ERP arayan firmaların daha sağlıklı seçim yapabilmesi için hazırladığımız ERP Seçim Dosyaları serisinin bu seferki durağı Bilişim ERP oldu. ERP Seçen bir firmanın Bilişim ERP ile ilgili tüm bilmek istediklerini Bilişim ERP – ERP Çözümleri Lideri Sn. Cemal Kıvanç Öner siz değerli okurlarımız için cevapladı.

Bilişim ERP cemal Kıvanç Öner

 

ERP HABER: Bize Bilişim A.Ş.’nin Türkiye yapılanmasından bahseder misiniz?

Cemal Kıvanç Öner: Bilişim A.Ş., 1985’te Ankara’da kurulmuş olup 32 yıllık Yönetim Bilişim Sistemleri alanında uzmanlaşmış bir Yazılım evi ve Danışmanlık Kuruluşu’dur.

Firmamız, danışmanlık hizmetlerini endüstri mühendisleri, mali müşavirler; yazılım hizmetlerini bilgisayar mühendislerinden oluşan 70’i aşkın uzman kadroları eliyle, Türkiye genelinde sürdürmektedir. Bilişim A.Ş., Ankara ve İstanbul Bürosu aracılığıyla Marmara Bölgesi, İzmir, Samsun, Sivas, Konya, Bursa kentlerine doğrudan ve etkin bir hizmet sunabilmektedir.

ERP HABER: Bilişim A.Ş.’nin ürettiği ERP çözümleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cemal Kıvanç Öner: Ürünlerimizi bilişim BI, bilişim BYS, bilişim ERP, bilişim HR, bilişim PM, Method Wizard, bilişim Mobile olarak sıralayabiliriz. Bu ürünlerin tamamı birbirleri ve diğer kurumsal yazılım ürünleri ile uyumlu ve bütünleşik çalışabilmektedir.

bilişim ERP, köklü yazılım üreticisi Bilişim A.Ş.’nin endüstride ve akademik çevrelerde kabul görmüş üretim ve yönetim sistemlerini, kalite yönetimi odaklı olarak en yeni yazılım geliştirme teknolojileriyle harmanladığı uçtan uca bütünleşmiş kurumsal çözümüdür.

bilişim ERP halen, Döküm, Dövme, Havacılık & Savunma Sanayi, Talaşlı İmalat, Plastik Enjeksiyon, Medikal, Kaynaklı İmalat, Körük İmalatı sektörlerinde tüm alt sistemleriyle kullanılmaktadır.

Sektörel bazda uyarlamalardan oluşan dikey çözümler (best practice) kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuş ve bu sayede imalattan veri almayı da içeren üretim sisteminin tam anlamıyla bütünleşik çalıştığı çözümler olmuştur.

ERP HABER: Bilişim ERP’nin yazılım dili ve mimarisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cemal Kıvanç Öner: bilişim ERP istenen düzeyde esnekliği sağlamak üzere bileşen tabanlı bir sistem mimarisi içinde yapılandırılmıştır.

J2EE ortamında web tabanlı, çok katmanlı mimariye sahiptir. Veri tabanı katmanında platform bağımsız bir ilişkisel veri tabanı yönetim sistemi ile çalışabilmektedir, orta katmanda ise, J2EE standartlarını sağlayan bir uygulama sunucusu bulunur. İstemci tarafında herhangi bir İnternet tarayıcı yazılımına bağımlı olmadan web tabanlı olarak çalışır.

Bütünleştirme işlemlerinde servis odaklı yaklaşım benimsenmiştir ve bulut ortamında kurulabilir ve kullanılabilir.

bilişim ERP platform bağımsızdır. Örneğin işletim sistemi olarak Windows veya Linux, veri tabanı olarak Oracle, SqlServer, uygulama sunucusu olarak Oracle Weblogic, Jboss, IBM Websphere ya da Sun kullanılabilir.

bilişim ERP, çok dil destekli kullanıcı arabirimi altyapısına sahiptir.  Sistem aynı anda birden çok dilde (örneğin İngilizce, Türkçe ve İtalyanca) etkileşimli olarak kullanabilir.

bilişim ERP, büyük ve orta ölçekli kuruluşlar için olduğu kadar, daha küçük çaptaki işletmelerin de rahatlıkla edinebileceği ve kullanabileceği ölçeklenir bir sistemdir. İnternet/intranet ortamında küçük konfigürasyonlu donanım sistemleri ile birlikte iyi düzeyde bir başarımla çalışabilmektedir.

ERP HABER: Bilişim ERP’nin fark yaratan özellikleri nelerdir?

Cemal Kıvanç Öner: bilişim ERP İşletmelerin bütün iş süreçlerini ve kaynaklarını etkin bir biçimde yönetmeyi amaçlayan kalite yönetimi odaklı, web tabanlı, bütünleşik bir yazılım sistemidir.

Alt sistemlerin fark yaratan özelliklerine birer cümle ile değinirsek;

Stok Yönetimi Sistemi

Farklı hiyerarşilerde malzeme grupları ile kataloglama, ürün izlenebilirliği, onaylama altyapısını da içeren malzeme istemi işlemleri, stok girişlerinde belge ekleyebilme özelliği vardır. Fason stok işlemleri, güvenlik stoğu takibi, tesellüm, kullanılabilir, rezerv, ret, karantina, dışarda statüleriyle parti bazında stok izleme yapılabilir. Bütünleşik adres tabanlı Mobil Depo Yönetimini kapsar. Ayrıca Kalite Yönetimi Giriş Kalite Kontrol İşlemleri ile Satış Yönetimi Müşteri Siparişleri, Satınalma Yönetimi Tedarikçi Siparişleri, Uzun Dönemli Anlaşmalar ile tam entegre çalışır. Stok yönetimi ile bütünleşik Mobil Depo ve Sevkiyat yönetimi yazılımı ile el terminalleri ile transfer, çıkış, sevk hazırlık ve sevkiyat işlemleri yapılabilmektedir.

Satınalma Yönetimi Sistemi

Onaylama altyapısını da içeren Satınalma istemi işlemleri, teklif hazırlama, teklif değerlendirme ve sipariş işlemleri, parametrik sipariş onaylama altyapısı, uzun dönemli anlaşma takibi bulunmaktadır. Ayrıca Stok, Kalite Yönetimi ile bütünleşik Tedarikçilerin Değerlendirilmesi yapılabilmektedir. Mobil Satınalma Onaylama altyapısı ile satınalma siparişlerinin mobil ortamlardan onay verilebilmektedir.

Satış Yönetim Sistemi

CRM Modülünde; Firma olay listeleri, potansiyel müşterilerin takibi, kampanya oluşturma, pazarlama etkinlik işlemleri ve satış hedefleri takibi yapılabilmektedir.

Satış modülünde, tarihe, müşteriye göre ürün fiyatları yönetimi, teklif ürünlerinin ön tasarımı ve maliyetlendirme modülü ile teklif fiyatının hesaplanması, sipariş ve ürünlerinin resim, belge, özel istek bilgileriyle detaylı tanımlanabilmesi, müşteri kontratlarının izlenebilmesi, ihracat belgelerinin hazırlanması, sipariş izleme işlemleri yapılabilmektedir. Global müşterilere hizmet vermek için EDI ile veri aktarım yöntemlerini desteklemekte,

Satış Sonrası Servis modülü ile son müşteri bazında yapılan arıza kayıtları, işçilikler, garanti kapsamı yapılanlar, değişen malzemeler kayıt altına alınarak raporlanabilmektedir.

Üretim Yönetim Sistemi

ERP Süreçlerinde zorlu konuların başında yer alan planlama ve üretim izleme süreçleri, bilişim ERP’de  Döküm, Dövme, Makine İmalat, Kaynaklı İmalat, Talaşlı İmalat, Medikal, Plastik Enjeksiyon, Körük İmalat, Kompozit üretim tiplerine yönelik olarak dikey çözümler yaratılarak diğer altsistemlerle bütünleşik işletime alınmaktadır.

Temel tanımlamalar olarak Bölüm, Makine tanımları, ürün ağaçları, rota-operasyon bilgileri, fabrika takvim tanımları yapılmaktadır. Planlama modülünde Ana üretim Planı(MPS) ve Malzeme İhtiyaç Planı (MRP) oluşturularak İşemri ve Satınalma emirleri yaratılabilmektedir. MRP hesaplama sırasında alternatif ürün ağaçları dikkate alınmakta sistem alternatif malzeme ihtiyaçlarını net olarak hesaplamaktadır. Ürün ağacı opsiyon altyapısı ile siparişe özgü girilen opsiyonlara göre MRP hesaplanabilmektedir. Açılan işemirlerinin gerçekleşen malzeme ve vardiya bilgileri Mobil Saha Yönetimi entegrasyonu ile girilebilmekte, sipariş işemri analiz ekranlarıyla anlık sipariş/işemri bilgileri sorgulanabilmektedir. Sistemle bütünleşik Mobil Saha Yönetimi yazılımı ile ayrıca saha yönetimi yatırımına gerek olmadan her türlü kiosk, dokunmatik panel, tablet vb. donanımdan üretim gerçekleşme verileri operatörlerce girilebilmektedir.

Bilişim PM – ProductionMonitoring ürünümüz ile Üretim Yönetimi ile bütünleşik olarak Gantt şeması üzerinden planlama, doluluk takibi ve anlık izleme işlemleri yapılabilmektedir.

Kalite Yönetim Sistemi

ISO 9001, AS 9100, 16949, CE Kalite sistemleriyle tam uyumlu olan kalite altsistemi, sözleşme, teknik resim, ürün fotoğrafları v. b. takibini gerçekleştirmek üzere üretime uyarlanmış belge yönetim modülü de içermektedir. Gerek revizyon yapılan belgelertakibi gerekse günlük verilerle beraber tutulması gereken analiz sertifikası gibi belgeler dosya sistemine yüklenerek saklanabilmekte ve erişilebilmektedir. Ürün karakteristikleri, kontrol planları, operasyon talimatları sistemde tanımlanabildiği gibi esnek GKK altyapısı ile GKK ölçümleri ve Proses ürün ölçüm sonuçları sisteme girilebilmekte ve analiz edilebilmektedir. Ayrıca Ölçü Aletleri Modülü ile ölçü aletleri takibi, kalibrasyon bilgileri tüm detaylarıyla sistemden izlenebilmektedir. Kalite ölçümlerinin sahadan yapılabilmesi için son dönemde geliştirilen Mobil Kalite Modülü ile mobil cihazlardan ilgili bölümün karakteristikleri üzerinden ölçümler girilebilmektedir. Mobil cihazlardan işemri belgelerine, e-işemri ne ulaşılabilmekte böylece kağıtsız kalite sistemine yönelik adımlar atılabilmektedir.

Bakım Onarım Yönetim Sistemi

Makine detaylı bilgilerinin girilmesi ile başlayan süreç,makine periyodik bakım tanımlamalarına göre periyodik bakım planlaması, arıza bildirimleri oluşturulmakta ve bu periyodik bakım ve arızaların gerçekleşen zaman, malzeme bilgileri sisteme girilmektedir. Bakım malzeme ve operasyon analiz süreçleri ile bakım maliyetleri analiz edilebilmektedir.

Finans Yönetim Sistemi

Türkiye mevzuatına göre alt yapısı oluşturulmuş, müşterilere göre şekillenebilen, kurulumu ve kullanımı kolay bir sistemdir. Bütçe, Genel Muhasebe, Cari İşlemler, Finans İşlemleri modüllerinden oluşmaktadır.

Bütçe modülünde, Muhasebe hesaplarına göre ve Gelir gider türlerine göre aylık bütçe yapıları kullanıcı tarafından formüllerle oluşturulmakta ve gerçekleşme verileri otomatik oluşmaktadır.

Genel muhasebede, muhasebe verileri, diğer alt sistemdeki işlemlerin toplu muhasebeleştirilmesi yoluyla oluşur. Cari, stok, çek senet, banka hesap vb. gibi ana veriler bazında entegrasyon hesapları tanımlanır ve sistem bunlara göre muhasebeleştirme yapar. Sistem e-defter mevzuatına tam uygundur.

Cari işlemlerde fatura işlemleri, e-fatura oluşturma, alma işlemleri, genel cari işlemleri yapılmaktadır. Sistemle bütünleşik irsaliye, fatura listeleriyle muhasebeleşme sorguları, iade fatura sorguları kolayca yapılabilmektedir.

Finans İşlemlerinde, çek senet işlemleri, banka ve kasa işlemleri yapılabilmektedir.

Nakit Akışı modülü ile Standart Muhasebe –finans işlemlerinin haricinde, faturası olan ve faturası daha oluşmamış işlemleri dahi dikkate alarak, istenilen periyotlarda nakit giriş ve çıkışları sorgulanabilmektedir.

Maliyet Yönetim Sistemi

Sistem masraf yerlerine ve harcama kalemlerine göre oluşturulan harcama tablosuna dayanmaktadır. Harcama Tablosu,Finans Yönetimi ile formüllere dayanan yapıyla ya da manuel olarak oluşturulabilir, yani Finans yönetiminden bağımsızdır. Sistemin temel hedefi kademeli dağıtım yöntemine göre genel, yardımcı masraf yerlerinde oluşan harcamaları dağıtım anahtarları yoluyla ana masraf yerlerine dağıtmaktır. Böylece ana masraf yerlerine birim sabit ve değişken maliyetler hesaplanır.

Masraf yeri birim maliyetleri, malzeme çıkışlarından hareketle standart ve iş emri gerçekleşen maliyetler hesaplanarak ürün maliyet değişimi gözlemlenebilir.

Karşılaştırmalı harcama ve maliyet karşılaştırmalarıyla, yöneticileri karar alma sürecinde desteklemektedir.

İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi

Özlük,izin,bordro süreçlerinin yanı sıra görev gerekleri tanımlamaları, asil ve yedek atamaları, yetkinlik tanımlamaları ve değerlendirmeleri, sağlık bilgilerinin takibi gibi üreticilerin temel ihtiyaçlarını kapsar.

Gerek duyulduğu durumda bilişim HR ürünü ile bütünleşik çalışır.

Üst yönetim analiz modülü

Satış Bilgileri, Envanter Bilgileri, Üretim Bilgileri, Kalite Bilgileri, Satış Analizi bilgilerin derleyip yöneticilerin karar verme sürelerini ve süreçlerini kısaltır.Sorgulanabilecek bilgileri özetlersek;

Anında üretim ve performans bilgilerinin sorgulanabilmesi.

Envanter miktar ve değerlerinin, stok giriş ve satınalma siparişlerinin anlık sorgulanabilmesi, grafikler aracılığıyla değerlendirilebilmesi,

Anında red kayıtlarının, hatalara, nedenlere, karalara, sorumlulara göre aylık analizi.

Anında açık siparişlerin, sevkiyatların, faturaların sorgulanabilmesi, grafikler.

Anında aylık ürün bazında, firma bazında miktar-tutar olarak satış analizleri.

Anında üretimde kullanılan malzeme çıkışlarının analizi.

Anında üretimde kullanılan takım maliyetlerinin analizi sağlanabilmektedir.

Bir ERP Sisteminde işlevsel özelliklerin yanında kolay kullanımı sağlayan kullanıcı kolaylıkları da çok önemlidir. Biz de özellikle KOBİ lerde birçok iş yüküyle boğuşan kullanıcılarımızın zaman kazanmaları için birçok kullanıcı kolaylığı ekledik. Bunlardan en önemli olanları  sizlerle paylaşalım.

  • Öncelikle ekranlar tablo ağırlıklıdır, ana tablo detay tablo yaklaşımıyla bağlı veriler aynı anda görüntülenebilir. Ayrıca tablolardan veri girilebilir.
  • Ekranlar, tablo kolonları özelleştirilebilir. Yani her kullanıcı kendi kullandığı kolonları, istediği sırayla düzenleyip bu düzenle çalışabilir.
  • Birden fazla ekranla ve uygulamayla çalışmak mümkündür.
  • Gör ve Raporla: Yani istenilen ekrandaki tablodaki veriler rapor şablonu şeklinde düzenlenerek anında rapor olarak alınabilinir. Tüm raporlar görüntüleme sonrasında pdf, excel, word, text olarak kaydedilebilir.
  • Tablolardaki veriler tek tuşla anında excel’e aktarılabilir. Ayrıca toplu veri girişleri için excel den de kopyalanan veriler tablolara yapıştırılabilir. Böylece çok hızlı veri girişleri yapılabilir.
  • Tablo tipi ekranlarda süzme ve gruplama seçenekleri vardır. Veri kolonların üzerilerindeki seçeneklerle süzülebilir ve istenen kolona göre gruplandırılarak grup toplam değerleri görülebilir.
  • ERP içinde mesajlaşma yapılabilir, istenirse mesajlar içeri ve dışarıya mail olarak da gönderilebilir.
  • Beyaz yakalı iş atama, takibi gerçekleştirilir.
  • Alarm Yönetimi ve Periyodik olay kontrolü sistemi mevcuttur. Sistem olayları izler, uyarı kaydı yaratır ve mail atar.
  • Zamanlanmış görevler yoluyla periyodik işlemlerin otomasyonu sağlanır. Yani hagtalık MRP hesaplama, dönem başı stok hesaplama, her gün bir raporun çalıştırılıp mail atılması sağlanabilir.

Biliyorsunuz İş Zekası kavramı giderek daha fazla ERP ile beraber anılmaya başladı, Siz ve Firmanız İş zekası ve ERP ilişkisi için ne düşünüyorsunuz?

Cemal Kıvanç Öner: Kurumsal Kaynak Planlamanın temel özelliklerinden biri kurum içinde gerçekleşen olayların detaylı kayıtlarını tutmaktır. Bu kayıtlar, Stratejik Amaçların, faaliyet ya da işlev düzeyinde ortaya konması hedeflerin belirlenmesini sağar.

Hedefler amaçların; tanımlanmış bir zaman dilimi içinde nitelik ve nicelik olarak ifadesidir, gerçekleştirilebilmesi için ortaya konulan özellikli ve ölçülebilir alt amaçlardır, Stratejik amaçlara ilişkin, proje, faaliyet ya da taktik düzeyde kararlar geliştirmeye olanak yaratacak ifadelerdir.

  1. Sebep –sonuç ilişkisini doğru tespit edebilmek
  2. Operasyonel gelişmeleri ekonomik sonuçlar ile bağlantılı hale getirmek,
  3. Gelişim programlarını nihai hedef olmaktan çıkarmak-kurumun,paydaş ve finansal performansını arttırmaya yönelik hedefleri arasında bağlantı kurmak

İşletme için olmazsa olmazdır,Kritik başarı faktörleri (CSFs), Anahtar sonuç göstergeleri (KRIs), Anahtar performans göstergeleri(KPIs), sonuç  ve performans göstergelerini (RIs, PIs) belirlemede, değişimini izlemede ve bunları etkin bir biçimde değerlendirmede iş zekası kullanılması bir zorunluluktur.

Bu bağlamda biz bilişim BI ürününü önermekteyiz.

Bilişim BI Erp başarısını taçlandıracak bir yatırım olur kanısındayım.

ERP HABER: Sektörel Çözümleriniz var mı?

Cemal Kıvanç Öner: bilişim ERP halen, Döküm, Dövme, Havacılık & Savunma Sanayi, Talaşlı İmalat, Plastik Enjeksiyon, Medikal, Kaynaklı İmalat, Körük İmalatı sektörlerinde tüm alt sistemleriyle kullanılmaktadır.

Sektörel bazda uyarlamalardan oluşan dikey çözümler (best practice) kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuş ve bu sayede imalattan veri almayı da içeren üretim sisteminin tam anlamıyla bütünleşik çalıştığı çözümler olmuştur.

ERP HABER: Bir ERP yazılımının esnek olması Bilişim A.Ş için ne ifade eder?

Cemal Kıvanç Öner: Bir yazılımın esnek olabilmesi için öncelikli olarak temel mimari yapısının buna uygun olması gerekmektedir.

Bu bağlamda ürünümüz bir ARGE projesi olarak gerçekleştirilmiştir. Ana çerçeve içerisinde sınırsız sayıda ek modül, mobil uygulama bir arada çalışabilir.Servisler aracılığıyla entegrasyona açık bir yapıya sahiptir.

Kaliteli kod yapısı, ekran görüntüleri ve kısa yolların özelleştirilebilir olması, esnek bilgi alanı tanımlama ve kullanma, kullanıcıya özgü ekran tanımlama, gör ve raporla özelliği, veri aktarım olanakları çok karmaşık süreçleri bile basitleştirmeye, kullanılabilirliği yüksek düzeyde arttırmaya olanak sağlamaktadır.

ERP HABER: Orta Ölçekli olup üretim yapan bir firmanın Bilişim ERP çözümü alması durumunda, lisans ve projenin canlıya geçiş dönemine kadarki (Özel geliştirmeler hariç) danışmanlık ücretlerini de içine katarsak ortalama ne kadarlık bir bütçe ayırması gerekiyor?

Cemal Kıvanç Öner: ERP Çözümleri üreten bir firma için bile orta ölçekli üretim yapan firma tanımı çok görecelidir.

Burada işletmenin sektörü, şirket kültürü, bölümlerin oluşmuş olması, kurumsallaşma durumu, çalışan sayısı, ürün kullanıcı sayısı, alınan ürünlerin nitelikleri, iş birliğinin niteliği gibi birçok veriyi değerlendirmemiz gerekmektedir.

Bu değerlendirme sonucunda şirketi bir gruba bağlamaktayız. Dolayısıyla bu çalışmalar sonrasında fiyat vermeyi tercih etmekteyiz.

ERP HABER: ERP Kurulum ve Danışmanlık destek süreçleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cemal Kıvanç Öner: Kısaca bahsetmek gerekirse ön analiz süreci ve sözleşmenin imzalanmasından sonra, öncelikli olarak Bilişim ve beraber alışacağımız işletmedeki proje ekibini beraberce belirliyoruz.

Bu ekiple Fabrika İş Süreçleri Analizi gerçekleştiriyoruz.

Test uygulama sunucumuzun kurulmasından sonra, kullanıcılarla ürünlerimiz üzerinde,  birimler bazında detaylı fark analizlerimizi tamamlıyoruz. Bu sayede Müşterimizin ürünle tanışmasını sağlıyoruz.Uyarlama çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Sonrasında Veri aktarımları test süreçleri gerçekleştiriliyor.

Eğitim Pilot uygulama ve son olarak da ürünleri canlıya alıyoruz.

Destek sürecine geçmeden önce proje canlıya alındıktan itibaren bir yıl boyunca garanti süremiz bulunmaktadır.

Daha sonra bakım sözleşmesi işlevsellik kazanır.

Danışmanlık işlemlerini fonksiyonel danışmanlık ve teknik danışmanlık olarak iki gruba ayırmaktayız. Kullanım ile ilgili sorunlarda ve ya bir işlemin nasıl gerçekleştirileceği sorusuna fonksiyonel danışmanlarımız. Diğer konularda ise teknik danışmanlarımız destek olmaktadır.

ERP HABER: Türkiye’deki ERP sektörünün gidişatı hakkında neler düşünüyorsunuz?

Cemal Kıvanç Öner: Günümüzde ERP kullanıcısı şirketlerin büyük çoğunluğu Türkiye Standartlarına göre büyük şirketler. Dolayısıyla göreceli olarak bakir bir pazar söz konusu. KOBİ’ler konuyla ilgilenmekle beraber kafaları oldukça karışık. Şirketlerinin hangi aşamasında, hangi ürünleri seçmesi gerektiği bilinci daha oluşmamış.

Paket programlarla, kendileri ile özleştirilebilecek dev sistemleri aynı değerlendirme sürecine tabi tutmaktalar.

Bu bilincin yerleşmesi zaman alacak bir süreç.

Toplumumuza yazılım ve bilişim hizmetlerinin kendi günlük hayatlarında, işyerlerinde, toplumsal ilişkilerinde nasıl olumlu bir etki oluşturacağı ve Türkiye’de yazılım teknolojilerinin hangi yeterliliğe sahip olduğu topluma anlatılmalıdır.

Biz Bilişim A.Ş. olarak bilgilendirme ve yol gösterme konusunda elimizden gelen çabayı göstermekten mutluluk duymaktayız.

ERP HABER: Türkiye ERP pazarındaki rekabet hakkındaki düşünceleriniz ve önerileriniz nelerdir?

Cemal Kıvanç Öner: Türkiye ERP pazarı dünyadaki en rekabetçi pazarlardan bir tanesi, başarı kazanmış birçok yabancı firma Türkiye pazarına daha girmedi; giremedi. Ama gözlemcilerini ülkemizde bulunduruyorlar.

Ürünlerini direk müşteriye sunma çabası içindeler. Bu durum da potansiyel müşterilerde, destek hizmeti az, türlü türlü ürünlerin olmasına sebebiyet veriyor.

ERP HABER: Bir firma neden ERP kullanmalıdır?

Cemal Kıvanç Öner: Bu konuyu 4 kelimeyle özetleyebiliriz. “Verim, Kalite, Süreklilik, Maliyet” kurumsal kaynak planlama sisteminin olmazsa olmaz sonuçlarıdır. Eğer bir ERP ürünü bu özellikleri sağlıyorsa şirket başarılı bir iş yapmıştır.

ERP sistemleri bir bütün olarak şirketin tüm birimleri ile iletişim içindedir. İşletmenin verimi dediğimizde uygulamanın canlıya alınması ile başlayan ciro üzerinden betimlenen bir fayda söz konusudur.  Bu fayda araştırmalara göre  % 18’e kadar çıkmaktadır.

Örneklemek gerekirse on milyon TL cirosu olan bir firma senelik %1 verim artışı yakalasa bile 100.000TL’lik şirket bünyesine girdi oluşturur. Bir kurumsal kaynak planlama yazılımının 10-30 yıl arasında kullanıldığı düşünülürse fayda daha net ortaya çıkar.

Ayrıca katsayılardan değil de gerçekleşen iş emri malzeme ve işçilik verilerinden hareketle hesaplanan maliyetler firmanın gerçek ürün karlılıklarına ulaşmasını sağlar, bu bilgi de firmanın geleceğine ışık tutmaktadır.

Şirket ufkunun genişlemesi, kurumsallaşma, süreçlerinin iyileşmesi, geleceği verilere dayanarak ön görebilmek gibi birçok fayda zaten bu tip başarılı gerçekleşen ERP projelerinin doğasıdır.

ERP HABER: Sizce Bir ERP yazılımına karar vermeden önce firmaların değerlendirmesi ve araştırması gereken en önemli 3 konu nedir?

Cemal Kıvanç Öner: Kurumsallaşmış bir şirket mi?  10 yıl, 20 yıl beraber çalışabilir miyiz?

Üretim şeklimize, sektörünüze uygun mu? Dikey çözümleri var mı?Firmanın danışmanlık, eğitim destek ve yazılım uyarlama yetenekleri, bakış açısı nedir?

Alacakları ürünün referansları,referanslar üretim modülünü verimli kullanıyorlar mı?

ERP HABER: ERP seçim sürecindeki firmalara tavsiyeleriniz nelerdir?

Cemal Kıvanç Öner: Bir ürünü değerlendirirken referanslardan, firmadan aşağıdaki sorulara olumlu yanıt almalarını öneririm.

Ürünün desteği nasıl? ERP şirketinin destek elemanlarına, proje yöneticilerine, müdürlere ulaşabiliyorlar mı?

Hizmeti kendileri mi taşeron şirketler mi veriyor?

Kaç yıldır ülke pazarında bulunuyorlar? (10 +  yıl yasal süreçler, uygulama olgunluğu, danışman yetkinlikleri için gereklidir.)

Yatırımın geri dönüş süreci yaklaşık kaç yıl, bakım süreci de dahil olmak üzere?

(Başlangıç maliyeti, cirodan sağlanacak faydayla (Ör:En Az % 1) geri dönmeli ve bu süre 5 yılı geçmemeli)

ERP HABER: Son olarak ERP seçimi yapacak firmalara Bilişim ERP çözümünün doğru bir seçim olduğunu nasıl anlatırsınız?

Öncelikli olarak biz müşterilerimizle olan ilişkilerimizi bir hayat birlikteliği olarak görmekteyiz.

Kendimizi onların yerine koyuyor, ihtiyaçlarını anlıyor ve işletme ile tam uyumlu çözümler yapıyoruz.

bilişim ERP ürünümüzü devamlı geliştiriyor, yeni işlevlerle daha kapsayıcı, kullanımı kolay ve kullanıcıyı yönlendirir hale getiriyoruz.

Diğer konularda birebir referanslarımıza danışabilirler, hatta referanslarımızı ziyaret edebilirler.

Shares: