ERP HABER – Yönetim Sorunlarına ERP Çözümleri .  Giderek daha fazla teknoloji kullanılan günümüz koşullarında, firmaların yönetimsel problemlerine teknolojik çözümler üretilebiliyor. Tüm dünyada firmalar açısından yatırım değeri ilk sıralarda olan kurumsal kaynak planlaması ya da daha çok bilinen adı ile ERP yatırımları, firmaların yönetimsel sorunlarının çözülmesinde bir numaralı yöntem olarak görülüyor.

Firmalar büyüdükçe yönetmek de o denli zorlaşmaktadır. Alınacak stratejik kararların önemi artmakta, verilen yanlış kararların da doğal olarak firmalara maliyeti o denli büyük olmakta, hatta çoğu zaman firmanın ömrünün sonlanmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, firmaların ortalama ömrü sürekli düşmektedir.

1960 senesindeki Forbes 500 firmalarından %60’ı 2000’li seneleri göremedi. Yapılan araştırmaya göre, en büyük 5.000 global şirketin %35’inden fazlası 2012’ye kadar yapacakları iş ve pazar değişikliklerinde veri, işlem ve araç eksikliği nedeniyle çok ciddi hatalara düşecekleri tahmin edilmektedir (2009 Gartner Paper).

Başka bir araştırmada ise, yönetim kararlarının kullanıcılar tarafından değerlendirilmesi istendiğinde, çalışanların;

  • %43’ü kurum içinde üretilen bilgilerin doğru olmadığını düşünüyor,
  • %77’si eksik bilgi nedeniyle hatalı kararlar alındığını düşünüyor,
  • %95’i istatistiklerin çoğunun uydurma olduğunu düşünüyor (Businessweek).

Firma içerisinde üretilen bilginin doğruluğunun ve kalite düşüklüğünün neden olduğu maliyetler ile ilgili yapılan bir çalışmada, sadece ABD’deki işlere maliyetinin 611 milyar $ gibi inanılması güç bir maliyet oluşturduğu; üstelik firmaların yaklaşık yarısının da bu sorunu çözmek için herhangi bir planlarının olmadığı tespit edilmiştir (The Data Warehousing Institude Study).

ERP Çözümleri , standardizasyon sağlayan proaktif bir entegrasyon aracı

Çözümün nasıl olacağı sorusuna verilen cevap, genelde ERP sisteminin oluşturulması oluyor. ERP nedir diye internet üzerinden araştırma yapıldığında aşağıdaki tanımlara ulaşmak mümkün;

  • ERP: Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması (İngilizce: Enterprice Resource Planing-ERP). İşletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken iş gücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye ve bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir (TR Wikipedia).
  • Kurumsal Kaynak Yönetimi: ERP yazılımları ile çok uluslu bir holdingin idaresi dahi tek noktadan yapılabilir (Ekşi Sözlük).
  • “Edirneli rakı paylaşımcıları” (Ekşi Sözlük).
  • Gerçek tanımlaması ile ERP,
  • Dağıtım, satış, imalat, finans ve satın alma gibi tüm fonksiyonlardan, bilgilerin alınmasına, çalışanların ve yöneticilerin tüm işleri planlamalarına, görüntülemelerinde ve kontrol etmelerine yardım eden bir entegrasyon aracıdır.
  • Firmalara; “belirli bir iş konusunda ne oldu?” “neden oldu?” “ne olacak?” sorularına yanıt bulabilmek ve çıkacak sonuçlara göre hareket kabiliyeti kazandırmak için gerekli olan bilgiyi oluşturan proaktif bir yönetim aracıdır.
  • Standardizasyon ile iş süreçlerine tekrar edilebilirlik yeteneği kazandıran uygulamadır.

Dünya ERP Çözümleri yatırımlarını tamamlamak üzere

Dünyada yapılan bir başka araştırmada firmaların son dönem IT yatırımları analiz edildiğinde, gelişmiş ülkelerde, ülkemizden farklı olarak ERP yatırımlarının artık tamamlanma sürecinde olduğunu, iş zekası (Business Intelligence, kısaca BI) yatırımlarının ön plana çıktığını gözlemliyoruz.

Ülkemizdeki durum tahlil edildiğinde ise, ERP yatırımlarının hala işletmeler için öncelikli olmadığını gözlemliyoruz. Yukarıdaki tespitlerimiz de dikkate alındığında, ERP yatırımları gelecekte de yaşamak isteyen firmalar için bir gereksinmeden çok zorunluluk haline geldiği rahatlıkla söylenebilir.

ERP projelerinin uzun soluklu bir süreç olduğu göz önüne alındığında, işletmelerin ERP’ye geçiş kararlarını bir an önce vermeleri son derece faydalı olacaktır.

Halil VURUCU