ERP HABER – MİORO Küresel Oyuncu Olmanın Gereklerini IFS ERP ile Yerine Getiriyor.
Türkiye’nin en büyük içi boş altın zincir ve takı üreticilerinden biri olan Mioro Kuyumculuk, elle yürütülen üretim ve takip sürecinin ticaret hacminin gelişmesi nedeniyle yetersiz kalması üzerine ERP çözümü arayışına girdi. 2005 yılında IFS’in ERP uygulamalarında karar kılan Mioro Kuyumculuk bu sayede üretim süreçlerini kontrol altına aldı; verimliliğini ve kârlılığını artırdı. Sadece fire sürecinde elde ettiği iyileştirmelerle yıllık 300 bin USD tasarruf sağlayan Mioro, stok hareketlerini kontrol altına alarak da hammadde maliyetlerini yıllık 1,5 milyon USD azalttı.
Her yıl ortalama yüzde 20 büyüyen ve 2007 yılında beş ton saf altın işleyen Mioro, gelecek 3 yılda bu rakamı 10 tona çıkarmayı hedefliyor. Üretimlerinin yüzde 75’ini Rusya, Avrupa ülkeleri ve Amerika’ya ihraç eden Mioro Kuyumculuk ürünlerini ihraç ettiği ülkelerde, siparişlerini planlanan zamanda ve eksiksiz teslim eden, saygın bir kuruluş olarak talep görüyor.
IFS ERP ‘den önceki durum
Mioro Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Gençoğlu, ERP öncesindeki durumu ve IFS’e geçiş süreçlerini şöyle anlatıyor:
“Genel olarak kuyumculuk sektöründe olduğu gibi üretimi, ustalarının elle doldurdukları listeler üzerinde takip etmeye çalışıyorduk. Ancak, ticaret hacmi büyüyünce, doğal olarak manuel olarak yürütülen bu takip sistemi işe yaramaz hale geldi. Altın doğası gereği takibi çok zor bir ürün. Mioro Kuyumculuk olarak çok fazla çeşit üretiyoruz ve kalıcı ürünlerimizi, neredeyse her gün değişen modaya göre de zenginleştiriyoruz. Ürünlerimiz, renk, kilit ve ayar ile ilgili farklılıklar da gösteriyor. Envanter kartlarımızda 5 bin ürün bulunuyor fakat renk, ayar gibi farklılıklar bu rakamı daha da yükseltiyor. Müşteri sayısına bağlı olarak ürün çeşitliliğimiz de artınca, güçlü bir kurumsal planlama ve takip sistemine geçme zorunluluğu doğdu. Ayrıca ihracat yapan, küresel bir oyuncu haline gelen kuruluşumuzun en üst düzeyde kurumsallaşması ve bunun gereklerini en iyi şekilde yerine getirmesi gerekiyordu. Ürünü eksiksiz ve zamanında teslim etmek hayati hale gelmişti. Böylece, bir ERP çözümünü hayata geçirmemiz ve teknoloji alt yapımıza yatırım yapmamız gerektiğine karar verdik. Beş-altı aylık bir çalışmanın ardından, IFS’in global ve kurumsal iddiamıza en uygun ürünü sunduğunu gördük. IFS, açık, geliştirilebilir ve modüler bir altyapı üzerine oturduğu için, bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak esneklikte bir çözümdü.”
IFS ERP Uygulamaları Mioro Kuyumculuk’a Ne Faydalar Sağladı?
- Stok kontrolü sayesinde daha az hammadde ile daha çok üretim yapılması sağlandı.
- Maliyetler ve kârlılık kontrol altına alındı.
- Fire oranları azaltıldı ve bu sayede yılda 300 bin USD tasarruf sağlandı.
- Kalite kontrol departmanının geri bildirimlerinden yola çıkılarak, üretim bandındaki sorunlar kolayca tespit edilebilir ve düzeltilebilir hale geldi.
- Tüm üretim süreçleri iyileştirildi ve yüksek düzeyde verimliliğe ulaşıldı.
- Çapraz raporlama sistemleriyle satış ve üretim arasındaki korelasyon tespit edilerek üretim süreçlerinde sürekli bir iyileştirme ortamı elde edildi.
- İş süreçlerinin bilgisayar ortamında tanımlandığı gibi işlemesi sağlandığı için, kişilere bağlı hatalar minimize edildi.
- IFS’in modüler yapısı sayesinde şirket ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilen, departmanlar arasında tam entegrasyon sağlayan bir ERP platformu elde edildi.
Mioro Kuyumculuk’un Kullandığı IFS Yazılımları
Mioro Kuyumculuk tarafından kullanılan IFS modülleri, IFS Planlama, IFS Üretim Yönetimi, IFS Finans & Muhasebe, IFS Satın alma, IFS Depo Yönetimi, IFS Satış Yönetimi, IFS EDI, IFS Doküman Yönetimi, IFS Proje Yönetimi, IFS Müşteri çizelgeleme, IFS Tedarikçi Çizelgeleme, IFS Bakım Yönetimi, IFS İK Yönetimi, IFS Bütçe Yönetimi, IFS Kalite Yönetimi, IFS Servis Yönetimi, IFS Web Portal’dan oluşuyor.
“IFS ERP ile stok miktarımız ve maliyetlerimiz düştü”
Eskiden üretimine başlanan ürünün ne zaman tam olarak sevkıyata hazır olacağını kestiremediklerini söyleyen İlyas Gençoğlu artık hem stoklarını hem de üretim aşamalarını çok şeffaf bir şekilde görebildiklerini, takip edebildiklerini belirtiyor:
“Dolayısıyla üretim planlamamızı, altın stokunu en azda tutmak ve üretimi mümkün olduğunca artırmak üzerine kurgulamamız gerekiyor. Tabi üretim planlarımızı da buna göre yapmamız ve stoklarımızı anlık olarak takip edebilmemiz büyük önem taşıyor. Üstelik altının fiyatı her an değiştiğinden stoklarımızı birkaç farklı para birimi veya değerde tutabilmemiz şart. IFS’in bize sağladığı en büyük avantaj, stok miktarını düşürmemizi ve stok maliyetlerini en aza indirmemizi sağlamasıdır. Ne kadar stok tutmamız gerektiğini eskiden bu kadar net belirleyemiyorduk. Şimdi satışlara bakarak ihtiyaç planlaması yapabiliyoruz.”
“IFS ERP stok kontrolü sayesinde daha ilk yıl kendi maliyetini çıkardı”
Mioro Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Gençoğlu, ERP yazılımı için ayrılan bütçenin IFS ile gerçekleşen tasarruflar yanında çok küçük bir rakam olarak kaldığını belirtiyor. Yaklaşık 2,5 yıldır kullandıkları IFS’in sadece stok modülü sayesinde gerçekleştirdikleri tasarrufları şöyle özetliyor:
“Firelerle ilgili IFS raporlarının şirketimize kazandırdığı güç çok önemli. IFS’ten önce bizim yıllık firemiz yüzde 1 iken şu an binde 8’e düşmüş durumda. Altının 1 kilogramının 30 bin USD, 1 gram fiyatının da 30 USD olduğu düşünülürse fireleri izlemenin önemi daha kolay anlaşılacaktır. Bu en azından yılda 10 kilogram altına tekabül ediyor. Yani ekonomik anlamda bu miktar, yıllık 300 bin dolarlık bir tasarruf anlamına geliyor. Öte yandan IFS’ten önce 500-600 kilogramlık bir stokla çalışırken şimdi bunu yüzde 10 oranında azalttık. Bunun da getirisi aşağı yukarı 1,5 milyon USD ediyor ki bunu döner sermayenin azaltılması adına büyük bir kazanç olarak değerlendirmek gerekir. Bunlar IFS’in bize sağladığı somut kazançlardır ve yatırımımızın karşılığı katlarca alınmıştır.”
“Üretimimizi kontrol altına aldık, disipline ettik”
IFS ile hangi ürünün satışının, üretiminin ne kadar olduğunu ve iade oranlarını çok daha kolay takip edebildiklerini söyleyen İlyas Gençoğlu üretim süreci hakkında şunları belirtiyor:
“IFS ile ürünün kalite kontrol aşamasını da görüyoruz. Üretilen ürünün ne kadar kısmının hangi nedenle kalite kontrolden geçmediğini anlayabiliyoruz. Buradaki kalite tanımı ürünün görüntüsü, parlaklığı, fiziksel açıdan sağlamlığını kapsıyor. Kalite kontrol departmanının bu konuda aldığı notlar bizim üretim sürecini disipline etmemizi de sağladı.”
“Sipariş teslimat tarihlerimize uyabiliyoruz”
İlyas Gençoğlu, teslimat tarihlerine uymanın kendileri gibi ihracat yapan kuruluşlar için hayati önem taşıdığını belirtiyor:
“IFS’in şirketimize kazandırdığı önemli bir fayda, siparişlerin teslim zamanlarına uyabilme kabiliyetini kazanmış olmamızdır. Eskiden, ürünleri zamanında teslim etmek adına bazı sıkıntılarımız vardı. Ürettiğimiz ürünlerin takibini sağlıklı bir şekilde yapamayınca, bu sıkıntıları gideremiyorduk. IFS bu konuda çok başarılı olduğu için, artık bu sıkıntılarımız geride kaldı.”
“Biz diliyoruz, IFS gerçekleştiriyor”
Bu yıl içinde insan kaynakları, bakım yönetimi ve CRM modüllerinin de kullanılmaya başlayacağını söyleyen Mioro Kuyumculuk Bilgi Yönetim Sistemleri Koordinatörü Burhan Erdoğan, bu modüler yapıdan memnun olduklarını dile getiriyor:
“IFS’in modüler yapısı, bize büyük bir esneklik kazandırıyor. Böylece ihtiyaç duyduğumuz modülleri, zamanı geldiğinde devreye alabiliyoruz. Ayrıca IFS, açık kaynaklı bir yapıya sahip olması sebebiyle sanki bize “dile benden ne dilersen” diyor. Siz ne kadarını dilerseniz IFS de o kadarını, istediğiniz zaman karşılıyor. IFS’in teknolojisine ve geliştirme olanaklarına güvenimiz tam.”
Mioro Kuyumculuk Hakkında
Kurucularının 30 yılı aşkın deneyimiyle Türk mücevherat sektörünün en büyük içi boş altın zincir ve takı üreticilerinden biri olan Mioro, yıllık üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini ihraç eden bir kuruluş. Dünya modasını ve trendleri yakından takip ederek yılda 1000 yeni model tasarlayan şirket, 12 bin metrekarelik üretim alanında, 350 çalışanıyla her yıl yüzde 20 civarında büyüyor.