Hidrolik ve pnömatik ürünler, makine imalat sanayiinin en teknolojik ürünlerinden sayılır. Bu nedenle makine sanayi gelişmeden, bu sektörün gelişmesi de mümkün değildir veya paralel gelişmiştir demek daha doğru olur. Ciddi oranda bir mühendislik altyapısı gerektiren sektördeki karmaşık süreçlerin doğru bir şekilde yönetilmesi konusunda ERP çözümlerinin rolünü Login ERP Çözümleri Danışmanı Ahmet Savaş Göktürk ile konuştuk.
Hidrolik ve Pnömatik sektöründe hiç ERP projesi hayata geçirdiniz mi?
Evet. Hidrolik sistem ve elemanların üretimi ve ticareti konusunda faaliyet gösteren başarılı bir proje hayata geçirdik. Projeyi hayata geçirdiğimiz bu firma, Login ERP’den önce müşterilerine tekliflerini elle hazırlıyordu. Bu durum önemli zaman kayıpları ve yüksek iş gücü maliyeti yaratmasının yanı sıra ciddi hatalara da meydan veriyordu. Eski sistemde stoklar düzgün ve sağlıklı bir şekilde görülemediğinden hatalı kararların verilmesine neden olabiliyordu.
Firmanın vizyoner yönetici ortakları kendilerini kısıtlayan bir yazılım kullanmaktansa iş süreçlerine tam uyan yeni bir bilgi sistemine geçilmesine karar verdiler. Bu amaçla ERP projesini başlattılar. Birkaç ay süren seçim aşamasının sonunda, tüm iş süreçlerini kapsadığını gördükleri Login ERP yazılımında karar kıldılar.
Proje ne kadar sürede tamamlandı?
Proje implementasyon sürecini 4 ayda tamamladık. Login ERP ile ilk başta stoklar düzene sokuldu. Yurtiçi ve yurtdışında yapılan her satınalma “lot/parti” bazında takip edilmeye başlandı. Bu sayede ürünlerin izlenebilirliği sağlandı.
Login ERP olarak Hidrolik ve Pnömatik sektörüne nasıl bir çözüm sunuyorsunuz?
Firmanın Login ERP ile çalışmasındaki başta gelen etkenlerden birisi sistemdeki “konfigüratör” modülüdür. Konfigüratör ile satış sipariş aşamasından başlayarak üretime aşamasına kadar tüm süreçler son derece hızlı ve hatasız yürütülüyor. Her ürün için ayrı “statik ürün ağacı” yaratılmıyor. Onun yerine değişkenlerin formüllerle ifade edildiği “dinamik ürün ağaçları” oluşturuluyor. Siparişin alındığı sırada belirlenen değişken değerlerine bağlı olarak ürünün ürün ağacı, sistem tarafından o anda otomatik olarak yaratılıyor. 300 civarında dinamik ürün ağacı kullanılarak sayısı milyonlara varabilecek ürün ağaçlarını yaratmaya gerek kalmadan işler rahatlıkla yürütülebiliyor.
Firma depolarında gerçekleştirilen “depo otomasyon” projesiyle raf adreslemeleri de yapıldı, tüm ürünler barkodla takip edilir hale geldi. Depoda kullanılan radyo frekanslı (RF) el terminalleri ile mal kabul, transferler, sevkiyat gibi tüm hareketlere ait işlemlerin anında online ve hatasız olarak sisteme girilebilmesi sağlandı.
Tüm bu avantajlara ek olarak firma ürettiği ve ticaretini yaptığı ürünlerin “gerçek maliyetlerini” tam ve zamanında bilebiliyor. Bu sayede satış fiyat listeleri güncel tutulabiliyor ve teklifler hızlı ve hatasız biçimde hazırlanabiliyor.
Ayrıca ERP projesi kapsamında devreye alınan Login İnsan Kaynakları ve Bordro uygulaması ile çalışanların tüm bilgileri sistemde takip ediliyor. Geçiş turnikilerindeki veri toplama terminallerinden gelen ham giriş-çıkış verileriyle puantaj ve ardından bordro hazırlanıyor.