Kurumsal sistemlerin kurulması, işletilmesi, belgelendirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması yönünde, stratejik hedefleri doğrultusunda titizlikle çalışan IAS, bu hedeflerine ulaşmadaki önemli adımlardan biri olan ISO 15504 SPICE Level-2 belgesini de almaya hak kazandı. Yazılım geliştirmeden, testlere, proje yönetiminden değişiklik yönetimine, risk yönetiminden dökümantasyona tüm yazılım süreçlerini uluslararası standartların gerektirdiği olgunluk seviyesinde yürüten firmaların zorlu bir süreç sonunda elde edebildiği ISO 15504 SPICE, Türkiye’de henüz yeterince yaygın değil…

IAS, sahip olduğu ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerinin ardından, Türkiye’de sayılı firmanın sahip olduğu ISO 15504 SPICE Level-2 Yazılım Süreç Geliştirme ve Yetkinlik Belirleme belgesini de almaya hak kazandı. SPICE (Software Process İmprovement And Capability Determination) proje çalışmalarını ve belgelendirmenin gerekliliğini anlatan IAS Kalite Sistem Yöneticisi Çiğdem Dönmez “Yaptığımız işin uluslararası standartlara uygunluğunu belgelendirmek, işimizi daha doğru rakiplerle yapmamıza ve doğru segmentte yer almamıza da katkı sağlayacak” diyor.

Uluslararası- Çiğdem-Dönmez

ISO/IEC 15504 SPICE sertifikası nedir, nasıl bir süreç sonunda elde edilebiliyor?  

ISO sistem sertifikaları arasında bulunan ISO 15504 SPICE sertifikası, yazılım firmalarının yazılım süreçleri olgunluk seviyesini belirleyen, tüm yazılım yaşam döngüsünü bu standardın gerekliliklerine göre yönettikleri sistemler kurduklarını ve bu sistemleri sürekli geliştirdiklerini gösteren bir belge. Bizim almış olduğumuz SPICE Level 2, CMMI Level 3’e denk geliyor ve genelde pazar ve müşteriler bu iki belgeden birisini talep ediyorlar. SPICE belgelendirme denetimine hazırlanırken, denetime gireceğiniz iki proje belirlemeniz, projelerin tüm süreçlerini standardın gerekliliklerine göre çalıştırmanız ve denetime girmeniz gerekiyor. SPICE belgelendirmesinde, olgunluk seviyesi olarak da adlandırılan belli level’lar var. Başvuru sırasında hangi level’a başvurulacağına firma kendisi karar veriyor. Bu da iş alanına, müşteri ve pazar beklentilerine göre belirleniyor. Her seviyenin hazırlık süreci ve denetim kapsamı farklı oluyor. Bizim müşterilerimizin ve hedef pazarlarımızdaki müşteri adaylarımızın beklentisi SPICE Level 2 olduğu için biz ilk olarak bu belgelendirmeyi hedefledik ve aldık.

SPICE sertifikası için yola çıkarken temel amacınız neydi?

IAS, kurumsal sistemlerin kurulması, işletilmesi, belgelendirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması yönünde sürekli çalışan ve kendini geliştiren bir firma. Halihazırda ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerimiz var. Bunlara ek olarak ISO 15504 SPICE sertifikası için de yola çıkarken ağırlıklı motivasyonumuz müşteri ve pazar talepleriydi. Son dönemde, özellikle ihale bazlı satın alım yapan kamu kuruluşlarında, SPICE belgesi de zorunluluk haline gelen belgelerden. Ayrıca yaptığımız işin standartları uluslararası kuruluşlar tarafından belgelendirildiğinde, bu işi daha doğru rakiplerle yapmamız, doğru segmentte yer almamız da daha mümkün hale geliyor.

“TÜRKİYE’DE SPICE SERTİFİKASI ALABİLEN FİRMA AZ”

“Son derece zorlu bir süreç ve titiz çalışma sonunda alınabilen ISO 15504 SPICE Sertifikası’nı Türkiye’de almaya hak kazanan firma sayısı çok az.”

Bu belgeye sahip olmak neden önemli?

Bir firmanın ISO 15504 SPICE sertifikasına sahip olması onun uluslararası standartlarda yazılım yapan, tüm yazılım süreçlerini bu standarda uygun yöneten yetkinlikte bir firma olduğunu gösteriyor. Bu konuya yatırım yaptığını, kaynak ayırdığını, standartlara uygun, güvenilir yazılım geliştirebilme yetkinliğinde olduğunu ifade ediyor. Bu standarda uygun olarak yönetilen süreçler sonunda ortaya çıkan ürün, iç denetimin yanı sıra bağımsız denetim kuruluşları tarafından da denetlenerek yönetilen ve sürekli iyileştirilen süreçler, müşterimize verdiğimiz taahhütlerin yerine getirileceğinin de önemli bir göstergesi. Az sayıda firmada olan ve bizi ayrıştıracak özelliklerden de biri. ERP pazarında yer alan, aynı segmentte olan çözümlerin aynı şartlarda yarışabilmesi için de önemli bir belge. Bir üretim ya da finans çözümü olan her yazılım kendini ERP olarak konumlandırabiliyor ve sizinle aynı segmentte var olmaya çalışıyor. Bu tür sertifikasyonların sağlayacağı standardizasyon ve eleme ile gerçek bir ERP çözümü sunan yazılımlar ve firmalar daha adil bir rekabet ortamında yarışabilecekler. Bu tür sertifikalarla bunun da altını çizmeye çalışıyoruz.

Türkiye’deki ERP firmalarında yaygın mı?

Türkiye’de şu anda bu sertifikayı veren tek bir kuruluş var; Türk Standartları Enstitüsü. TSE’nin belgeli kuruluşlar listesine baktığımızda şu an 50 kadar firmada bu sertifikanın olduğunu görüyoruz. 1-2 yıl öncesine kadar bu sayı 6-7’yi geçmiyordu. Özellikle sağlık kuruluşlarına yazılım üreten firmaların, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi’ne (HBYS) kayıt atabilmek için bu sertifikaya sahip olmaları gerektiği Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından, kamunun bilgi ve iletişim teknolojileri yatırımlarına ilişkin hazırlanan klavuzda belirtildi. Belgenin Sağlık Bakanlığı’nca zorunlu hale getirilmesiyle bu firmalar SPICE sertifikasına ilgi gösterdiler ve belge sahibi firma sayısı arttı. Dolayısıyla şu anda çoğunluğa baktığımızda bu sertifikaya sağlık sektörüne ve kamuya yazılım geliştiren firmaların sahip olduğunu görüyoruz.

Böylesi önemli bir belge Türkiye’de niçin yeterince yaygın değil?

Öncelikle, uygulaması çok da kolay olmayan bir standart. Sertifikalandırılması ciddi bir çaba gerektiriyor. Müşteri tarafından bir zorunluluk, talep gelmediği sürece firmalar bu tür çalışmalara yönelmiyor. Rekabet şartları zorlaştıkça, özellikle uluslararası alanda rekabet ediyorsanız, rakiplerinizden sıyrılabilmek ve rekabet avantajı sağlayabilmek için bu belgeye sahip olmak artık bir zorunluluk haline geliyor. O nedenle bu sertifika, zamanla daha da talep edilir hale gelecek. Şu an bu sertifikayı yazılım seçim kriteri olarak görmeyen firmaların çoğu, bu tür belgeleri seçim kriterlerine ekleyecekler. Ki şimdiden müşterilerimizden bu yönde gelen talepler artmaya başladı. Artık firmalar ERP tedarikçilerini değerlendirirken sahip olduğumuz sistem sertifikalarını da öğrenmek istiyorlar ve bunları artı puan olarak değerlendiriyorlar. Firmaların da bu konudaki farkındalıkları yükselmeye başladı. Firmalar, ERP çözümleri ve ERP çözümü sunan firmalar konusunda seçenekleri arttıkça, en doğru çözümü seçebilmek için uluslararası ayrıştırma kriterlerine daha çok önem vermeye başladılar.

SPICE SERTİFİKASI TAM ZAMANLI KONSANTRASYON İSTER

“ISO 15504 SPICE Sertifikası’nı alabilmek için üç ana süreç başlığı altında 15 süreci standardın gereklerine göre işletmeniz gerekir. Hazırladığımız iki proje üzerinde yoğun ve titizlikle çalışarak bu süreçleri başarı ile çalıştırdık.”

Bu sertifika nasıl bir çalışma sonunda alındı?

Denetime girmek için, belirlediğiniz iki yazılım projesinde, temelde Mühendislik, Yönetim ve Destek Süreçleri olarak üç ana süreç altında yer alan toplam 15 süreci standardın gerekliliklerine göre çalıştırmanız gerekiyor. Bu süreçler; Proje, Konfigürasyon, Risk ve Sürüm Yönetimi, Gereksinim Toplama, Gereksinim Yönetimi, Tasarım, Kodlama, Test ve Entegrasyon Yönetimi, Doğrulama, Kalite Güvence, Doküman Yönetimi, Problem Yönetimi ve Değişiklik Yönetimi. Biz bu iki projede tüm bu süreçleri gerektiği şekilde kurguladık ve yönettik. Yaklaşık altı aylık bir denetim hazırlık çalışma sürecimiz oldu. Bu konuda tecrübesi ve güçlü referansları olan EMFA Yazılım & Danışmanlık’tan da destek aldık. Proje için ben dahil beş kişiden oluşan bir proje ekibi oluşturduk. Nagehan Gül Fidan, Ceren Yelkikalan, Sedef Üstün, İbrahim Anıl Yaşar, ben ve danışmanımız Gamze Dağloğlu, birlikte yaklaşık haftanın iki günü, tam zamanlı olarak bu işe vakit ayırdık. Oldukça emek isteyen, yoğun ama bir o kadar da keyifli ve öğretici bir proje süreci geçirdik. Bu çalışmanın sonunda da belgemizi almaya hak kazandık.

Bundan sonraki adım ne olacak?

IAS, uluslararası standartlarda yazım yapan, yazılım geliştirme, uyarlama ve proje yönetim süreçlerini uluslararası standartlarda yöneten, iç denetim ve bağımsız denetim mekanizmalarını çalıştıran, süreçlerini sürekli geliştiren bir firma. ISO 15504 SPICE sertifikası ile de bunu belgelendirmiş oldu. Bu adımdan sonraki amacımız, tüm projelerimizi SPICE standardının gereklerine göre yürütmek. Diğer tüm uluslararası standart belirleyici sertifikalarda olduğu gibi SPICE da yaşayan ve sürekli güncellenen bir belge. Bir buçuk yıl sonra bir ara denetime gireceğiz. Üç yıl sonunda da tekrar iki yeni proje ile yenileme denetiminden geçeceğiz. İşimizi doğru rakiplerle ve doğru segmentte yürütebilmek, müşteri memnuniyetimizi sürekli arttırmak, sektöre ve pazara liderlik etmek adına bu çalışmalarımız artarak devam edecek, kendimizi geliştirmeyi ve yenilemeyi sürdüreceğiz.