Birleşmiş Markalar Derneği’nin 12 Mart tarihinde Shangri-La Bosphorus İstanbul’da düzenlediği Markalı İhracat Zirvesi 2020’de Nebim de sponsor olarak yerini aldı. Zirvede konuşan Nebim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu, Nebim’in Perakendecilerin yurt dışı perakende kanallarında dijital teknolojileri kullanarak büyümelerini desteklemeye yönelik faaliyetlerinden bahsetti.

Sözlerine Nebim’i tanıtarak başlayan Demiroğlu, “Yerli ERP üreticisiyiz. Perakendede, özellikle gıda dışı perakendede, Türkiye’de en yaygın olan perakende yazılımını geliştiriyoruz. Şu anda yaklaşık 4700’ün üzerinde firma tarafında kullanılıyoruz, 70 binin üzerinde kullanıcımız var.  Sadece merkezi operasyonlarda değil, aynı zamanda mağazalarda da varız. Mağazalarda şu anda 21 bin mağazaya yaklaştık ve 38 bin kasadayız. 70’ten fazla çözüm ortağımızla birlikte 25’in üzerinde ülkede de hizmet veriyoruz. Bu arada; BMD üyesi olup da hazır giyim alanında faaliyet gösteren firmaların %60’ı Nebim yazılımları kullanıyor “diye konuştu.

 

nebim

Yurt Dışına Açılırken Hangi Yazılım Alt Yapısı Kullanmak En Doğrusudur?

Yurt dışında kullanılmak istenen yazılım alt yapılarını değerlendiren Murat Demiroğlu, “Herkesin kafasında şu sorular var: ’Yurt dışına yayılırken hangi yazılım alt yapısını kullanmak en doğrusudur, buradaki alternatifler nelerdir?’. Burada bir doğru yok birden fazla doğru var. En yaygın olan yöntem; bugün BMD üyesi olan Nebim V3 kullanan birçok firma da bu yöntemi uyguluyor, Türkiye’deki ERP’lerine yurt dışındaki mağazaları, iş ortaklarını, franchise şirketlerini bağlamak. Bu en kolay, en etkin, en hızlı yöntem. Ülkelere gidip ayrıca bir yazılım kurma ihtiyacı yok, satışı anlık görüyorsunuz. Bugün İstanbul’da bir merkeziniz varsa İzmir’deki veya Ankara’daki satışlarınızı, stoklarınızı, mağazalarınızı nasıl yönetiyorsanız; Rusya’daki, Suudi Arabistan’daki, Avrupa’daki mağazalarınızı da aynı şekilde görebiliyorsunuz. Türkiye’de Türk lirası ve Türkçe kullanıyorsunuz, Rusya’ya gittiğinizde Ruble kullanıyorsunuz. Rusya’da Rusça kullanıyorsunuz, Arabistan’da Arapça kullanıyorsunuz, Avrupa’da İngilizce kullanıyorsunuz. Bunların hepsini destekliyoruz, bugün telefonunuzda İzmir’deki, Ankara’daki mağazanızın satışını, envanterini nasıl anlık takip ediyorsanız; Rusya’daki, Arabistan’daki, Katar’daki, Fransa’daki mağazalarınızın da satışlarını, stoklarını aynı şekilde anlık takip edebiliyorsunuz. Çok kolay, çok hızlı, çok rahat” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Kullandığımız Yazılımı Diğer Ülkelere de Uyarlayabiliyoruz

Demiroğlu, ülkemizde kullanılan yazılım alt yapılarını yurt dışında kullanırken yaşanabilecek olası zorluklardan da bahsetti, “Bazı ülkelerde internet alt yapısı, Türkiye’deki kadar yeterli olmayabiliyor veya veriyi dışarı çıkartmak istemeyebiliyorsunuz. Burada sunduğumuz alternatif çözüm şu; Türkiye’de kullandığınız yazılımı diğer ülkelere de uyarlayabiliyoruz. Yönetmesini, yetkilendirmesini, tanıdığınız, bildiğiniz yazılımı birebir yurt dışında da kurabiliyoruz. Bu sayede o ülkede internet yetersizliklerinden de etkilenmiyorsunuz. Bu aynı zamanda farklı markaların franchising’ini yapan iş ortaklarınız içinde de uygun bir yöntem oluyor. Bunun dezavantajı ise şu; oraya da bir yazılım kurmak, entegre etmek lazım. Entegre ettiğiniz zaman, satışları saniyesinde değil entegre olduktan belki birkaç saat sonra görüyor olacaksınız ama bu da gayet makul, yaygınlaşan bir yöntem” dedi.

Yurt Dışı Mağazalarınız için Alternatif Yöntemler de Mevcut

Alternatif yöntemlerden de bahseden Murat Demiroğlu, “Bir de ikisinin arasında bir yöntem daha var. Ülkelere yeni bir sistem kurmuyorsunuz. Nebim V3 ile isterseniz, sadece mağazaların POS’larını, satışın internet kesintilerinde ve yavaşlamalarında etkilenmeyecek bir şekilde yerel bir sistemden çalıştırıyorsunuz. Ama bütün envanter yönetimi, ithalat, ihracat, mal kabul, transfer gibi bütün operasyonları ise merkezden, Türkiye’den yapıyorsunuz” şeklinde konuştu.

Nebim V3’ün Yurt Dışındaki Uyarlama Örnekleri

Konuşmasında Nebim’in yurt dışında sunduğu çözümlere de değinen Murat Demiroğlu, katılımcılarla bazı örnekler paylaştı:

  • UR INTERNATİONAL GROUP – KATAR

“Ur International çok sayıda markanın mümessilliğini yapıyor ve orada 17 mağazaları var. Bunlar arasında çocuk giyim mağazaları da var, mobilya mağazaları da var, hazır giyim mağazaları da var, kozmetik parfümeri mağazaları da var ve bunların hepsini orada bizim sunduğumuz tek bir ERP ‘de kendi tüm mağazalarında yönetiyorlar. Bütün bu markalardan ürün fiyat verilerini alıyorlar, orada operasyonlarını yönetiyorlar ve Türkiye’deki ilgili markalara da ki bunların çoğu da zaten Nebim V3 kullanıyor, bütün satışları raporlayabiliyorlar. Bu da Haziran 2018’den beri canlı kullanımda olan Katar’da ki 17 mağazada İngilizce ve Arapça kullanılabilen bir yapı.”

  • SETEX GROUP – AZERBAYCAN

“Bir başka örnek Azerbaycan’daki Setex Group, 25 mağazaları var. Çok sayıda markanın franchising’ini yapıyorlar. Kendi Nebim V3’lerinde, Azerbaycan’da tüm bu verileri yönetiyorlar. Bakü’deki çözüm ortağımız Crea da bunun desteğini vermede, uyarlamasını yapmada devredeydi. Yaklaşık 1 yıldır canlı kullanımda olan bir yapı.” 

  • SARA FASHION – MAKEDONYA / SIRBİSTAN

“Bir başka büyük yapı; Sara Fashion, Makedonya ve Sırbistan’da olan bir firma. Dagi’nin Penti’nin, NBB’nin franchising’ini yapıyor. Makedonya’da 44 mağazaları, Sırbistan’da 10 mağazaları var. Makedonya’daki mağazaları şu anda canlı kullanıma aldık. Tüm bu markaların, oraya kurmuş olduğumuz ERP’lerinde, ürün kategorilerini yönetiyorlar. Aynı zamanda burada yazılımı İngilizce değil Makedonca kullanıyorlar. Oradaki yazılımda alışmış oldukları ve önceki yazılımlarda sahip olmadıkları; Loyalty, CRM, müşteri segmentasyonu, indirim kampanyası yeteneklerimizden de yararlanıyorlar. Çok fazla sayıda yazıcıları var, onlarla da entegreler ve bizim sunduğumuz yazılım ile raf bazında bir depo yönetimi de yapıyorlar. Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk ve tüm balkanlara hizmet veren çözüm ortağımız Duna Doo bu uyarlamada devredeydi ve bu firmanın desteğini veriyorlar.”

  • FASHİON RETAIL – KIRGIZİSTAN

“Fashion Retail; Kırgızistan’da daha küçük bir yapı ama mimari olarak iyi bir örnek. 2 mağazalı bir Defacto franchise’i. Türkiye’de bir tane Nebim V3 ERP’leri var. Kırgizistan’daki mağazalarında ise kurmadılar sadece satışları lokalde çalıştırıp, satış verilerini buraya gönderiyorlar. Bu da Ocak 2020’den beri yeni uyarlamalarımızdan biri.”

  • MONDETEX – AZERBAYCAN

“Son örnek de Azerbaycan’dan; Mondetex. Çinice adında 8 mağazalık, Azerbaycan’ın önde gelen hazır giyim firması. Onlar da kendi Nebim V3 ERP’lerini kullanıyorlar. Müşteri sadakati yönetimi yapıyorlar, müşterilerini segmente ediyorlar, indirim kampanyalarını yapıyorlar, Çinice Loyalty kartıyla müşterilerine puan veriyorlar. Bunu da Bakü’deki çözüm ortağımız Crea ile birlikte yaklaşık bir yıldan bu yana canlı kullanıma almış durumdayız.”

Gereken En Doğru Çözümü Sizin İhtiyaçlarınıza Göre Uyarlayabiliriz

Nebim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu, sözlerini tamamlarken, “Tek bir doğru yok, birden fazla yöntem var. İnternet alt yapısı bulunduğunuz ülkede güçlüyse, müşteri datasının gizliliği konusunda özel bir sakıncası yoksa, Türkiye’deki merkezinize yurt dışı mağazalarınızı bağlamak en hızlı, en kolay, maliyet olarak uygun olan çözüm. Çünkü insan kaynağını da bu işe yatırmak zorunda değilsiniz. Tıpkı İzmir’deki, Ankara’daki, Antep’deki mağazalarınız gibi, Moskova’daki, Londra’daki, Riyad’daki, Bakü’deki, Katar’daki mağazalarınızı da ilgili para birimi ile ilgili dilde, ilgili yerel sistemlerle entegre olarak çalıştırabilirsiniz. Örneklerde verdiğim gibi; o ülkelere yerel bir ERP de kurabiliyoruz veya mağazalardaki yazar kasalara yarı online ve yarı offline sistemler kurup ihtiyacınızı giderebiliyoruz. Burada şöyle de yapabilirsiniz; 15 ülkede var olacaksanız, 10 ülkeye şartlar uygun olduğu için online bağlayıp, belki 3 tanesine ayrı ERP’ler kurup, 2 tanesini de offline POS’lar ile yönetmek veya zaman içindeki mimari tercihlerinizi de değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu esnekliği sağlayan çözümlerimiz var. Bunların hepsini size anlatabiliriz. Biz her hafta Webcast’ler düzleniyoruz, bu Webcast’lere özellikle firmalarınızdaki CFO’lar, ürün yöneticileri, mağaza müdürleri, üretim müdürleri, anahtar kullanıcılarınızı davet ediyoruz ve kullandığınız yazılımı nasıl daha verimli kullanabilirsiniz bu konudaki püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz. Bunlar çok güzel 45 dakikalık, 1 saatlik Webcast’ler. Burada bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Gereken en doğru çözümü sizin ihtiyaçlarınıza uyarlayabiliriz” diye konuştu.

Shares: