yapay zeka

Bugün yayınlanan raporların birçoğu, yapay zeka gibi yeni nesil teknolojilerin günümüzde var olan çok sayıda mesleği ortadan kaldıracağını iddia ediyor. Teknoloji devi IBM yayınladığı bir raporla, artık sıklıkla duyduğumuz bu iddialara karşı çıktı.

yapay zeka

Yürütülen çalışmada MIT ve IBM Watson, makine öğrenimini kullanarak Amerika’da 2010-2017 yılları arasında yayınlanan 170 milyon online iş ilanını inceledi. İkili, mesleklerin insanlardan makinelere kaydığını ancak bu değişimin çok yavaş olduğunu fark etti. Edinilen sonuçlara göre verilen işlerde çalışanlardan talep edilen görev sayısı yıllar içinde azalma gösterdi. Örneğin 2017’de, yedi yıl öncesine göre çalışanlara verilen görev sayısının ortalama olarak 3.7 adet azaldığı belirtiliyor.

Araştırma sonuçları, teknoloji sayesinde çok sayıda görevin maliyeti düştüğü için bir işi oluşturan kalan görevlerin değerinin arttığını bizlere gösteriyor. Bu doğrultuda entelektüel (zihinsel) beceri, içgörü yakalama, sağduyu, sezgi, yaratıcılık ve iletişim gibi yetenekler ve görevler günümüzde önemli oranda değer kazandı. Bu görevler aynı zamanda işverenlerin öne aldığı ve daha fazla dikkat ettiği iş kriterleri arasına girdi. Örneğin, yine araştırma sonuçlarına göre, endüstri bilgisinin değer kazandığı finansal hizmetler sektöründe, bu bilgiyi içeren görevlere ait maaşlar son yedi yılda 6 bin dolardan fazla artış gösterdi.

Araştırma, yapay zekanın çalışma hayatını değiştirmeye yeni yeni başladığını ve devam eden süreçte bu değişimin hız kazanabileceğini kabul ediyor. Ancak IBM; çalışanların inovasyon, yaratıcı düşünme, derin içgörü ve yeni düzene uyum konularında kendilerini geliştirebilmek için yeterli zamana sahip olduklarının altını çiziyor. IBM Başekonomisti Martin Fleming konu hakkındaki görüşlerini “Yeni teknolojiler işletmeler ve endüstriler içerisinde ölçeklenmeye devam ettikçe, bu teknolojilerin sadece iş süreçlerine değil toplumsal düzene olan etkilerini anlamak da yeni düzenin başını çeken bizlerin sorumluluğunda olacaktır. Bu amaçla, MIT ve IBM Watsons’ın araştırması, yapay zeka ve diğer yeni nesil teknolojilerin bir sonucu olarak iş dağılımlarının insanlar ve makineler arasında nasıl bir değişime uğradığına ışık tutuyor.” sözleriyle dile getiriyor.