Sektöründe Türkiye’de lider, Avrupa’da ilk beş içerisinde yer alan Akdaş Döküm; Kurumsal Kaynak Planlaması (BilişimERP) sistemi ile tüm süreçleri bütünleşik olarak tek platformda yönetmekte ve tam izlenebilirlik sağlamaktadır.

Akdaş 1982 yılında kiralık bir atölyede çalışmaya başlamış, bugün ise 2 Dökümhane, 2 Talaşlı İmalat ve 1 Kaynaklı Konstrüksiyon fabrikasıyla yaklaşık 70.000 m2 kapalı alanda üretimini sürdürmektedir.

2013 sonu itibariyle açılan yeni fabrika ile birlikte, 240 ton sıvı maden ve 30.000 ton yıllık üretim kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük çelik dökümhanesi olmuştur.

Avrupa’nın ise ilk beş çelik dökümhanesi içinde yer almaktadır. Talaşlı İmalatta da ciddi yatırımları devam etmektedir.

bilisim erp

Üretiminin %80’ini İsveç, Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, Danimarka, İngiltere, İspanya, Afrika, Çin, İtalya, Romanya ve ABD’ye ihraç etmektedir.  Çimento, İnşaat, Kırıcı ve Madencilik, Makine ve İmalat, Demir Çelik, Liman ve Gemicilik, Otomotiv, Enerji, Gıda gibi sektörlere hizmet vermekte ve talaşlı imalat fabrikasında kaba-hassas işleme yapmaktadır. Özellikle işleme ile katma değeri yüksek ürün satışı yapabilmektedir.

bilisim erp

Stratejik olarak işlenmiş döküm parça satmayı hedefleyen Akdaş, bu sayede kapasite oluşturmakta sorun yaşamamaktadır. Kullanılmakta olan Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) programı ile kaynakları rasyonel kullanıp maliyetleri minimize etmeye ve üretimi maksimize etmeye çalışmaktadır. Akdaş Döküm Genel Müdürü M. Niyazi Akdaş BilişimERP ile tecrübe ettikleri ERP süreçleri hakkında şunları söyledi:

“Gelişen Akdaş’ta tüm süreçlerin bütünleşik olarak tek platformda yönetilmesini sağlayabilecek esnek, özelleştirilebilen bir sistem gereksinimi duyuyorduk. Bu amaçla arayışa girdik. Farklı tipte ERP ürünleri incelendi, proje isterleri hazırlanarak değerlendirmeler yapıldı ve BilişimERP’de karar kılındı. Bilişim A.Ş. gereksinimleri çabuk anlayan ve çözüm üretebilen bir anlayışa sahip. Özellikle; döküme özel iş süreçleri için sistemde ciddi uyarlamalar yapıldı. Sistemimizde veri girişi ve sorgulama tüm modüller bazında hızlı yapılabilmekte, raporlar alınabilmektedir. Stok, Satın Alma, Satış ve Teklif, Üretim, Planlama, Kalite- Belge Yönetimi-Kalibrasyon Yönetimi, Bakım Onarım, Muhasebe, İnsan Kaynakları/Bordro/İSG Sağlık Bilgileri, Maliyet Yönetimi modülleri şu anda etkin şekilde kullanılmaktadır. Sağlıklı veri girişi sayesinde iş emri bazında maliyetlerimizi hesaplayabilmekteyiz. ‘’

BilişimERP ile tüm fabrikalar genelinde tüm iş süreçlerinde tam izlenebilirlik sağlandığını dile getiren M. Niyazi Akdaş :

‘’İş merkezlerinde yapılan düzenli veri girişi sayesinde üretim, kalite, resim revizyon, belge, fotoğraf gibi ürün ve iş emrine ait detaylara dinamik olarak ulaşılabilmekteyiz. Üretim izleme anlık yapılabildiğinden müşterilerimize bildirimler de anlık yapılabilmektedir.

Akdaş, yenilikçi yaklaşımını BilişimERP ürünüyle bütünleşik çalışabilen İş Zekası (BilişimBI) ürünü ile devam ettirmektedir. Bu sayede veri, İş Zekası (BilişimBI)) ürünü ile çok boyutlu olarak analiz edilmektedir. BilişimERP ile birlikte Akdaş’ta tüm Bilgi Sistemleri altyapısı da yenilenmiştir. ERP süreci sayesinde tüm iş süreçlerimizi gözden geçirdik, yeniden yapılandırma çalışmaları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz” diyerek ERP sürecinin getirdiklerinden bahsetti.

M. NİYAZİ AKDAŞ HAKKINDA

bilisim erp

Niyazi Akdaş 1948 yılında İzmir’de doğdu. TED Ankara Koleji ve ardından ODTÜ Metalürji Mühendisliği eğitimlerini tamamlayıp, Kaliforniya Üniversitesinde asistan olarak ihtisas çalışmalarını devam ettirdi. Çeşitli dökümhanelerde mühendislikten genel müdür vekilliğine kadar çeşitli kadrolarda görev almıştır. Çok değer verdiği duayen sanayici rahmetli Orhan Işık beyin de yönlendirmeleri ve teşviki ile 1982 yılında kiralık bir sundurma altı mekanda borçlanarak Akdaş Döküm Sanayi şirketini kurmuştur. Halen bu şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını ve Genel Müdürlüğünü yapmaktadır.

1994–2005 yılları arasında Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini sürdürdü, bu süre zarfında muhtelif yıllarda Sincan ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi ile ASO 2.ve 3. Organize Sanayi Bölgelerinin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. Ayrıca Türkiye’de o zamanlarda mevcut olan 220 Organize Sanayi Bölgesinin üye olduğu Organize Sanayi Bölgeleri Üst Birliğinin 3 yıl Başkan Vekilliği yaptı. Odalar Birliği tarafından görevlendirildiği, Avrupa Odalar Birliği, Balkan Odalar Birliği ve Avrupa Karma İstişare Komisyonunda Türk İş Dünyasını temsil etti. Yine Odalar Birliğinin temsilcisi olarak 1999–2002 yılları arasında TSE başkan vekilliği görevinde bulundu.

TSE başkan vekilliği sırasında, 33 Avrupa ülkesi Kalite Teşkilatlarının üye olduğu ve merkezi Brüksel’de olan, Avrupa Kalite Teşkilatının (EOQ) 2002 yılı Genel Kurulunda, Yönetim Kurulu başkan vekili olarak seçildi. 2004, 2006, 2008 Genel Kurullarında bu göreve tekrar seçildi. 2011 yılında ise bu Avrupa Birliği Kurumunun Başkanı oldu. 2014 yılı Haziran ayında bu görevini tamamladı. Halen 2017 yılına kadar geçmiş başkan olarak yönetim kurulunda görev yapmaktadır.

TOBB, Ankara Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgelerinde yüklendiği sorumluluklara ilaveten, mezunu olmakla gurur duyduğu TED Ankara Koleji Mezunlar Derneği, TED Ankara Kolejliler Spor Kulübünde Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bu güzide okulun Vakfında Yönetim Kurulu Üyeliği, Başkan Yardımcılığı ve Vakıf Başkanlığını yaptı. Başkanlık görevi sırasında, Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarıyla birlikte dünyada eşi bulunmayan modern bir yerleşke inşa ettirdi ve okulu İncek yerleşkesine taşıtarak öğretime açtı. Bu onurlu görevden 2005 yılında, misyonunu tamamladığı ve başkanlığın bir eğitimci tarafından yürütülmesinin doğru olacağı düşüncesi ile istifa ederek ayrıldı.

2002- 2008 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Rektörü tarafından Tekno Kent Yönetimine atandı ve Hacettepe Tekno Kent’de birçok başarılı çalışmaya imza attı. 2008 yılındaki Rektör değişimini takip eden Tekno Kent genel kurulunda görev talep etmedi.

1976 yılında, o zaman önemli bir döküm fabrikasının yönetim kurulu başkanı olan Merhum Cumhurbaşkanımız Turgut ÖZAL’ın dönemin önde gelen döküm sanayicileri ile birlikte kurdukları Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği TÜDÖKSAD da Yönetim Kurulu Üyesi, Başkan Yardımcısı ve Başkanı olarak uzun yıllar görev yaptı. Başkanlık görevinden 2014 yılında ayrıldı.

Yine ortakları ile birlikte, Trabzon şehrimizde Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda eğitim verecek olan TED Trabzon Kolejini inşa ettirip, 2014 yılında eğitime açtı. Halen Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı bu okulda ana sınıfından başlayarak 8. sınıfa kadar 550 öğrenciye eğitim verilmektedir. Bu sene 8.sınıfa öğrenci kabul edilecek olup ilk mezunlarını 2021 yılında verecektir. Toplam kapasitesi 1000 öğrencidir.

Akdaş halen TOBB Döküm Sanayi Sektör Meclisi Başkanlığı, Avrupa Döküm Sanayicileri Birliği (CAEF) İcra Kurulu üyeliği, Çelik Gurubu üyeliği ve sevdalısı olduğu Gençlerbirliği Spor Kulübünün Başkan Yardımcılığı görevlerini sürdürmektedir.

Ödülleri:

-2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Rektörlük Teşekkür Plaketini almaya layık görüldü.

-2006 yılında, Andwerp’de gerçekleştirilen Genel Kurulda, EOQ’ya (Avrupa Kalite Teşkilatına) yaptığı katkılardan dolayı, Avrupa Kalite Harekâtının öncüsü olan George Borel adına her yıl bir kişiye verilen madalyayla ödüllendirildi.

-2007 yılında, Başkent Rotary Kulübünün mesleklerinde ve topluma hizmet projelerinde üstün başarı gösteren kişilere verilen ödüle layık görüldü.

-2009 yılında, döküm endüstrisine kazandırdığı vizyon, sanayi kuruluşlarının oluşturduğu platformlarda sergilediği liderlik vasıfları, ülkemizi yurt dışındaki çeşitli kuruluşlar nezdinde liyakatle temsil etmesi ve araştırma faaliyetlerinin geliştirilmesine yaptığı katkılar nedeni ile ODTÜ Senatosu Takdir Ödülü ile ödüllendirildi.

Shares: