erpturk.com işbirliği ile hazırladığımız ERP Seçim Dosyasının bu seferki durağı Minerva Yazılım oldu. ERP Seçen bir firmanın Minerva Yazılım ile ilgili tüm bilmek istediklerini Minerva Yazılım Genel Müdür Yardımcısı Sn. Koray Serbest cevapladı.
Minerva Hakkında
ERP HABER: Bize Minerva Yazılım’ın Türkiye yapılanmasından bahseder misiniz?
Koray Serbest: Minerva Yazılım, 1987 yılından beri Arthur Anderson, Anderson Consulting, Ernst&Young ve Coopers gibi Dünyaca ünlü danışmanlık firmaları ile beraber yazılım geliştirmektedir. Bugüne kadar 1500’den fazla çokuluslu ve yerel büyük ölçekli firmaya yazılım hizmeti vermiştir.
Minerva Yazılım’ın amacı, şirketlerin ihtiyaç duyduğu çözümleri dünya çapında, akademik literatüründe yer alan bileşenleri ile beraber, hızlı, geliştirilebilir ve esnek yapıda oluşturmak ve şirketlerin gelişmesine yardımcı olmaktır. Bu amaçla her zaman için müşterilerimize iş ortağı gözüyle bakılmakta ve onlar için çözümler üretirken empati yapılarak kendimiz müşterini yerine koyarak sonuca ulaşma hedefiyle ilerlenmektedir.
Minerva tamamen yazılım geliştirmeye odaklanmış ve sadece bu konuda profesyonelmiş bir firmadır. Bununla birlikte senelerce dünyaca ünlü danışmanlık firmaları ile beraber büyük ölçekli projeler yapılmış olması nedeniyle iş yapış yöntemleri, iş geliştirme yöntemleri konusunda bilgi birikimi oldukça üst seviyededir.
Minerva hazırlamış olduğu platformda tek ürün politikası ile hareket etmekte ve bahse konu platforma müşterilerinden, danışmanlık şirketlerinden elde etmiş olduğu tüm bilgi birikimini kullanarak geliştirme yapmaktadır. Hâlihazırdaki platform sektör bağımsız olup sağlık, perakende, üretim, mağazacılık, otomotiv, teksitl gibi birçok sektörde kullanılmaktadır.
ERP HABER: Minerva’nın ürettiği ERP çözümleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Koray Serbest: Minerva’nın ürettiği ERP çözümü 27 yıllık çok detaylı bir bilgi birikimin sonucu oluşturulmuş, esnek, bütünleşik, hızlı değil çok hızlı bir performansa sahip, kolayca geliştirilmeye açık müşteri odaklı WEB tabanlı bir platformdur. Platformdan amaç yazılım geliştirimi ile uğraşanların üzerinde geliştirme yapmasını sağlayacak bir alt yapıya sahip olmasıdır. Platformumuzun amacı bütünleşik bir yapıda şirketlerin başka yazılımlara ihtiyaç duymadan tüm ihtiyaçlarını tek bir platformda çözebilmektir. Bu nedenle halihazırda platformumuzda muhasebeden, insan kaynaklarına, çağrı merkezi yönetiminden doküman yönetimine, internet sitesi yönetiminden e-mail yönetimine, 30.000’den fazla fonksiyon 1500’den fazla tablo yer almaktadır. E-fatura, E-Defter gibi devlet ile olan tüm işlemlerde sistemin içerisinde başka bir yazılımı ihtiyaç duymadan çözülmektedir.
ERP HABER: Minerva ERP nin yazılım dili ve mimarisi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Koray Serbest: Minerva’nın platformu Oracle veri tabanı kullanmaktadır. Geliştirme dili olarak PL/SQL kullanılmakta, kullanıcı arayüzleri ise 2000 yılından beri HTML(Web Tabanlı olması) ile yazılmaktadır. Bu sayede platformdan bağımsız, cep telefonu, tablet gibi her türlü ekipman üzerinde tarayıcıdan bağımsız olarak çalışabilmektedir.
ERP HABER: Minerva ERP nin fark yaratan özellikleri nelerdir?
Koray Serbest: Minerva’nın platformunun en önemli özelliği tasarımının ve geliştiriminin akademik literatür, dünyada kabul edilmiş değerlere uygun olarak Dünya çapında kullanılabilecek bir know-how ile hazırlanmış olmasıdır. Tüm sektörlere hitap eden tek bir platform olması sayesinde oldukça esnek ve kullanıcı dostu bir tasarıma sahiptir. Ayrıca WEB tabanlı olması nedeniyle tüm dünyada erişilebilir olmasını sağlamaktadır. Performansı konusunda ise Kasım 2014 ayından IBM ekibinin dünya çapında database ile ilgilenen ekibi tarafından test edilmiş ve mükenmmel bir database yapısına sahip olduğu, performansının inanılamaz olduğu belirtilmiştir. Bu sayede şirketlere çok az bir donanım maliyeti ile çözüm sunulabilmektedir.
ERP HABER: Sektörel Çözümleriniz var mı?
Koray Serbest: Biz Minerva Yazılım olarak sektör bağımsız olarak hareket etmekteyiz. Çünkü bugüne kadar bir çok sektörde önemli ve büyük projeler yapmış olmanın verdiği bilgi birikimine sahibiz.
ERP HABER: Bir ERP yazılımının esnek olması Minerva için ne ifade eder?
Koray Serbest: ERP yazılımın esnek olmasını zaten Minerva’nın olmazsa olmazlarındandır. Çünkü tek bir platform ile bir çok sektöre hizmet vermek bunu gerektirir. Ayrıca şöyle bir örnek vermek gerekir ise, şu sıralarda gündemde olan bulut yazılım hizmetini biz 2004 yılından beri vermekteyiz. Aynı server ve database üzerinde şu anda 20’den fazla şirket çalışmakta ve bunlar çok farklı sektörlerde yer almaktadırlar. Birde bu şirketlerin bazılarının üretim, bazılarının mağazacılık gibi olduğunu düşünürseniz esnekliğimizin ne kadar üst seviyede olduğu anlaşılabilir.
ERP HABER: Orta Ölçekli olup üretim yapan bir firmanın Minerva ERP çözümü alması durumunda, lisans ve projenin canlıya geçiş dönemine kadarki (Özel geliştirmeler hariç) danışmanlık ücretlerini de içine katarsak ortalama ne kadarlık bir bütçe ayırması gerekiyor?
Koray Serbest: Biz projelerde genellikle orta ölçekli firmaların bizde yer alan bulut hizmetinden faydalanmalarının daha ekonomik olduğunu öngörmekteyiz. Çünkü aynı fonsiyonaliteye sahip olabilmeleri ve destek süreçlerini de içermesi nedeniyle daha ekonomik bir çözüm üretmektedir. Aylık bir ücret karşılığı projede yer alan kullanıcı sayısına göre bir hesaplama yapılmaktadır. Bu sayede şirketler IT yatırımlarından da kurtulmuş olmaktalar.
Danışmanlık süreçlerinde ise biz genelde müşteriye personel göndermeden işlemleri yapmak istiyoruz. Bu sayede hem daha hızlı hemde müşteriye gereksiz masraflar çıkartmadan çözümler üretiyoruz. Örnek vermek gerekir ise biz orta ölçekli bir firmaya proje sürecinde en fazla 15 gün gitmeyi planlıyoruz.
ERP HABER: ERP Kurulum ve Danışmanlık Destek süreçleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Koray Serbest: ERP kurulum ve danışmanlık süreçlerinde hedefimiz en kısa sürede kritik süreçlerini çözerek müşterimiz canlıya almaktır. Çünkü biz platformun kullanılmaya başlanmadan günlerce kavramsal tasarım yapılmasının gelecek yılların tahmin edilmesinin uygun olmadığına inanıyoruz. Çünkü biz şirketler gibi yazılımında canlı bir yapıda olması gerektiğine ve sürekli olarak gelişime ihtiyaç duyduğuna inanıyoruz. Platformumuzun bu yapıya uygun olması sayesinde müşterilerimiz ile birlikte hem onların ihtiyaçlarını çözüyor hem de sistemde geliştirme yapabiliyoruz. Bu sayede büyük ölçekli işletmelerde bile kurulum süreci 3 – 6 ay içerisinde tamamlanabiliyor.
Destek konusunda ise biz müşterilerimize Web tabanlı bir yazılım olmamız sebebiyle öncelikli olarak telefon ile destek veriyoruz. Buradaki en büyük özelliğimiz müşterimiz ile aynı ekranları görebilmek ve tek bir platform olması. Bu sayede çözümler hızlı bir şekilde üretilebiliyor. Amacımız telefon kapandığında sorunu çözülmüş olması. Tabi ki geliştirme ve tasarım gerektiren işlemlerde bu biraz zaman alabiliyor. Ancak şu net söyleyebilirim telefon ile gelen çağrıların %60 civarında olanı anında çözüme ulaştırılıyor. Hedefimiz her zaman en hızlı ve iyi servis ve destek hizmetini vermek.
ERP HABER: Türkiye’deki ERP sektörünün gidişatı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Koray Serbest: Türkiye’de firmalar daha yeni yeni ERP kavramını ve faydalarını öğrenmeye başladırlar. Buradaki en önemli faktör bilgilendirmenin artması, bununla beraber kullanım sayısının artması ile bilinirliğin artmasıdır. Gelecek dönemde ERP yazılım firmaları açısından yeni kapılar ve fırsatlar doğmaktadır. Ancak bu fırsatlara rağmen en büyük tehlike yetişmiş personel ihtiyacıdır. Bunun için ERP yazılım firmalarının bu konu üzerine daha çok eğilmeleri gerektiğini düşünüyorum.
ERP HABER: Türkiye ERP pazarındaki rekabet hakkındaki düşünceleriniz ve önerileriniz nelerdir?
Koray Serbest: Esasında ERP firmalarının rakip olarak değil ülkeye katma değerli işler kazandıran firmalar olarak bakılması daha doğru olacaktır. Bu açıdan devletin bizim gibi firmalara daha çok destek olarak yurtdışı satış faaliyetlerinin hızlandırılması sağlaması gerekir. Ayrıca yurtiçinde ise ERP kullanacak firmalara ERP ile şirketlerin verimliliklerinin arttırılması, bu sayede ülke ekonomisine katkı nedeniyle yazılım destek kredilerinin verilmesi sağlanmalıdır.
ERP HABER: Bir firma neden ERP kullanmalıdır?
Koray Serbest: Öncelikle bir şirketin kar edebilir hale gelmesi için maliyetlerini (gözüken ve gözükmeyen) doğru bilmesi gerekir. Ancak bunu eskiden kalma usuller ile yapmak ne güvenilir ne de doğru sonuçlar vermemektedir. Eğer geleceğe yönelik büyüme planları yapıyorsak geçmişi iyi analiz ediyor olmamız gerekecektir. İşte bu nedenlerden dolayı ERP bir sistem olarak değil kültür olarak ta kullanmak gerekir. Gelişmenin ve büyümenin sağlanması için tüm şirketlerin en temel ihtiyacı ERP’dir.
ERP HABER: Sizce Bir ERP yazılımına karar vermeden önce firmaların değerlendirmesi ve araştırması gereken en önemli 3 konu nedir?
Koray Serbest: Müşteri Memnuniyeti, Bilgi ve Tecrübesi, Geliştirilebilirlik
ERP HABER: ERP seçim sürecindeki firmalara tavsiyeleriniz nelerdir?
Koray Serbest: ERP seçim sürecindeki firmalara en önemli tavsiyem günü kurtaran değil geleceğe yatırım yaptığınız yazılımları tercih etmek olacaktır. Çünkü sorunlar çözüme ulaştıkça yeni sorunların çözümleri araştırılacak ve bu nedenle yeni sistemlere ihtiyaç duyulacaktır. İşte o zaman tekrar tekrar yatırım yapmak yerine geliştirilebilir, altyapısı buna müsait ve bilgi birikimiyle firmaya katkı sağlayacak platformların seçimi daha doğru olacaktır.
ERP HABER: Son olarak ERP seçimi yapacak firmalara Minerva ERP çözümününün doğru bir seçim olduğunu nasıl anlatırsınız?
Koray Serbest: Yıllarca tek hedefimiz doğru işi doğru bilgi birikimi ile kısa zamanda yapmak oldu. Biz her zaman müşterimizin geleceğini hazırlamak için müşterimizle iş ortağı olduğumuzu düşünüyoruz. Amacımız müşteri var etmek ve ona para kazandırmak. Şunu biliyoruz ki müşterimiz varsa bizde varız.