Öznur Savunma Havacılık

Ülkemizin önemli kurumlarına parça ve sistem üreten Öznur Savunma Havacılık ve Makina Sanayi Ticaret Ltd. Şti., dört yıl gibi bir süre içerisinde tüm iş süreçlerini caniasERP üzerinden gerçekleştirmeye başladı. caniasERP’nin firmalarına yaptığı katkıları detaylı bir şekilde anlatan, Proje Müdürü Meriç Ekiciler’İn röportajını aktarıyoruz;

Öznur Savunma Havacılık

Öznur Savunma Havacılık ve Makina Sanayi’de daha sağlıklı data yönetimi ile kurguladıkları çalışma disiplinine geçişin caniasERP ile hızlandığını anlatan Proje Müdürü Meriç Ekiciler, “caniasERP ile doğru bilgiye daha rahat ulaşabiliyoruz. Aynı zamanda caniasERP üzerinde de veri girişlerimizi arttırdığımızdan kurumsal hafızamızı caniasERP üzerine taşımış olduk. İş süreçlerimizi aktif bir şekilde caniasERP üzerinden yönetiyoruz” dedi.

ASELSAN, ROKETSAN ve TAI gibi önemli kurumlar için çok sayıda parça ve sistem üretimi gerçekleştiren Öznur Savunma Havacılık ve Makina Sanayi Ticaret Ltd. Şti., yaklaşık dört yıl süren çalışma ile iş süreçlerini caniasERP üzerine aktardı ve aktif olarak kullanıyor. Öznur Havacılık Proje Müdürü Meriç Ekiciler, “caniasERP öncesinde datalarımızı ortak bir alanda şu anda olduğu kadar düzenli yönetemiyorduk. Dolayısıyla verilerimizi raporlamak ciddi zamanımızı alabiliyordu. Bu sorunlarımızı caniasERP ile birlikte aştık” diyor.

Firmanızdan bahsedebilir misiniz?
Öznur Savunma ve Havacılık, 1975 yılında kurulmuş, savunma, havacılık, enerji ve makine sanayiinde üretim faaliyeti gösteren, tamamladığı ve üretmekte olduğu kritik projelerle birlikte hızla büyüyen bir firma. ASELSAN, ROKETSAN ve TAI gibi önemli kurumlar için parça ve sistem üretimleri ve çözümleri gerçekleştiriyoruz. Firmamızda yaklaşık 139 kişi görev alıyor. 2015 yılından beri iş süreçlerimizi yaptığımız geliştirmelerle caniasERP üzerinden yönetmeye çalışıyoruz.

Firmanızda dijitalleşme süreci nasıl başladı?
Ağırlıklı olarak savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmamız, faaliyet alanını her geçen gün arttırıyor. Firma büyüdükçe ve elimizdeki veri arttıkça bunları takip etmek her geçen gün daha da zor hale geldi. Daha kurumsal bir çalışma disiplinini yeni bir yazılım ile oluşturup, kalite yönetim birimimizin oluşturduğu kendi süreçlerimizi onun üzerine kurgulamayı istiyorduk. Bu anlamda esnek yapısını da değerlendirerek caniasERP üzerinde karar kıldık. Ardından 2015 yılında kullanmaya ve kurguladığımız süreçlerimizi geliştirmelerle birlikte caniasERP’ye taşımaya başladık.

caniasERP’nin tercih edilmesindeki en önemli faktörler neler?
ERP yazılımı arayışı sırasında bizim için caniasERP’nin belirleyici özelliği esnek yapısı oldu. Süreçlerimizi müşteri istekleri ve kalite standartlarını değerlendirerek kurgulamıştık. Bu anlamda standart iş süreçleri olan bir ERP tercihi yerine kendi oluşturduğumuz süreç kurgularını uygulayabileceğimiz bir ERP kullanmayı düşündük. Müşterilerine açık kaynak kodlu olarak sunulan TROIA Platformunu kullanarak basit ekran arayüzleri, butonları gibi kullanıcı bazlı gelebilecek istekleri kendimiz oluşturabiliyoruz. caniasERP sunduğu bu imkanlar ile bizim için öne çıkan yazılım oldu ve Genel Müdürümüz Durali Ekiciler Bey’in de ısrarı ile destek kapsamında alacak diğer firmalar da ortak bir şekilde caniasERP’ yi tercih ettik.

Canlıya geçiş sürecinizden bahseder misiniz?
Canlıya geçmek yaklaşık bir yılımızı aldı. Açıkçası ilk başladığımızda hayal ettiğimiz, istediğimiz verimi alamadık. Eski yazılıma alışan personel yerine yeni bir yazılım kullanma konusunda alıştığından farklı olacağı için de çekiniyordu. Ancak çok sayıda personelin programa zamanla entegre olması ve eş zamanlı olarak programın da kullanıcı talepleri doğrultusunda düzenlenmesi sonucu zamanla caniasERP kullanımı ilgili süreçler de tamamen aktif hale geldi. Bir süre eski kullandığımız programı ve caniasERP’yi birlikte kullandık. Program üzerindeki işlerimizi yürütürken caniasERP çalışmalarını da sürdürdük ve sonrasında tamamen geçiş yaptık.

Firmanız için caniasERP üzerinden ne gibi geliştirmeler yapıldı?
Yöneticilerimiz şirket ile ilgili önemli tüm gelişmeleri tek bir ekran üzerinden takip etmek istediler. Kendi ERP sorumlusu ekibimiz ve caniasERP danışmanımız ile birlikte bir çalışma yürüttük ve kullanıcının tek bir tuşla önemli raporları elde edebileceği pratik bir sistem kurguladık. Ürün Ağaçları (BOM), Rotalar ve İş Merkezleri Yönetimi (ROU) ve Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP) modüllerini firmamıza uygun şekilde özelleştirebilmek adına bir takım geliştirmeler yapıldı. Kullanıcılarımız, standart ekranlarda sık kullandıkları, eklenmesini ve çıkarılmasını istedikleri değişiklikleri talep ettiler. O nedenle ekranlarda bir takım değişikliklere gidildi. Şu an Kapasite Planlama modülü üzerindeki çalışmalarımıza ağırlık verdik. Bu modül üzerinden bir ekran geliştirildi. Tezgahlarımızdaki kapasiteleri tek ekrandan yönetmek istiyoruz. Bir yandan da İnsan Kaynakları Yönetimi modülünü tam anlamıyla kullanmak için çalışmalarımız sürüyor.

Şu an proje ne aşamada?
Şu an modüllerin hemen hemen hepsini aktif bir şekilde kullanıyoruz. Son olarak İnsan Kaynakları Yönetimi (HCM) modülünü devreye alıyoruz. Personel ile alakalı önemli belgeler caniasERP üzerinde de tutulmaya başlanıyor. Bunun yanı sıra eğitimler ile ilgili tüm datayı da yine bu modül üzerinden yürüteceğiz. Eğitim planları bu modül üzerinde hazırlanıyor, çalışanlarımız kendi eğitim programlarını buradan kontrol edecekler.

caniasERP’yi kullanmadan önce ve kullandıktan sonra iş süreçlerinizde ne gibi değişiklikler oldu? caniasERP firmanıza ne gibi avantajlar kazandırdı?
Öznur Savunma ve Havacılık ‘ta  departmanlarımız aktif bir şekilde caniasERP’yi kullanmaya başladığından artık ortak bir dilde konuşuyoruz. Kurumsal iletişim ve bilgi aktarımı konusunda daha organize çalışıyoruz. Farklı bir birimden veya yerden verilere anlık olarak ulaşamamak ciddi zaman kayıplarına neden olabiliyordu. Bunların yanı sıra planladığımız süreç kurgusu ve ERP’nin bize bu anlamda sağladığı kayıt imkanı ile oluşturulan eski kayıtları arama kriterlerine göre çağırıp veri kayıplarımızı azaltıyoruz. Özetle caniasERP’nin firmamızın ihtiyaçlarını iyi bir şekilde karşıladığını söyleyebilirim. Ara sıra sıkıntılar olabiliyor, fakat çıkan problemleri çözmek bizi bir adım daha öteye taşıyor.

caniasERP’yi tavsiye eder misiniz?
IAS müşterilerine açık kaynak kodlu olarak sunulan TROIA, kullanıcıya yazılım üzerinde geliştirme yapabilme imkanı sunuyor. Bu nedenle caniasERP ve TROIA geliştirme platformu ile çalışıyor olmaktan memnunuz. Kullanıcılarımızın talep ettiği ekranları bu platform ve caniasERP’nin esnek yapısı ile gerçekleştirebiliyoruz. caniasERP ile çalışmaya başladıktan sonra, bize özel yapılan geliştirmelerle birlikte, iş süreçlerimizi daha verimli şekilde yönetmeye başladık. Sonuç olarak evet, caniasERP’den memnunuz ve tavsiye ediyoruz.