Vasıflı çelik üretimi alanında kalitesiyle müşterilerinin saygınlığını ve güvenini kazanan Çemtaş, önceki ERP çözümünün veri güvenliği açıkları ve mükerrer iş kayıtları yaratarak hantal ve yetersiz bir yapı haline gelmesiyle 1996 yılında ERP çözümü arayışına girdi. Kurulduğu günden bu yana gerek teknoloji gerekse insan kaynağına yaptığı yatırımlarla sürekli olarak kendini yenileyen Çemtaş, şirket kültüründe inovasyonun ne kadar temel olduğunu IFS uygulamalarıyla iş süreçlerini yenilikçi bir yapıya dönüştürerek bir kez daha gösterdi.

Kalite sürekliliğini ve tedarik sürecinin kesintisiz olmasını çok önemseyen otomotiv sektörünün önde gelen oyuncuları arasında yer alan; Ford, Renault, Tofaş, Mercedes, Fiat ve BMW’nin onaylı tedarikçisi olan Çemtaş, üretiminin yüzde 40’ını ihraç ediyor. Çemtaş, 1997’de hayata geçirdiği IFS’in ERP çözümleri sayesinde iç ve dış pazarların değişen isteklerine kolayca yanıt verebiliyor. Böylece sektördeki zorlu rekabet koşullarında başarısını sürdürülebilir kılıyor.

IFS ten önceki durum

Bilgi İşlem Şefi Nazım Yanılmaz IFS’den önceki deneyimlerini, neden yazılım değişikliğine giderek IFS’in ERP çözümünü hayata geçirdiklerini şöyle anlatıyor:

“Bugünün şartları ve ihtiyaçları doğrultusunda bakıldığında, daha önce kullandığımız uygulamaya bugünkü anlamıyla bir ERP çözümü diyebilmemiz mümkün değildi. Dolayısıyla, zaman içinde veri güvenliği açısından birçok sorunla karşılaşmaya başladık. Ayrıca departmanlar arası entegrasyon olmadığı için, bazen aynı verinin birkaç departman tarafından yeniden ve yeniden sisteme girilmesi gerekiyordu. Özetle, günlük iş akışımız içerisinde pek çok mükerrer iş süreci oluşmuştu. Asıl büyük problemse belirsiz zaman aralıklarıyla veri tabanında oluşan hatalar ve veri kayıplarıydı. Böylece, verimliliğimizi çok etkileyen bu sorunları aşmamızı sağlayacak bir ERP çözümünü hayata geçirmeye karar verdik. Araştırmalarımızda dört tane ERP paketi üzerinde inceleme yaptık. 1997 yılında IFS’den yana karar vererek, Çemtaş’taki modern ERP dönemini başlattık. O yıldan bu yana IFS’in teknolojik olarak gelişimi ve dönüşümünü takip ederek biz de ERP sistemimizi sürekli olarak geliştirdik.”

IFS

“Çemtaş IFS’in ERP çözümüyle küresel iddiasını destekliyor”
Çemtaş Pazarlama Müdürü Süleyman Ertekin bilişim teknolojilerine yaptıkları yatırımların karşılığını fazlasıyla aldıklarını belirtirken, küresel iddialarını destekleyen bir altyapıyı hayata geçirdiklerini ifade ediyor:

“Çemtaş, 1996-1997’de başlanan ve 1998’de biten bir yatırım sürecinden sonra şu anda Türkiye’de ve dünya piyasalarında vasıflı çelik üretip satan, kalitesiyle tanınan bir kuruluş haline gelmiş bulunuyor. Net ürün çıktısı olarak bakıldığında yılda 140 bin ton çelik üretiyoruz ve üretimimizin yaklaşık yüzde 40’ını ihraç ederken, yüzde 60’ıyla da yerli pazarın ihtiyacını karşılıyoruz. Bu rakamlar, iç ve dış pazarlarda sahip olduğumuz saygınlığın göstergesidir. Vasıflı çelik sektöründeyseniz ve özellikle bizim gibi otomotiv sektörüne hizmet ediyorsanız, başarı için kurumsal yapınızı belli bir sistem çerçevesinde yönetmek durumundasınız. Biz üretim teknolojilerimize yaptığımız gibi bilişim teknolojilerine de yatırım yaparak, küresel iddiamızın gerektirdiği IFS sistemlerini hayata geçirdik. IFS geldiğimiz noktanın en büyük destekçilerinden birisi oldu.”

IFS Uygulamaları Çemtaş’a Ne Faydalar Sağladı?

  • Sağlıklı bir üretim planlaması yapılabilir hale gelindi.
  • Şirketin tüm birimleri arasında tam bir entegrasyon sağlandığı için yönetsel kararları doğrudan etkileyecek değerli veriler elde edildi.
  • Halka açık bir kuruluş olan Çemtaş’ın SPK’ya ve vergi dairesine bildirmesi gereken yasal raporların hazırlanma süreci günlerden dakikalara indiği için bu alanda büyük verimlilik sağlandı.
  • Eskiden veriler her departmanda ayrı ayrı manuel olarak tutulduğu için ortaya çıkan hatalar ve zaman kaybının önüne geçildi.
  • Hata payının azalmasıyla birlikte tüm süreçlerde yüksek verimlilik artışı elde edildi.
  • Geçmiş yılların verileri ışığında sonraki yılın üretim planını sağlıklı bir şekilde yapmak mümkün hale geldi.
  • IFS’in geliştirilebilir yapısı sayesinde ihtiyaç duyulan yenilikler, raporlar ve özellikler, kısa sürede ve kolayca hayata geçirilir oldu.

Çemtaş’ın Kullandığı IFS Yazılımları

Çemtaş tarafından kullanılan IFS modülleri IFS Planlama, IFS Üretim Yönetimi, IFS Finans & Muhasebe, IFS Satın alma, IFS Depo Yönetimi, IFS Satış Yönetimi, IFS EDI, IFS Doküman Yönetimi, IFS Proje Yönetimi, IFS Müşteri Çizelgeleme, IFS Tedarikçi Çizelgeleme, IFS Bakım Yönetimi, IFS İK Yönetimi, IFS Bütçe Yönetimi, IFS Kalite Yönetimi, IFS Servis Yönetimi ve IFS Web Portal’dan oluşuyor.

“Mali işlerde entegrasyon veri güvenliği getiriyor”
Çemtaş’ın eski çalışanlarından biri olan Mali İşler Müdürü Pertev Birkan, IFS öncesi ve sonrası dönemi kıyaslarken, kendileri için çok önemli olan muhasebe entegrasyonuna değiniyor:

“Eskiden bir fatura manuel olarak muhasebeye gelir ve mahsup fişiyle muhasebe hesaplarına aktarılırdı. IFS’in devreye girmesiyle birlikte, ilgili servislerde fatura oluştuğu anda muhasebe hesaplarına da otomatik olarak aktarılmaya başladı. Bize sadece kağıt olarak imzalı bir nüshası geliyor. Böyle bir entegrasyon, daha önceki sistemde mümkün değildi. Muhasebe tarafında girilen verilerde, geçmiş dönemle ilgili bilgilerde yok olmalar, kayıplar yaşanıyordu. IFS devreye girdikten sonra böyle bir sorunla karşılaşmadık. Muhasebe ve mali verilerin tutarlı ve güvenli olması, Çemtaş gibi bir kuruluş için hayati önem taşıyor. IFS bize bunu sağladığı için çok memnunuz.”

“Raporlamalarda günler dakikalara indi”
Pertev Birkan, yasal olarak hazırlamaları gereken bazı raporların oluşturulma sürecinde de çok büyük bir verimlilik sağlandığına dikkat çekiyor:

“Eskiden vergi dairesinin veya SPK’nın istediği raporları hazırlamak için günlerce uğraşırdık. Şimdiyse sistemde zaten var olan bilgiyi, IFS’in sunduğu rapor formatlarından birini kullanarak hemen derleyebiliyoruz. IFS, biz muhasebe departmanı çalışanlarının hayatını çok kolaylaştırdı. Bilgi işlem servisimiz, ihtiyaç duyduğumuz her konuya yanıt verebiliyor, bu doğrultuda hemen yeni bir modül geliştirebiliyor.”

“Maliyet analizi anında yapılabiliyor”
Mali İşler Müdürü Pertev Birkan, IFS’in maliyet analizinde sunduğu olanaklara şöyle değiniyor:

“Maliyet muhasebesi açısından IFS’in sağladığı faydaları anlatmakla bitiremeyiz. Çünkü IFS sayesinde üretimi adım adım kontrol edebilir hale geldik. Üretimdeki tüm hareketlerin muhasebedeki rakamsal karşılığını takip edebiliyoruz. Yani belli bir dönemde Çemtaş ne kadar üretim yapmış, bu üretimi kaça mal etmiş, ürettiklerinin ne kadarını, kaça satmış ve bu üretimle satış arasındaki olumlu fark ne kadar olmuş gibi soruların cevaplarına anında erişebiliyoruz. IFS’in bize sunduğu en büyük nimetlerden biri olduğunu düşündüğümüz ‘ürün ağacı’ yöntemiyle, bir birim ürün elde etmek için hangi üretim kalemlerinden ne kadar kullanıldığını belirleyebiliyoruz. Hammaddenin kapıdan girip, ürüne dönüşmesi, oradan da satılıp faturalandırılmasına kadar tüm aşamaları IFS ile takip edebiliyoruz.”

“Müşteriye özel üretimi destekliyor”
Çemtaş’ta üretim tamamen müşteriye özel gerçekleştiriliyor. Yani 300 farklı kalite, bin 500 değişik ebat ve bunların kombinasyonu arasından her müşterinin ihtiyacı bir diğerinden farklı olabiliyor. Bu da stoklu çalışmayı imkansız hale getirirken, asıl verimliliğin üretim sürecinde başlamasını gerekli kılıyor. Süleyman Ertekin IFS ile gelen avantajı şöyle ifade ediyor:

“Biz satış üzerinden üretim yapabilen bir fabrika olduğumuz için üretim süreci siparişe göre başlıyor. Bütçe çalışmalarına, o yıl ne kadar satacağımızı tahmin ederek başlıyoruz. Çünkü stoklu üretim yapmak bizde maliyetler açısından mümkün değil. O nedenle mesela gelecek yıl 140 bin ton ürün satacağımızdan yola çıkarak üretim sürecini geriye doğru işletiyoruz. Bu ürünü üretebilmek için kaç ton kütük üretmemiz gerektiğini, bu kütüğü üretmek için de ne kadar ton hammaddeye, kaç saat işçiliğe ihtiyacımız olduğunu, o süreçteki idari masrafları ve diğer giderleri buluyoruz. Buluyoruz derken bunu IFS’in ERP yazılımı buluyor. Biz sadece IFS’in geçmiş yılların raporları ışığında gelecek yılı planlamasını sağlıyoruz.”

“Çemtaş 10 yıldır IFS ERP alt yapısını kullanıyor”
Çemtaş Bilgi İşlem Şefi Nazım Yanılmaz, aslında ERP’ye geçiş sürecinin birçok firma için kabusa döndüğünü ama IFS sayesinde firmalarında büyük bir sorun yaşanmadığını düşünüyor ve ekliyor:

“ERP paketini milyon dolarlar harcayıp çöpe atan kuruluşlar var. Biz Çemtaş olarak IFS’e inandık, başarılı bir ERP projesi hayata geçirme iddiamız konusunda ısrarlı olduk ve başardık. Bugün geldiğimiz noktada, ERP tarafında artık zirvede olduğumuzu düşünüyorum. 10 yıldır bu sistemi kullanan bir kuruluş olarak, çok büyük bir bilgi birikimi sağlamış durumdayız ve sonuçlarını da kurumsal başarılarımızla alıyoruz.”

“Kolay geliştirilebilir açık kaynaklı yapı”
Çemtaş’ın 10 yıllık ERP deneyimi boyunca ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirmeler yapıldı. Bu geliştirmeleri yürüten ekibin liderliğini yapan Bilgi İşlem Şefi Nazım Yanılmaz, artık IFS’i çok iyi tanıdıklarını ve geliştirmelerin kolayca yapılabildiğini belirtiyor:

“Başarı için değişim ve gelişim kaçınılmazdır. ERP altyapımızda da durum farklı değil. Departmanlardan yeni ihtiyaçlar doğrultusunda gelen taleplere hızla yanıt vermeye ve gelişimi kesintiye uğratmadan sürdürmeye gayret ediyoruz. Çemtaş’ın ihtiyaç duyduğu her yeni özelliği bunca yıla dayanan deneyimin de etkisiyle kolayca geliştirebiliyoruz. Bu kolaylığı IFS’in açık kaynak kod üzerinde geliştirilmiş olması da sağlıyor.”

Çemtaş Hakkında

Çelik sektörünün köklü ve önde gelen vasıflı çelik üreticilerinden Çemtaş, yılda 140 bin ton olan üretiminin yüzde 40’ını başta Almanya olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediyor. Yıllar önce 863 müteşebbis işadamı tarafından Bursa’da kurulan Çemtaş, bugün İMKB’ye kota ve yüzde 43 oranında halka açık bir kuruluş. Kuruluşun yüzde 57’sine sahip olan Bursa Çimento da yüzde 100 oranında halka açık durumda.

IFS

Sektöründe, TSE 16949, 14001 ve 18001 kalite belgelerinin üçüne birden sahip tek kuruluş olan Çemtaş, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde toplam 100 bin metrekare alan üzerine kurulu tesislerindeki 400 çalışanıyla kalite odaklı bir üretim sistemi kurmuş durumda. Sağladığı kalite güvencesi Çemtaş’ı, üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını otomotiv sektörüne sağlayan bir kuruluş haline getirdi. Halka arz olmuş bir kuruluş olmanın gereklerini başarıyla yerine getiren Çemtaş halen, aldığı ürünün kalite sürekliliğini ve tedarik sürecinin kesintisiz olmasını çok önemseyen otomotiv sektörünün önde gelen oyuncuları arasında yer alan Ford, Renault, Tofaş, Mercedes, Fiat ve BMW’nin onaylı tedarikçisi durumunda.

Shares: