DRP

Kurumsal kaynak planlama uygulamaları (ERP), yıllardır kullanılmakta ve özellikle dijital dönüşüm açısından kilit bir rol oynamaktadır. Finansal işlemler ve insan kaynakları, ürün maliyetleri gibi alanları yönetmekle başlayan ERP serüveni günümüzde çizgiyi nereye kadar çizdiğinize bağlı olarak işinizi daha doğru yönetmenize olanak sağlar. Özellikle bulut teknolojisi ile birlikte, her yeni gün bir özelliğin eklendiği bu ERP endüstrisi içinde işletmeniz için en doğru araçları bulmak kimi zaman zorlayıcı olabilir. Yıllardır her yeni gelişme ile birlikte ‘ERP devri sona eriyor’ başlıklarını görmeye alışsak da ERP sistemleri kolay kolay işletmeler için bitecek gibi görünmüyor. 50 milyar dolarlık bir Pazarın bir anda bitmesini elbette ki kimse beklemiyor. Ancak, yeni gelişmeler ile birlikte ERP bağımlılığının bir nebze azaldığını da söylememiz mümkün. ERP HABER olarak, her yeni gelişmeden sizleri haberdar etmeyi hedeflediğimiz için bu yazımızda son zamanlarda ERP ile birlikte anılan DRP’yi anlatmak istedik. Bugünün yeniliklerinin tamamen veri ile ilgili olduğunu söylemekle başlayarak, DRP Nedir sorusunu yanıtlamaya çalışacağız.

DRP

İşletmelerin ERP ile Yaşadıkları Sorun

Geçmişten bugüne işletmelerin ihtiyaç listesinin en başında yer alan ERP sistemleri, günümüzde bir zorunluluğa dönüşmüş durumda. ERP yazılımlarından beklentinin yüksek olmasının nedeni biraz da yatırım maliyetinin fazla olmasından kaynaklanıyor. Yüksek miktarda yatırım yapan işletmeler, ERP yazılımlarından kimi zaman mucizeler yaratmasını bekliyor. Daha önceki yazılarımızda da değindiğimiz üzere, ERP seçimini gerçekleştirirken, pazarın en güçlü isimlerine değil, işletmelerinizin ihtiyaçlarına odaklanmanız kritik bir önem taşıyor.
ERP yazılımları söz konusu olduğunda işletmelerin yaşadığı en büyük problemlerden biri kuşkusuz ki tüm ihtiyaca yönelik tek bir sistem arzusundan kaynaklanıyor. Bir makine hayal edin, tüm işletmenin döngüsünü sağlayan bu makinenin yakıtı, boruları ve diğer tüm ekipmanlarının eksiksiz ve hatasız bir şekilde çalışması gerekiyor. ERP sistemleri söz konusu olduğunda borulara ya da yakıta özen gösterilmeksizin başarılı bir performans beklentisi olduğunu söyleyebiliriz. ERP yazılımını bir makine gibi düşündüğünüzde, veri borularını kaç kişinin takip ediyor?
Borular patladığında ve artık düzelemez hale geldiğinde çok geç olabilir. O yüzden başta da söylediğimiz gibi işletmeler için veri bugün en değerli şeydir.

ERP’den Sonra: DRP

ERP konusunda işletmelerin yaşadıkları sorunları anlatmaya devam edebiliriz ama DRP nedir sorusunun yanıtını arayanları daha fazla bekletmek istemiyoruz. DRP (Data Resource Planning) kısaca veri kaynağı planlamasıdır. Aslında bir veri fabrikası gibi düşünebilirsiniz.
Günümüzde ERP merkezinde bir işletmenin yeterli olmayacağı aşikardır. ERP’ye entegre edilen yapay zekâ, IoT ve endüstri 4.0 ile hayatımıza giren birçok gelişmeye DRP ile bir yenisini daha ekleyebiliriz.

Belki de artık veriye yatırım yapmanızın zamanı gelmiştir.