Bilişim firmalarını bir araya getiren BTVizyon Anadolu Toplantıları’nın 2019’daki ilk buluşması, Bursa Divan Otel’de gerçekleştirildi. ‘Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası’ başlıklı panelde konuşan IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara, “ Endüstri 4.0, bir değişim felsefesidir” dedi.
Bilişim teknolojilerine ilişkin güncel ve gelecek vizyonların, deneyimlerin, ürün ve çözümlerin paylaşıldığı BTvizyon Anadolu Toplantıları’nın 2019’daki ilk buluşması, Bursa Divan Otel’de geçekleşti. Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası’ başlıklı panelde konuşan, IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara, firmaların dijital dönüşüm sürecinde dikkate almaları gereken noktaları vurguladı. Konuşmasında Endüstri 4.0 kavramına dikkat çeken Dr. Özkara, “Endüstri 4.0 bir strateji, felsefedir. Bu stratejiyi izlemek için teknoloji ancak araç olarak kullanılabilir. Dijital dönüşüm sürecine girmeden önce firmaların bu tanımı iyi öğrenmeleri ve önce zihinlerini dijitalleştirmeleri gerekir” dedi.
Medya Endüstri 4.0’ı Yanlış Anladı
Önde gelen bilişim firmalarını bir araya getiren BTvizyon Anadolu Toplantıları’nın gündeminde, dijital dönüşüm süreçleri vardı. Global dijital dönüşüm sürecinde Türkiye’nin konumu, firmaların üzerine düşen görevler ve izlenilmesi gereken yol haritaları tartışılan konular arasındaydı. ‘Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası’ başlıklı panelde konuşan, IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara, ülkemizde Endüstri 4.0 kavramının yanlış anlaşıldığını vurguladı ve “Medyanın yanlış yönlendirmesi, tabiri caiz ise balon haberler, Endüstri 4.0 konusunun yanlış anlaşılmasındaki en büyük etken. Akıllara hep fabrikalarda kendi başına hareket eden robotlar geliyor. ‘Yapay zeka bir gün dünyayı ele geçirip insanları tehdit edecek mi?’ sorusuna takılmış durumdayız. Sonuç olarak dijital dönüşüm konusunu ütopik bir şey gibi algılıyoruz. Dolayısıyla özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar, kendilerini bu sürecin dışında görüyorlar. Belli bir kesim konuyu yalnızca bir pazarlama balonu olarak nitelendiriyor. Bazıları da bunu bir furya olarak algılıyor ve sırf bu nedenle ayak uydurmak istiyor. Oysa bana göre Endüstri 4.0, tamamen ekonomik ve politik bir hadisedir. Teknoloji bu işin yalnızca aracı olabilir” dedi. Endüstri 4.0’ın çıkış noktasına da değinen Dr. Özkara, konuşmasına “İlk olarak Almanya’da ortaya atılan Endüstri 4.0 konusu, farklı ülkelerde farklı yol haritaları ve isimlerle çıkıyor karşımıza. Esas konu şu; gelişmiş ülkeler, III. Endüstri Dönemi’nde çok önemli bir şey yaptılar ve insanları makinalarla değiştirdiler. Bunu yapamadıkları sektörlerde ise insanları değiştirdiler. Daha ucuz iş gücü ile üretim yapmanın yolunu buldular. Örneğin, Almanya üretimlerini Orta Doğu ve Çin’de gerçekleştirmeye başladı. Ancak bir süre sonra Kıta Avrupası, Çin gibi iş gücünün düşük olduğu ülkelerle rekabette geride kaldı ve yeni bir strateji geliştirdi: Endüstri 4.0. Kıta Avrupası’nın, iki önemli problemi ucuz iş gücü ve yüksek enerji maliyetleri konusunda çalışmaya başladı. ‘Endüstri 4.0’ diyerek konuştuğumuz sensörler, robotlar, üç boyutlu yazıcılar yeni teknolojiler değiller. Yalnızca artık onlara daha çok ihtiyaç duyuyoruz” şeklinde devam etti.
ERP Yazılımları da Biçim Değiştirdi
Konuşmasında ERP yazılımlarının dijital dönüşümdeki yerinden de söz eden IAS Yazılım Genel Müdürü Hakan Özkara, “Dijital dönüşüm farklı başlıklar altında incelenebilir. Birincisi, firmaların sunduğu ürünlerin dijitalleşmesi. İkincisi, firmalardaki yatay ve dikey değer zincirlerinin entegrasyonun artması ve dijitalleşmesi. Üçüncüsü ise dijital platformlara dayalı yeni iş modellerinin ortaya çıkması. Buradan baktığınızda ERP yazılımları bu değişim süreçlerinin tam göbeğinde yer alıyor. Firmaların içerisindeki yapay ve dikey organizasyonların entegrasyonu, ERP sistemleri sayesinde gerçekleştirilebilir. Bunun yanında ERP yalnızca kurum içindeki birimlerin entegrasyonu ile de kalmaz, firmanın müşterileri ile olan entegrasyonunu da sağlar. Ayrıca e-Dönüşüm süreçleri de yine ERP yazılımları sayesinde yönetilir. ERP yazılımlarının görevi dört bir yandan gelen verileri bir araya getirerek tutarlı bir planlama yapılmasını sağlamaktır. Bu yazılımları tüm vücudun organize bir şekilde çalışmasını sağlayan beyin gibi düşünebilirsiniz. Endüstri 4.0 süreci ile ERP yazılımları da değişmeye başladı tabii… Artık ERP yazılımları, planlamanın ötesinde olaylara proaktif ve reaktif tepkiler verebilen, o planları ani olarak değiştirebilecek şekilde veriyi sürekli gözlemleyen, bunlarla ilgili aksiyon alabilen ve deneyimlerden öğrenebilen yapılar haline gelmeye başladı” diye açıkladı ve IAS’nin bu konudaki çalışmalarını özetledi: IAS olarak ERP yazılımımız caniasERP’nin makinalardan veri almasını sağlayacak çözümler ürettik. Otomasyon sistemleri ile caniasERP’nin entegrasyonunu sağladık. Kendi IoT Gateway’imizi geliştirdik böylece diğer sistemlerle de doğrudan konuşup verileri alabiliyoruz. İş zekasının yanına bir de üretim zekasını ekledik. caniasERP toplanan büyük veriyi analiz ederek daha detaylı raporlar sunabiliyor. Yeni dönemde en önemli şey hız ve esneklik. Eskiden ne üretirseniz satabiliyordunuz. Artık müşteri istediği ürünün en ince detayına ve hatta fiyatına kadar kendisi karar veriyor. Esnek ve hızlı olmak önemli. Hal böyleyken ERP yazılımlarının da bu tarz taleplere ve değişkenlere çok hızlı cevap verebilmesi gerekiyor. IAS olarak son üç-dört yıldır çalışmalarımızı daha çok bu yönde yoğunlaştırıyoruz. Son olarak, kendi veri tabanımızı ürettik: IASDB. Şu anda da kendi kullandığımız sistemi kendi veri tabanımız üzerinden işletiyoruz. Yakında tüm müşterilerimizin kullanımına sunacağız.”
Önce Zihniyet Dijitalleşmeli
‘Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası’ başlıklı panelde dijital dönüşüm sürecine hazırlanan firmalara tavsiyelerde bulunan IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara “Endüstri 4.0’ın ne olduğunu biliyoruz ama ne olmadığını da öğrenmek gerekir. Onun bir marka, teknoloji, gidilecek bir yer olmadığını, aslında bir yolda yürüme biçimi olduğunu kavramak çok önemli. ‘Dijital Zihniyet’ Endüstri 4.0’ı tasvir etmek için güzel bir tabir. Endüstri 4.0, zihniyetinizi dijitalleştiren bir felsefedir. Firmalar kendilerine, ‘10 yıl sonra nerede olmak istiyoruz? Gelecekte bu sektör ne durumda olacak? Biz nasıl hizmet edeceğiz? Hizmet vermeye devam edebilmek için hangi dönüşümleri yapmamız gerekir? Bu dönüşümleri yapmak için nelere sahip olmalı ve hangi yetkinlikleri geliştirmeliyiz?’ gibi sorular sormalı ve cevapları doğrultusunda harekete geçmeliler. Süreç çok hızlı ilerliyor; vakit kaybetmeden süreci başlatmak gerekir. Aksi takdirde yatırım yapmak için çok geç kalınabilir. Ayrıca yalnızca büyük donanımlı fabrikaları düşünmeyin; dijital dönüşümün herkesi kapsıyor. Örneğin, bakkalların Whatsapp uygulaması üzerinden sipariş almaya başlaması dijital dönüşüm konusunda atılmış önemli bir adım” diye anlattı.