ERP HABER – Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılım firmalarından IFS Türkiye, İTÜ Gemi İnşa bölümünde verilen 5 gün süren “IFS Tersane Yönetimi”eğitiminin sonunda 20 öğrenciye eğitim katılım sertifikalarını verdi.
İTÜ öğrencileri, Tersane yönetimini IFS ERP Uygulamaları ile öğreniyor. 5 gün süren eğitim kapsamında, bir geminin farklı departmanlardaki işleyişi, bir tersanenin işletilmesinin IFS Uygulamaları üzerindeki tüm akışı, sistemin tersaneye sağladığı avantajlar, bunlara bağlı olarak ERP sisteminin tersaneye ve kurumsallaşma anlayışına katkıları teorik olarak incelendi.
Öğrenciler, bir geminin dizayn, satınalma, planlama ve üretim süreçlerinin bir bütün olarak yönetilmesini sağlayan araçlar ile tüm tersanenin kolaylıkla kontrol altına alınabileceğini; IFS Tersane Yönetim sisteminin planlama fonksiyonları ile lojistik planlarının ve üretim planlarının kısa sürelerde otomatik olarak ve hatasız olarak oluşturulabildiğini, bu planlardaki güncellemelerin yine sistem tarafından yapılarak ilgili birimlerin uyarılmasını sağladığını görmüş oldular. Böylelikle yoğun iş gücü tüketen ve hataya açık bu süreçlerin IFS Tersane Yönetimi uygulaması ile kolaylıkla kontrol altına alınabildiğini tecrübe etmiş oldular.
ITÜ: Gemi inşa sektörüne bilgi ve donanımlı öğrenciler yetiştirmek bize gurur veriyor
İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesinde , Prof.Dr. A.Yücel Odabaşı ile birlikte 2001 yılından beri “Tersane Organizasyonu” derslerini yöneten Doç. Dr. İsmail Hakkı Helvacıoğlu bu eğitimin özel sektör ve akademik dünya arasındaki işbirliği için örnek olmasını dilediğini belirterek şunları söyledi:
“Dersin kapsamında anlatılan “Üretim ve Envanter Yönetimi” konusunu bu yıl teorik değil, endüstriden uygulamaları da kapsayacak şekilde uygulamalı olarak işlemeye karar verdik. Bu nedenle, derse, bir uzman mühendis bir de sektörde yaygın kabul gören bir yazılım firmasını davet ettik. Derse katılan Tanju Köse Bey tersanelerde üretim ve envanter yönetiminin önemini vurgularken bu işin ERP konusunda uzmanlaşmış yazılımlarla yapılabileceğinden söz etti. ERP programlarının hayatlarının bir parçası haline geldiğini, eskiden işlerin nasıl yürütüldüğünü hatırlamak bile istemediğini söyledi. ERP konusunda Avrupa ve Türk tersanelerindeki uygulamalarından söz eden IFS şirketi temsilcileri program uygulamalarından örnekler verdiler. Kayıt olan 25 öğrenciden 19 lisans 1 yüksek lisans öğrencisi 5 gün süren 10 saatlik kursu tamamlayarak katılımcı sertifikası almaya hak kazandı. Kursu tamamlayan son sınıf öğrencileri diplomalarının yanında CV’lerine çok önemli bir sertifika eklemiş oldular. Günümüzde, iş verimliliğinin öneminin arttığı ve kar paylarının azaldığı gemi inşaatı sektörüne daha bilgili ve donanımlı öğrenciler yetiştirmenin kıvancını taşıyoruz.”
IFS Proje Yöneticisi ve aynı zamanda IFS Tersane Yönetimi eğitmeni Serdar Aksoy şunları söyledi:
“5 haftalık çok verimli bir seminer programının ilkini gerçekleştirdik. Bu çalışma süresince Türk Tersanelerinde edindiğimiz tecrübeyi geleceğin mühendisi arkadaşlarımız ile paylaştık. İTÜ Gemi İnşaat Bölümü laboratuarında IFS sistemi üzerinde gerçekleştirilen çalışma ile bir geminin yapımındaki tüm süreçleri inceledik. Katılımı yüksek, oldukça başarılı bir program gerçekleştirdiğimiz kanaatindeyiz. Bu işbirliği sayesinde hem son sınıf öğrencilerimiz çok değerli bir tecrübe ile kariyerlerine başlamış olacaklar, hem de sektöre çok daha kısa sürede katma değer yaratabilecekler.”
Günümüzde her zamankinden daha karmaşık iş süreçlerini gerektiren tersane yönetimine zorlu rekabet koşulları da eklenince, maliyetleri azaltıp verimliliği yükselten araçlara ihtiyaç artıyor. IFS Entegre Tersane Yönetimi, rekabet gücünü ve karlılığı artırmaya odaklı yapısıyla bu alandaki tüm ihtiyaçları karşılıyor.
IFS Türkiye, ülkemizde tersane sektöründe Akdeniz Tersanesi, Çelik Tekne, Çiçek Tersanesi, Dearsan Tersanesi, Desan Tersanesi, İstanbul Tersanesi, Numarine Yatçılık, Soli Tersanesi, Torgem Tersanesi, TVK, UM Tersanesi, Uzmar Denizcilik, Ursa Tersanesi, Vicem Yatçılık, Yıldırım Tersanesi gibi lider kuruluşlara hizmet veriyor.
Amerikan Donanması ve Sahil Güvenlik Teşkilatı için gemi üreten Todd Shipyards başta olmak üzere, IFS’in gemi inşa sektöründe sahip olduğu uluslararası müşterileri, Akers Yards, Brattvaag, Bobcock BES, Kockum AB, Northem Shipyard, PT PAL, Todd Pacific Shipyards, Ursa Shipyards, Yantai Raffles ve Stocznia Marynarki Wojennnej S.A. gibi sektörde küresel rekabetin önde gelen isimlerinden oluşuyor.
IFS Türkiye Hakkında:
IFS, büyüyen işletmelerin verimlilik sorunlarını çözmeye yardımcı ERP çözümleri geliştiren İsveç kökenli uluslararası bir yazılım firmasıdır.
Sunduğu çözümler büyüyen işletmelerin kaynaklarını daha verimli kullanarak daha iyi bir işletme performansı, büyüme ve rekabet avantajı yakalamasını sağlamaktadır.
IFS, 1983 yılında kurulmuştur ve dünya genelinde 2600 personeli bulunmaktadır. Günümüzde 7. jenerasyonu sunulan IFS Uygulamaları, bileşen tabanlı iş uygulamalarının öncüsüdür ve sunduğumuz bileşen teknolojisi, ERP’ye geçiş yapan işletmelere ‘Adım-Adım’ büyüme, kolay uyarlama, işletme ve güncelleme olanağı sağlar.
IFS Uygulamaları 54 ülkede 22 dilde kullanılmaktadır ve temel ERP fonksiyonlarının yanı sıra CRM/SCM/PLM/MRO gibi genişletilmiş ERP özelliklerine de sahiptir. Sunduğu çözümler Savunma ve Havacılık, Otomotiv, Endüstriyel İmalat, Proses, İnşaat ve Taahhüt, Servis, Telekomünikasyon gibi farklı sektörlerde 600.000′den fazla kullanıcı tarafından başarı ile kullanılmaktadır.