IFS

Şirket olarak cinsiyet eşitliği ve kadının iş hayatında daha fazla rol alması noktasında neler yapıyorsunuz? Bu noktada İK politikalarınız nasıl şekilleniyor?

IFS dünyada ve Türkiye’de 50’den fazla ülke ve 80’e yakın ofisi ile hem kendi sektörü hem de tüm sektörler içinde çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık ilkelerini pratikte hayata geçirmiş şirketlerden biridir. Son dönemde dünyada toplumsal cinsiyet eşitliği alanında farkındalık üst düzeye ulaştı ve şirketler de stratejik yol haritalarında bu konuya yer vermeye başladılar. Bu listenin ilk sırasında ise kadın çalışan oranlarının iyileştirilmesi yer alıyor. IFS geçmişten bu yana hem toplam çalışan hem de yönetim seviyesindeki kadın çalışan oranları ile net bir şekilde eşit ve dengeli bir çalışma ortamı sunuyor. Gururla söyleyebiliriz ki bizim odağımız çalışan sayılarını dengelemek kısmında değil, burada zaten çok iyi bir seviyedeyiz. Asıl yapmak istediklerimiz bunların ötesinde. Bu noktada, geleceğin ihtiyaçlarına cevap verecek yeni çözümlere ulaşmak için çalışmalar sürdürmekteyiz.

çalışma
 Bu alanda uyguladığınız yaratıcı ve yeni uygulamaları paylaşabilir misiniz? Bu uygulamaların nasıl sonuçlarını aldınız?

IFS dünya genelinde üretim, dağıtım, servis ve bakım-onarım yapan şirketler için entegre kurumsal iş uygulamaları (ERP/EAM/FSM) sunar ve geliştirir. İşimizin odak alanı olan müşterilerimizin “Hizmet Anlarında yanlarında olmak” gibi bir taahhüt ile yıllardır hibrit bir düzende çalışıyoruz. Dolayısıyla IFS, pandemiden çok önce esnek çalışma modelleri ile hem kadın hem erkek çalışanlarının mobiliteye cevap verebilir altyapısıyla kendisini geliştirmiştir. Kadın çalışanlarımız hamilelik ve doğum sonrası dönemlerinde rapor gerektiren haller dışında dahi iş planını ihtiyaçları doğrultusunda esnek bir şekilde yönetebilmektedir. Buna paralel olarak, cam tavan etkisinin IFS kültüründe yeri bulunmuyor. Kadın çalışanlarımız yaş, annelik, evli ya da bekar olmak gibi herhangi bir etikete maruz kalmaksızın mobilite gerektiren üst seviye rollerde görev alabiliyor. Bu rollerin kadınlar için alışılagelmiş idari rollerle sınırlı olmadığının da altını çizmek isteriz. Tüm çalışanlarımıza her seviyede eşit ücret ve eşit kariyer fırsatları sağlıyoruz. Kalıpları kırmak, önyargıları yıkmak adına global eğitim platformumuz IFS Akademi’de de bu konularda farkındalık yaratacak eğitimlerimize sıklıkla yer veriyoruz.

– İş hayatında kadınların önündeki engelleri kaldırmak, pozitif ayrımcılık için gelecekte nasıl yenilikler, yeni projeler yapmayı planlıyorsunuz?

Mevcutta ve 2022 planlarımız arasında bu alanda farklı uygulamalarımız yer alıyor. Çalışanlarımızdan öneriler geldikçe bu uygulamaları çeşitlendirmek için çok istekli ve heyecanlı olduğumuzu da öncelikle paylaşmak isterim. Bu konu bizim için bir “yapılacaklar listesi” değil, samimi olarak içinde yer almaktan mutluluk duyduğumuz bir yaşam biçimi.

Kadın çalışanlarımızın mobilite ve esneklik konusunda zaten özgür olduklarını ifade etmiştik. Bu pratiği “Mutlu anne mutlu gelecek” mottosu ile bir uygulama olarak resmi hale getirdik; IFS’te kadın çalışanlarımız gebeliklerinin 28’inci haftası itibarıyla kesintisiz olarak ve doğum sonrasında çocukları bir yaşına gelene kadarki süreçte evden çalışma modelini tercihe bağlı olarak kullanabilecekler. Üniversitelerde STEM bölümlerinde okuyan ve mezun olan kadın sayısına bir katkımız olması adına her yıl teknik üniversitelerin belirlemiş olduğu ihtiyaç sahibi öğrencilere burs ve staj imkanı sağlamaya devam edeceğiz. Bunlara ek olarak vakıf iş birliklerimiz ve IFS’teki kadın liderlerimizin desteği ile geleceğin kadın liderlerine ilham olabileceğimiz mentorluk programlarına dahil olarak kadın dayanışmasını sürdüreceğiz.

– Bugün çalışanlarınızın ne kadarı kadın? Bu oran, örneğin son 5 yılda nasıl bir artış gösterdi? 

Bugün çalışanlarımızın yüzde 43’ü kadın çalışanlarımızdan oluşuyor. 5 yıl öncesinde ise yüzde 33 seviyelerinde seyrediyordu. Bizim IFS olarak 5 yıl öncesindeki oranımız bile günümüzde teknoloji sektöründeki genel ortalamının üzerinde bulunuyor. Artışın kültürel bir değişimden ziyade büyüme sürecimiz ile ilişkili olduğunu söyleyebilirim. 5 yıl öncesindeki ekipte yüksek oranda kıdemli çalışanlarımız bulunuyordu ve onların alındığı dönem itibarıyla STEM bölümlerinden mezun sayısını düşünecek olursak bugüne kıyasla aradaki farkın nedeni çok daha net anlaşılabilir.


– Yönetim kadronuzda kadın yöneticilerin yüzdesi ne kadar? Burada da yıllar içindeki değişimi aktarabilir misiniz?

Yönetim kadememizin yüzde 44’ü kadın çalışanlardan oluşuyor. Bahsetmiş olduğum gibi çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konularına bakış açımız değişmemekle birlikte organizasyonel büyümenin sonucunda yönetim kademesinde yeni fonksiyon liderlikleri oluştu ve bu oluşan pozisyonlar yine kadın yöneticiler ile dolduruldu.


– Önümüzdeki 5 yılda kadın çalışan ve yöneticilerinizin oranını ne kadar artırmayı hedefliyorsunuz? Bu
 konu dışında öncelik verdiğiniz diğer hedeflerinizi alabilir miyim?

IFS olarak kadın yönetici ve çalışan oranı olarak aslında sadece Türkiye’de değil dünyada birçok şirket içinde iyi bir durumdayız ve bununla gurur duyuyoruz. Sosyal fayda ve dönüşüm sürecinde özel sektörün sorumluluklarının farkındayız, aynı duyarlılıkla eşit ve adil bir çalışma kültürü ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. Diğer önceliklendirdiğimiz hedeflerimiz arasında bu iklimi korumak, sürdürülebilirliğini sağlamak yer alacak. Müşterilerimiz, iş ortaklarımız, üniversite ve sivil toplum paydaşlarımız ile yürüteceğimiz ortak projeler ile etki alanımızı artırmayı planlıyoruz.


– Bu alanda yaptığınız çalışmalar iş sonuçlarınıza nasıl yansıyor? Çalışanlarınız, müşterileriniz ve kurduğunuz iş birliklerinizi nasıl etkiliyor?

IFS’in kültüründe departmanlar, bölgeler hatta ülkeler arası iş birliği ruhu öne çıkar. Bir diğer önemli nokta, IFS’in hiyerarşik olmayan, güven verici iş ortamının; çalışanların rollerini daha aktif bir biçimde sergilemesine olanak sağlamasıdır. IFS çalışanları farklı becerilere, deneyimlere ve geçmişlere sahiptir. Herkesin tüm benliklerini yansıtmalarına ve buna değer vermesi gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsayıcı yaklaşım ve iş birliği düşüncelerimizi geliştirmemizi ve yayılımı hızlandıran bir kültür yaratıyor. Farklılıklarımız, çeşitliliğimiz, eşitlikçi yaklaşımımız sayesinde hizmet verdiğimiz müşterileri, iş ortaklarımızı ve toplulukları da aynı kapsayıcılıkta temsil edebiliyor, dolayısıyla daha iyi sonuçlar elde ediyoruz.

 

Hilal Piyade Göksu – Pazarlama Müdürü

hilal

IFS’in büyümesiyle birlikte bu güzel ekibe katıldım ve şunu rahatlıkla söyleyebilirim: IFS, kadınların iş gücüne etkisinin, ekonomik ve sosyal yaşamın sürdürülebilirliği açısından vazgeçilmez olduğunun bilincinde bir şirket. Benim çalışan bir kadın ve anne olarak hayatta iki çok önemli sorumluluğum var. IFS bu noktada iki sorumluluğumu da hakkıyla yerine getirebilmem için gerekli tüm şartları sundu ve sunmaya da devam ediyor. Şirketin bugününde ve geleceğinde söz sahibi olmak, yönetim kademesinde yer almak, şirket içinde görünür olmak biz kadın çalışanlar için gurur verici.

 

Banu İpek Gürdal – Muhasebe ve Finans Yöneticisi

banu

Kadın işgününün büyüme, gelişme ve sürdürülebilirliğe katkısını tüm dünyada önemseyen IFS, kadın çalışanlarını değerli bir kaynak olarak görmekte.

Benim için de kadın bir çalışan olarak yeteneklerimi görünür hale getirip güçlendiren, eşit yetki, sorumluluk ve haklara sahip olma fırsatı sunan bu ailenin 10 yıldır bir parçası olmak onur verici.

 

Fethiye Hasköy – Müşteri İlişkileri ve Sözleşmeler Direktörü

FethiyeYeni Mezun Danışman pozisyonu ile başlayarak 17 senedir IFS’te farklı pozisyonlarda çalışma fırsatı buldum. Bugün ise Müşteri İlişkileri ve Sözleşmeler Direktörü olarak görev alıyorum.

IFS’te pozisyon değerlendirmelerinde cinsiyetin bir kriter olarak yer almamasından, sadece kişisel yetkinlik ve tecrübelere bakılmasından, kadın bir çalışan olarak gurur duyuyorum. Bu sayede de hem şirketimizin hem de çalışanlarımızın verimliliğinin her geçen gün daha da arttığını gururla söyleyebilirim.

 

 

Aysun Ünsel Gülener – Servis Destek Yöneticisi

Aysun

Kariyerimin başlarında heyecanlı, farklı deneyimler edinmek için istekli bir mühendis olarak sahada farklı müşteri ve sektörler görmek istiyordum. IFS ile ilk 2004 yılında yollarım kesişti ve kariyer isteklerimin ve hedeflerimin doğrultusunda IFS’in doğru adres olabileceğini düşünmüştüm. Bugün geriye baktığımda yanılmadığımı görmek beni mutlu ediyor. 2005 yılında Güney Afrika’da yer aldığım bir proje ile sınırlar ötesi bu sorumluluğun tereddütsüz bana devredilmiş olması bir kadın olarak kendime ve IFS’e olan güvenimi pekiştiren deneyimlerimin başlangıcıydı. IFS ile daha nice güzel başarılara beraber yürüyeceğimize gönülden inanıyorum.

Kaynak:  https://www.ifs.com/tr/news-and-events/newsroom/2022/01/03/capital-ocak-2022-ik/