Cumhuriyet tarihinin en kanlı gecelerinden birine 15 Temmuz 2016 günü hep beraber şahit olduk. Yaşamak zorunda kaldığımız bu darbe girişimi adı altındaki “Terör Eylemi” ülke ekonomimizi doğrudan etkiledi. Dolardaki hareketlilik ve yabancı yatırımcının endişeleri, iş dünyasında bir bekleyişin başlamasına sebep oldu. İçinde bulunduğumuz bu belirsizlik ortamı haliyle firmaların yapacağı yeni yatırımları ertelemelerine sebep olacak gibi duruyor.

darbe

Yaz döneminin ERP sektörü için sakin geçtiği düşünüldüğünde, bu felaketin ERP sektörünün rölantide olduğu döneme denk gelmesi sektör açısından bir şans olduğu söylenebilir. İş dünyası , medya,  devlet ve millet olarak hızlı bir şekilde normalleşme sürecine girip bu felaketin etkilerini sektörel bazda eylül ayına kadar minimuma indirmek en büyük arzumuz. Nitekim tüm siyasi partilerin bu terör eylemine karşı ortak bir duruş sergilemesi 15 Temmuz’un ekonomide yarattığı olumsuz havanın dağılmasına ivme kazandıracaktır.

Darbe girişimi sonrasında ekonomide yaşanan bu deprem ile birlikte tüm sektörlerde bir durgunluk olması kaçınılmaz. ERP sektörü özelinde, ERP yatırımı yapmak isteyen firmalar ise, çoğu ERP yazılımının lisans ve danışmanlık ücretleri dövize endeksli olduğu için yatırımlarını erteleme kararı alabilir. Bu durumda ERP üreticileri kur sabitleme veya fiyatlarını TL üzerinden müşterilerine sunmaya başlayacaklardır. Devam eden projelerdeki danışmanlık hizmetleri de bu konudan kuşkusuz etkilenecektir. Öyle ki sektörün büyük oyuncularından bir tanesi OHAL dönemi boyunca ERP ürününden lisans ücreti almayacağını duyurdu bile.

Bu süreç yeni ERP kurulumu için bir fırsat olabilir

ERP yazılımlarının sancılı ve uzun süren bir kurulum süreci vardır. Dolayısıyla bu süreç, yeni ERP yazılımı almış ve kurulum yapan firmalara ciddi bir ek iş yükü getirmektedir. Ancak, Darbe girişimi sonrasında içinde bulunduğumuz bu ekonomik durgunluk, hem ERP alan hem de ERP satan firmalar tarafından bir fırsata dönüştürülebilir. Firmalar özelinde durgunluk sebebiyle azalan iş yoğunluğu aslında sağlıklı bir ERP kurulumu için bir fırsat olabilir. Nasıl mı?

  • ERP almak isteyen firmalar bu dönemde yazılım firmalarından ciddi indirimler alabilir. Böylece büyük bir fiyat avantajı sağlayabilir.
  • Devam eden projelerdeki danışmanlık ücretleri için yeni düzenlemeler talep edilebilir. (Genelde sözleşme ile sabit bu fiyatlandırmalar bu dönemde esnetilebilir.)
  • Bakım sözleşmelerinde özellikle kurulum sonrası danışmanlık ücretleri TL ye endekslenebilir veya kur sabitleme yöntemine gidilebilir.
  • İş dünyası bazında yaşanan durgunluk sebebi ile firmalar özelinde azalan iş yoğunluğu, yeni ERP kurulum sürecini hızlandırabilir. Kullanıcı eğitimleri ve analizler arttırılarak, yeni ERP yazılımının daha sağlam ve kısa sürede kurulması sağlanabilir.

Sonuç olarak içinde bulunduğumuz bu dönemde hem ERP alan hem de ERP satan firmalar doğru adımları atarak avantaj sağlamanın yanında, ülke ekonomisin de hızlı bir şekilde rayına oturmasına yardımcı olabilirler.

Uzun yıllar ERP danışmanlığı yapmış bir Endüstri Mühendisi olarak, en iyi ERP kurulum zamanının yaz dönemi olduğunu hep söylerim. Özellikle şu anda içinde bulunduğumuz ortam, sektör özelinde ERP satın almak ve kurmak için en iyi zamanı bizlere sunuyor.

Firmalar olarak yapmanız gereken ERP yatırımınızı içinde bulunduğumuz bu ortam yüzünden ertelemeyin. Aksine ERP yatırımınız ile maliyetlerinizi düşürüp verimliliğinizi arttırabileceğiniz ve ek olarak fiyat avantajları da sağlayabileceğiniz için aslında şimdi ERP alma zamanı..

Harun Doyuran