ERP HABER – Inside Communications, dünyada ilk kez gerçekleştirilen Intex Tekstil ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) programları ile İstanbul’da hizmet vermeye başladı.

Günümüz şartlarında tekstilin içinde olmak artık bir cesaret işi. Kurumsallaşan ve teknoloji yatırımına yönelen firmalar bu sıkıntıdan en az zararla çıkıyor.

Türk insanı olarak vazgeçemediğimiz iş yapış biçimlerimiz sektörü sekteye uğratabiliyor. Geleneksel yöntemlerle tekstil kurumlarını yönetmeye çalışmanın sonucu genelde hüsran oluyor. Avrupa’nın işletmelerinde uyguladığı ve olumlu sonuçlarını aldığı sistemler ülkemizde yeni yeni ama maalesef çok ağır aksak yer bulabiliyor. Yapabildiğimiz işlerin sonuçlarının görülebildiği, insan gücüne değil otomasyon gücüne dayalı sistemlerin olduğu işletmelerde elde edilen karların ne denli büyük ölçüde olduğu herkesçe bilinen bir gerçekken, içinde bulunduğu durumun analizini yapmaktan kaçmanın, bu sistemi kurarak maliyetleri minimuma indirme gerekliliğinden kaçmanın ne faydası var?

Inside intex tekstil ERP

Avrupa’da yıllardan beri kullanılan ve olumlu sonuçları kanıtlanmış bir tekstil ERP programı olan INTEX yazılımı artık ülkemizde. İstanbul’da bir yıldan bu yana tanıtılan INTEX Tekstil ERP yazılımı Belçika menşeli. 25 yıldan bu yana birçok tekstil işletmesine hizmet veren Inside Communications sahip olduğu tecrübelerini Türk Tekstil sektörüyle paylaşmak üzere İstanbul’da Inside İstanbul Yazılım adıyla kuruldu. Üretim, planlama, satış, muhasebe, depo, personel vb. süreç yönetimini iyileştirme ve geliştirme ile ilgili her türlü ihtiyaca ve ayrıca Tekstil endüstrisinin spesifik ihtiyaçlarına çözüm sunabilen Inside İstanbul Yazılım, işletmenin hedeflerine ulaşmasını sağlamak, maliyetlerin kontrol edilerek düzenlenmesi, maliyetlerin düşürülmesi ve firmaların rakiplerinden bir adım öne çıkmasını sağlıyor. Intex Tekstil ERP programı, tekstilde halı, iplik, örme, dokuma, terbiye ve konfeksiyon sanayisinde uzmanlaşmış bir kadronun, üstün teknolojileri kullanarak sadece tekstil sektörü için geliştirdiği ekonomik, kolay kullanımlı, Türkçe menülü ve detaylı bir program olarak tüm dünyada kullanılan sektöre özel lider bir program. Bu programın Türkiye ayağının sorumlusu Inside İstanbul Yazılımın Genel Müdürü Adem Kayar ve Pazarlama Yöneticisi Tuğba Alanyalı projenin sektör adına çok önemli olduğunu belirtiyorlar.

Programın, Belçika’da ilk doğduğu zaman, dağınık olan tekstil sektörünün toparlanmasında büyük rol oynadığını anlatan Kayar, program sayesinde kontrolün sağlanması, girdilerin anlık olarak takip edilmesi, rekabet gücünün artması, az maliyetle çok üretim yapılmasını sağladığını belirtiyor: “Intex Tekstil ERP sistemi sayesinde tüm departmanların ve çalışılan diğer firmaların takibi tek elden ve kusursuzca yönetilebiliyor. Buna benzer ERP programları ülkemizde var ancak bu sistemler her sektöre hitap edebilecek şekilde hazırlanıyor ve sektöre göre uyarlanıyor. Bizim sistemimiz ise sadece tekstil sektörüne hitap ediyor. Tekstil sektörü kendine özgü bir sektördür ve kesinlikle diğer sektörlerle kesişim noktaları neredeyse yoktur.”

Pazarlama Yöneticisi Tuğba Alanyalı ise içinde bulunduğumuz zor ekonomik şartlardan sektörün yüksek karlarla çıkmasının yegane yolunun teknolojik yatırımlar olduğunu belirtiyor: “Tekstil firmalarının birçoğu hala kendi yöntemleriyle bir sistem oturtmaya çalışıyor ya da diğer sektörlere de uyarlanabilen genel yazılımları tercih ediyor. Sonuç maalesef hüsran oluyor. Biz her zaman tekstil sektörünün çok detaylı ve çok zor bir sektör olduğunu söylüyoruz. Bu yüzden işletme yöneticilerine sadece tekstil için tasarlanmış bir yazılım kullanmalarını öneriyoruz.

Biz uzmanlık alanımız olan tekstil üzerine ERP hazırlıyoruz. Tüm ekibimizin tekstil deneyimi var. Tekstil sektörünün genek sıkıntılarını hepimiz yaşadık. Bu yüzden yazılımımızı bu problemleri çözmek için tasarladık. Programın ana amaçlarından birisi rekabet gücünü artırabilmek. Bunun için Intex Tekstil ERP programında mümkün olduğunca otomasyona yöneldik. Operatör hatalarını minimize ederek verimliliği %40 arttırmayı başardık. Çalışanların iş yükünü hafiflettik. En önemli özelliğimiz ise tekstilde kısılamayan tek maliyet olarak görülen personel maliyetini minimize ettik.”

Programın fabrikalara entegre edilmesinde oldukça zorluklarla karşılaştıklarını belirten Adem Kayar, “Bu sistemin işletmelerde kurulmasında karşılaşılan sıkıntılar da yok değil. Bazı işletmelerde personelin alışmış olduğu çalışma şeklini bırakıp onlar için yeni bir sistem olan ERP yazılımını kullanmaları ve alışmaları biraz zaman alabiliyor. Bir işletmede ERP projesinin kısa zamanda oturabilmesi için tüm personelin ve özellikle yönetim kadrosunun projeye destek vermesi gerekiyor.”

Bu programın uygulanmasındaki önemli ayrıntılardan birisi de, sistemin kurulum-eğitim aşamasından sistemin işletmede tamemen oturmasına kadar geçen sürede Inside İstanbul Yazılım ekibinin firmayla beraber olmasıdır. Adem Kayar konu hakkında “Biz insanlara yazılım satmıyoruz; sistemi uyguladığımız firmanın ortağı oluyoruz” diyor. Inside İstanbul Yazılım’ın sektöre mesajı ise şöyle: “Sektörün bilinçlenmesi gerekiyor. Daha profesyonel ve daha kurumsal çalışmalıyız. Herkes kendi işletmesini sağlıklı verilerle değerlendirmeli ve verimliliğini artırmalıdır. Bunu da profesyonelce yapmanın en iyi yolu Intex Tekstil ERP programıdır.”

Inside Communications sahip olduğu tecrübeleri Türk Tekstil sektörüyle paylaşmak üzere İstanbul’da Inside İstanbul Yazılım adıyla kuruldu.