Kocaeli Üniversitesi

Üniversite öğrencilerinin eğitimlerine katkı sağlamayı hedefleyen IAS’nin yeni durağı Kocaeli Üniversitesi oldu. İmzalanan protokolle birlikte Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde caniasERP eğitimleri başlayacak!

Kocaeli Üniversitesi

Üniversite öğrencilerinin iş yaşamlarına başlamadan önce girecekleri sektöre dair pratik bilgiler de edinmesi gerektiğini savunan IAS, bu konuda çalışmayı kendine misyon edindi. Bu düşünce ile yola çıkarak, çalıştığı üniversite ağını her geçen gün genişleten IAS, çeşitli vakıf ve devlet üniversitelerinde kurduğu laboratuvarlar ile işletme ve mühendislik fakültelerinde okuyan öğrencilerin ERP sistemleri konusunda eğitilmesine destek oluyor. Bu anlamda IAS’nin son işbirliği ise Kocaeli Üniversitesi ile oldu. Üniversite ile imzalanan protokol ile önümüzdeki eğitim döneminde Mühendislik Fakültesi öğrencilerine Kurumsal Kaynak Planlama dersinde caniasERP dersleri verilmeye başlanacak. Yalnızca öğrenci değil, akademik kadroya da bu eğitimleri alma imkanı sunan IAS, hızlı gelişen teknoloji ve Türkiye’nin global pazardaki rekabete ayak uydurabilmesi için üniversitelerde gerçekleştirilecek pratik eğitimlerinin önemine her fırsatta vurgu yapıyor.

Türkiye’ye Katkı Sağlamak İstiyoruz

Kocaeli Üniversitesi ile gerçekleştirilen iş birliğine öncülük eden IAS Bölge Satış Müdürü Salman Yüksel, imzalanan protokol ile ilgili “IAS olarak yaklaşık 30 yıldır ERP sektöründe hizmet veriyoruz. Hali hazırda 31 ülkede, 16 farklı dilde 30 binden fazla aktif kullanıcıyla faaliyet gösteriyoruz. Firmamızın ülkemizi global arenada temsil etmesinin yanı sıra en çok önem verdiği konulardan biri Türkiye’de gerçekleştirilen ar-ge faaliyetleri ve akademik çalışmalara destek olabilmek. Endüstri mühendisliği gibi önemli bölümlerle iş birliği yapabilmek için yoğun temaslar gerçekleştiriyoruz. Bu tarz projeleri bir sosyal sorumluluk projesi olarak da değerlendiriyoruz; üniversitelerdeki ERP laboratuvarlarına caniasERP’yi ücretsiz olarak veriyoruz. Bu anlamda Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde caniasERP derslerinin verilebilmesi için çalışmalarımızı başlattık. Üniversitemize hem donanım hem de altyapı anlamında destek olacağız” dedi ve ekledi: “Kocaeli Üniversitesi ile birlikte destek verdiğimiz üniversite sayısı 37’ye yükseldi. İstanbul Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi gibi önemli üniversitelerimizde caniasERP eğitimleri verilmesine ön ayak oluyoruz.”

Öğrencilerin teorik bilginin yanı sıra pratik bilgiler ile de donatılması gerektiğine vurgu yapan Yüksel, “Üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan öğrencilerin, salt teorik bilgilerle değil, şirketlerin günlük hayatını yönetmek için kullandığı ERP gibi önemli sistemler hakkında da bilgi birikimine sahip olarak mezun olmaları gerektiğini savunuyoruz. Kendini hem teorik hem de pratik anlamda geliştiren öğrenciler, iş hayatına atıldıklarında çok daha avantajlı olacaklar. Çalışacakları firmada çok daha hızlı ilerleme şansına erişebilecek bu öğrenciler, hem firmalarına hem de ülkelerine katkı sağlayacaklar. Ayrıca caniasERP bilen mühendislerin bizim firmamıza da katkı sağlayacağına inanıyoruz. Eğitimler sonrasında birlikte çalışma şansını dahi elde edebilir” diye anlattı.

ERP Eğitimlerinin Yaygınlaşması Gerekir

IAS ile imzalanan protokol hakkında görüşlerini ileten Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Tekin Öztürk, “IAS ile birlikte başlattığımız bu projenin iki taraf için de son derece verimli olacağına inanıyorum. Öğrencilerimizin yetişmesine büyük bir katkı sağlayacak olan bu hayırlı çalışma, IAS’nin de caniasERP’deki gelişmeleri takip etmesi, sonuçlarını izlemesi ve caniasERP öğrenerek mezun olacak öğrenciler sayesinde iş gücüne sahip olmasına yarayacak. Ayrıca bu iş birliğinin fakültemiz bünyesinde yürüttüğümüz ‘İşyeri Mühendislik Eğitimi’ programına da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Öğrencilerimiz caniasERP laboratuvarında edindikleri pratik becerileri staj yaptıkları firmalarda deneyimleme imkanı bulabilecekler. Ayrıca belki IAS bünyesinde kendilerini staj ve iş imkanı yaratabilirler. Bu iş birliği, IAS için de daha donanımlı, kaliteli personel ya da endüstri mühendisi yetiştirme olanağı olacak. Fakülte olarak, sektöre katkı sağlamaktan da mutluluk duyuyoruz” dedi.

Üniversitelerde bu tip eğitimlerin yaygınlaşması gerektiğini savunan Prof. Dr. Öztürk, “Üniversitelerimiz bu gibi yazılımları hazırlamakta, ekipman sağlamakta zorlanabiliyorlar. Ancak konusunda uzman firmaların bu tarz destek ve iş birlikleri ile bu tarz eğitimleri yaygınlaştırmak çok daha kolay” dedi ve projenin önemine ilişkin şunları ekledi: “Öğrenciler, okullarını bitirmeden önce bu tip proje ve eğitimlere katılarak kendi donanımlarını arttırmalılar. Temennim ülkemizdeki tüm özel ve devlet üniversitelerinde benzer eğitimlerin verilmesi ve öğrencilere iş hayatına atılmadan önce meslekleri ile ilgili teorik bilginin yanı sıra pratik bilgi elde etme fırsatının da sunulması. Özellikle Makine, elektrik-elektronik, endüstri, bilgisayar ve yazılım mühendisliği gibi bölümlerde bu tip eğitimlerin hızla yayılmasını umuyorum. Bu, hem öğrencilerimiz hem de ülkemiz için çok önemli.”

Mezun Olmadan İş Yönetim Süreçlerini Öğrenecekler

“IAS ile yaptığımız bu iş birliği öğrencilerimiz için çok büyük bir imkan” diyen Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zerrin Aladağ: “Endüstri 4.0, Endüstri 5.0 gibi kavramların konuşulduğu günümüzde, doğru bilgiye ulaşmak, onu verimli kullanmak, verilerin entegrasyonunu sağlamak çok önemli. Doğru bilgiyi doğru şekilde aktarılabilmek, işlemek ve raporlayabilmek gerekiyor. Bu konuda ise bilişim sistemlerinin rolü yadsınamaz. Firmaların kendilerini bu tip sistemlerden soyutlamaları söz konusu bile olamaz. Sektörü ne olursa olsun tüm işletmeler için yönetim bilişim sistemleri, ERP yazılımları büyük önem arz ediyor. Mezun olduklarında öğrencilerimiz bu sistemleri kullanabiliyor olmalılar. Bizler bu düşünceden yola çıkarak IAS ile işbirliği içine girmek istedik. İş hayatına atılmaya hazırlanan öğrencilerimiz, bu eğitim sayesinde kendilerine yeni ufuklar açabilecek, işletmelerin süreç yönetimlerine aşina olacak, planlama, muhasebeleştirme, insan kaynakları gibi pek çok fonksiyonunu mezun olmadan önce deneyimleme şansı bulabilecekler. Projenin öğrencilerimize yeni kapılar açacağına eminim. Bu donanım ile mezun olduklarında pek çok fırsatla karşılaşacaklar. Teorik bilgilerini pratikle de pekiştirecekler. Bilgiyi elde etmek ve elde edilen bilginin ne şekilde kullanılabileceğine ilişkin pratik kazanacaklar. Aslına bakarsanız daha mezun olmadan işin mutfağına girmiş olacaklar! Bunun yanı sıra Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak nitelikli, sorumluluk bilinci gelişmiş öğrencilere sahibiz. O nedenle bu işbirliğinin IAS için de bir kazanım olduğunu düşünüyorum”

Öğrenciler Çok Heyecanlı

IAS ve Kocaeli Üniversitesi arasında imzalanan protokolün öncülerinden biri olan Endüstri Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Çağın Karabıçak, proje ve önümüzdeki dönem başlayacak eğitimler ile ilgili detayları anlattı: “Kurumsal Kaynak Planlama eğitimlerinin öğrencilerin geleceği, mezuniyet sonrasında sunacağı avantajlar açısından önemli olduğunu biliyorum. Bu nedenle bu işbirliğinin gerçekleştiriliyor olmasından çok memnunum. Dersimiz, sekizinci yarı yılda üç saatlik seçmeli ders olarak açılacak. 14 haftalık bir eğitim süreci söz konusu. Yaklaşık üç hafta teorik olarak Kurumsal kaynak planlama nedir, bir işletme de iş gücü, makine, malzeme gibi gerekli olan kaynakların verimli olarak kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemleri nasıl kurulmaktadır konuları üzerine eğitim verilecek. Geri kalan  haftalarda ise öğrencilerin caniasERP’nin iş süreçlerini ve yazılımın içerisindeki modülleri öğrenecekleri pratik eğitimler verilecek. Seçmeli ders olarak açılacağı için çok kalabalık bir öğrenci grubu ile değil de bu işe ilgi duyan, geleceğini yazılım sektöründe değerlendirmeyi planlayan arkadaşlarımızı bu derse yönlendirmek istiyoruz. Dolayısıyla birinci ve ikinci öğretim olmak üzere toplamda bir dönemde maksimum 60 öğrenci bu dersi alabilecek. Öğrenciler bu eğitimin üniversitemizde verileceğini duyduklarından beri çok heyecanlılar. Buradan mezun olmuş ve şu an yazılım firmalarında danışman olarak çalışan pek çok arkadaşımız var. Mevcut öğrencilerimiz stajlarında onlarla çalışıyorlar ve tanışıyorlar, bu eğitimleri okulda alacakları için çok mutlular. İlgi oldukça yüksek. Ders seçimleri esnasında zorlanacağız gibi görünüyor…”