Mobil aygıtlar endüstriyi şekillendirmeye devam ettikçe, firmalar potansiyellerini nasıl en üst seviyeye taşıyacaklarını ve tüm süreçlerini nasıl iyileştirebilecekleri yönündeki arayışlarını sürdürüyorlar. Mobil ERP, verimi ile üretimini arttırmak ve maliyetlerini düşürmek isteyen her şirketin devrim olarak nitelendirdiği bir çözüm haline geldi. Mobil ERP çalışanların masa başında olmadıkları zaman dahi çalışabilmelerine olanak tanıyan uygulama ve yazılımlar aracılığıyla birbirleri ile dosya paylaşımı yapabilmeleri için eşsiz bir ortam sağlıyor.

mobil erp

Bununla birlikte, sadece bir platform yaratmak artık günümüz koşulları içerisinde çok etkili bir yöntem olarak kabul görmemektedir. Firmaların etkili mobil ERP stratejileri üretmeleri gerekmektedir.  İşte etkili bir mobil ERP stratejisi için göz önünde bulundurmanız gereken faktörler;

Fonksiyonlar ve özellikler

ERP yazılımını bilgisayar üzerinden kullanmakla aynı şey gibi görünse de işletmeler mobil cihazların fonksiyon ve özelliliklerini göz önünde bulundurarak aralarındaki farkı görmek zorundadırlar. Kuşkusuz bilgisayar ve dizüstü bilgisayarlar ile akıllı telefon ve tabletler arasında güç süreci bakımından oldukça büyük farklar vardır. Bir uzman görüşüne göre, öncelikle mobil ERP’niz ile ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz.

Kullanıcı Deneyimi

ERP’nin başarısı çoğunlukla müşteri deneyimine dayanmasından gelmektedir. Birçok çalışanınkonu yükleme hızına geldiğinde mobil araçlardan beklentileri fazla olmaktadır. Bu noktada ya özgün bir uygulama ya da bir web uygulaması edinme konusunda karar vermeniz gerekmektedir. İkisinin de artı ve eksileri vardır. Özgün uygulamalar daha fazla hız ve daha iyi bir sürecin garantisini veren mobil cihazlarla doğru yoldan bağlantı kurabilir. Bununla birlikte özgün uygulamalar daha fazla yazılım gerektirmektedir.  Web uygulamaları ise özellikler bakımından oldukça sınırlıdır fakat uygulama yaratılırken daha az iş çıkar.

İnternet bağlantısı

Mobil ERP stratejisi geliştirirken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer faktör ise bağlantıdır.  Firmalar özellikle de denizaşırı iş ortaklarına sahip olanlar, bazı müşterilerin aynı internet hızına sahip olmayabileceğinin farkına varmalıdırlar.  Şu anda bazı mobil cihazlar çok daha iyi bir bağlantı kalitesi sunuyor.  Kuşkusuz ki bu durum hem müşteri hem de sağlayıcılar için büyük kolaylıkları da birlikte getiriyor.

mobil erp

Güvenlik

Son olarak yazılımın veri güvenliği çok büyük bir öneme sahiptir. Çalışanlar farklı aygıtlardan uygulamalara erişme özgürlüğü vardır ve güvenli olmayan bağlantı kullanmak tüm sistemi riske atar. Bazı şirketler üçüncü parti sağlayıcılar kullanarak uygulamalarının güvenliğini sağlarken, bazıları ise başka güvenlik çözümleri üretmişlerdir. İdeal olan, çalışanların hangi aygıtlar üzerinden nasıl güvenli biçimde uygulamaları kullanacağını belirten bir liste hazırlamaktır.

Mobil ERP kullanmanın riskleri olduğu gibi aynı zamanda işinizde dizi başarıya ulaştıracak, çalışanlarınızı eğitecek, uygun bir kullanıma ve güvenliğe sahip olan oldukça önemli bir araçtır. Mobil ERP daha fonksiyonel ve etkilidir.