destek paketi

KOBİ’ler için yeni destek paketi açıklandı. KOBİ’lere Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ile 12 bankanın katılımıyla 25 milyar liralık yeni kredi sağlanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “İleri, Verimli, Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi”nin ardından “Ekonomi Değer Kredi Paketi” adıyla devreye alınacak yeni destek paketini hayata geçirecek. KOBİ ve işletmelerin ciroya göre 5-50 milyon lira arasında değişen tutarlarda kredi kullanmasını sağlayacak olan destek paketi ile işletmelerin üzerindeki finansman yükünün hafifletilmesi amaçlanıyor.

destek paketi

İstihdam ve üretimin artırılmasında önemli role sahip KOBİ ve KOBİ dışı tüm işletmeler, Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı olacağı açıklanan paketin kapsamına girecek.

Daha önce, “Olumlu her gelişmeyi iş dünyamıza ve vatandaşlarımıza yansıtmaya, sanayicimizi, esnafımızı, KOBİ’lerimizi her durumda desteklemeye devam edeceğiz” sözü veren Bakan Albayrak’ın açıkladığı yeni paket ile istihdama ve sanayi üretimine önemli destek sağlanmış olacak.

ENFLASYONA ENDEKSLİ DEĞİŞKEN FAİZ ORANLARI

Paket kapsamında sunulacak kredinin, enflasyona endeksli değişken faizli olması sayesinde, yakın zamanda düşeceği tahmin edilen enflasyon oranları doğrultusunda firmaların finansman maliyetleri de azalacak. Bunun yanı sıra bankalar, enflasyon endeksi sayesinde aktif-pasif bilançolarını hedge etmiş olacak. Hem bankalar hem işletmeler için avantajlı olan bu paket kapsamında Türk lirası nakit kredilerde faiz ve vade koşulları; 6 ay anapara ödemesiz toplam 36 ay vadeli krediler için TÜFE+4, 6 ay anapara ödemesiz toplam 48 ay vadeli krediler için ise TÜFE+4,5 şeklinde olacak.

6 AYDA BİR ENFLASYON GÜNCELLEMESİ

Hazine ve Maliye Bakanlığının garantisi ve 12 bankanın katılımı ile devreye alınacak kredi paketi kapsamında faiz oranı, kredi kullandırma tarihindeki yıllık TÜFE oranı hesaplanacak ve bu tarihten itibaren 6 ayda bir güncellenecek.

5-50 MİLYON LİRA KREDİ KULLANDIRILACAK

Paket kapsamında işletmelere ciroya göre 5 milyon lira ile 50 milyon lira arasında değişen tutarlarda kredi kullandırılacak. Toplam azami Hazine destekli kefaleti 20 milyar lira olacağı açıklanan paket kapsamında; toplam kefalet limitinin 8 milyar liralık kısmının 0-125 milyon lira ciro aralığındaki işletmelere, 12 milyar liralık kısmının ise cirosu 125 milyon lira üstündeki işletmelere tahsisi öngörülüyor.

Kredi paketine 12 banka; Ziraat Bankası, İş Bankası, Halkbank, Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası, VakıfBank, Akbank, QNB Finansbank, DenizBank, TEB, Şekerbank ve Eximbank, destek verecek.

KOBİ DESTEKLERİ DEVAM EDECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Olumlu her gelişmeyi iş dünyamıza ve vatandaşlarımıza yansıtmaya, sanayicimizi, esnafımızı, KOBİ’lerimizi her durumda desteklemeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu ve ardından KOBİ Değer Kredisi, KOBİ Değer Kredisi-2 ve İVME Finansman Paketi gibi paketler açıklandı. Bu durum istihdama ve sanayi üretimine önemli destek sağlanacağı beklentisi oluşturuyor.