmuş oluyor.”

IFS ERP ile Yüksek Kalite ve Müşteri Memnuniyeti

Teknorot, daha önce kalite yönetimini hesap tabloları ve ortak klasörler üzerinden yönetmeye çalışırken, bugün IFS Uygulamaları sayesinde gerçek anlamda bir kalite yönetim sistemi kurmuş durumda.

Fatma Kanca, ürettikleri parçaların müşteri özel isteklerine göre üretildiğini ve sevk edildiğini garanti etmek, ardından müşteri geri bildirimlerini dikkate almak zorunda olduklarını vurguluyor: “Müşteri beklentilerini karşılayabilmek için müşteri şikayetlerini yöneterek işe başladık. Kalite yönetiminde CRM’in ilk devreye alınan modül olduğunu söyleyebiliriz. Daha sonra tümden varım yöntemiyle diğer modüller devreye girdi. Bugün satın alınan malzemelerin kontrolleri de tamamen IFS üzerinde yürüyor. Bu anlamda yoğun bir veri çalışmasıyla kontrol planlarını çok geniş kapsamlı tuttuk. Ancak kalite bugün artık bir kontrol modülü olmaktan çok bir yönetim modülü. Bu yönetim modülünün de ERP’nin diğer bileşenleriyle tamamen entegre olması gerekiyor. Geçmiş deneyimlerimizle sürekli kıyaslama yaparak IFS’den yoğun taleplerde bulunduk. Bu çalışmada IFS’den oldukça memnun kaldık, çünkü diğer ERP uygulamalarında, kullandığınız çözüme uymak durumundayken, IFS ihtiyaç ve isteklerimize göre uyarlanabildi.”

Teknorot Kalite departmanı, istatistiksel ve kalite iç maliyetlerini hesaplamaya yönelik çalışmaları tamamladıktan sonra kalitesizlik maliyetlerini hesaplamak için çalışmalarını sürdürüyor. Fatma Kanca, bu çalışmayla kaliteyi şirket içinde ölçülebilir hale getirdiklerini belirtiyor: “IFS’den önce kaliteyi sağlıklı olarak ölçemiyorduk. Sağlıklı ölçüm yapmadığınızda, işinizde başarılı olup olmadığınızı anlamanız zordur ve kaliteyi yönetemediğiniz anlamına gelir. Bugün IFS Uygulamaları ile kalite konusunda oldukça iyi durumda olduğumuzu biliyoruz. Birçok ünitemizde iç iadelerimiz binde mertebesinde. Müşteri iadeleri ise milyon mertebelerinde (PPM – parts per million). Bunlar, hem maliyet anlamında hem adetsel bazda bu sektör için inanılmaz oranlar. Teknorot yedek parça sektöründe lider ve OEM yan sanayisi olma yolunda önemli bir yol katetmiş bir firma. IFS ERP Uygulamaları da bu anlamda önemli bir yapıtaşı olacak. Çünkü sistemi OEM sektörünün kriterlerine göre, TS 16949 standartlarıyla kurduk.”

Tedarikçileri ile işbirliği yaparak sisteme gerçek zamanlı güncellenen grafikler eklemelerini sağlayan Teknorot, artık ürün adetleri ile ilgili raporlara anında erişebiliyor. Böylece şirket verileri hesap tablolarında toplama ve analiz etme işlemlerini manuel olarak gerçekleştirmekle uğraşmak yerine tek bir tuşa basarak gerçek zamanlı raporlar alabiliyor. Kalite departmanındaki 33 kullanıcı IFS ERP’deki kalite uygunsuzluk modülünü tam kapasiteyle kullanıyor.

Fatma Kanca, bu uygulamaların sonucunda müşteri iadelerinde büyük bir düşüş yaşadıklarını, otomotiv sektöründe görülmeyen PPM oranlarına indiklerini ve bunun sağladığı maliyet tasarrufunun parça maliyetinin ötesinde olduğunu belirtiyor. Bu nedenle hiçbir zaman maliyetlere salt ürünün maliyeti olarak bakmıyoruz ve hedefimiz en az hata ile üretim yapmak. Bu nedenle IFS ile bu hedefe ulaşmakta iyi bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum. Üretim kalitemizdeki İyileşmeyi sadece biz değil müşterilerimiz de farketmiş durumda ve bunu dile getiriyorlar.”

Kolay Kullanım ve Geliştirilebilirlik

Proje sırasında Teknorot’un oluşturduğu 4 kişilik geliştirme ekibi IFS’in ekibi ile birlikte çalışırken, kullanıcılar da uygulamayı kullanmayı öğrendiler. Murat Işık IFS Uygulamalarının eğitim kolaylığından şöyle bahsediyor: “ERP yazılımlarının eğitim maliyetleri genelde çok yüksek olur. Bir stok hareketinin gerçekleştirebilmesi için binlerce dolarlık eğitim maliyeti gerekir. IFS Uygulamalarında ise eğitim maliyeti çok düşük. Basit bir veritabanı eğitimi ile geliştiricilerimiz istenen işlemleri rahat şekilde yapacak hale geldiler. Bugün kendi personelimiz çok büyük değişiklikler haricinde IFS Uygulamalarında geliştirme yapabilecek ve istedikleri raporları oluşturacak konuma geldiler. Bu da proje maliyetlerini düşürmemize olanak tanıyor.”

Şirketin Yönetim Sistemleri Bağlı işletmeler Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Mayda ise IFS Uygulamalarının Geliştirilebilirliği konusunda şunları söylüyor: “ERP uygulamaları bence terzi işi bir ceketin insanın üzerine oturduğu gibi şirketlerin iş süreçlerine oturmalıdır. Kaldı ki şirketler büyüdükçe, özellikle alt uygulamalardaki süreçlerde kendilerine özel birtakım işler yaparlar. Dolayısıyla hazır bir ERP programını getirip kendine özel uygulamaları olan, çok geniş sahası olan bir şirketin üstüne giydirdiğinizde, bazı programlarda pot yaratabilir. IFS Uygulamaları şirkete özel uygulanma kabiliyeti ve esnekliği yüksek bir çözüm.”

Üst Yönetim için Karar Destek

Tevfik Mayda, üst yönetim olarak IFS Uygulamalarından beklentilerinin şirketi ileriye taşıyacak karar süreçlerinde gerekli bilgiyi sağlaması olduğunu söylüyor: “Bugün planlama, satış, kalite kontrol gibi iş süreçlerimizi IFS Uygulamalarıyla yönetebiliyoruz; ancak asıl faydayı karar destek aşamasında elde edeceğiz. Dün neredeydik, bugün neredeyiz, yarın nerede olmalıyız sorularına cevap verecek veriler ve raporlar şirketimizi ileriye götürecek. Şimdiden bu alanda sonuçlar almaya başladık. Bu kadar geniş bir ürün portföyünde kontrol edemediğimiz maliyetleri IFS ile kontrol edebiliyor, operasyonlarımızın kârlı olup olmadığını değerlendirebiliyoruz. Dolayısıyla şirketin tüm faaliyetlerinin parasal ve rakamlara dayalı neticelerini görme şansına sahip olduk. Artık, daha doğru kararlar alıyoruz. İleriki dönemlerde çok daha detaylı, müşteri ve ürün bazında kârlılık analizleri de gerçekleştirebileceğiz.”