Sahadan alınan siparişlerin doğrudan merkeze gönderilmesi ve eş zamanlı olarak teslim edilecek ürünlerin hemen gönderime hazır edilmesi geçmişte ancak hayal edilebilir bir fikir idi. Sahada sıcak satış yapılırken siparişlerin toplanması her zaman sancılı ve zaman alan bir süreç olagelmiştir. Saha elemanları siparişleri çoğu zaman müşteri yanındayken basılı formlara işler, daha sonra merkeze telefon ederek veya bizzat gelerek ürünlerin stok seviyelerini ve müşteri bakiye durumunu kontrol ederdi.

Sipariş Yönetimi Sistemi

Fakat günümüzün yenilikçi çözümleri sayesinde, işverenler saha satış elemanlarının manuel yürütmek zorunda olduğu tüm bu süreçler artık tarih oluyor. Sipariş girişinden ürün gönderimine kadar tüm işlemler artık sadece bir kaç klikle kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Fakat işiniz için bunu yapacak doğru sipariş yönetimi çözümünü nasıl seçeceksiniz?

Sipariş yönetimi çözümlerinde aramanız gereken en önemli 5 özelliği, rehberlik etmesi için aşağıda sıralıyoruz:

1. iPad ve Mobil Cihaz Desteği:

Mobil cihaz desteği bir sipariş yönetimi sisteminde aramanız gereken en önemli özelliktir. Saha satış ve hizmet ekibinizin istediği zaman istediği yerden akıllı telefon veya tabletlerini kullanarak işlemlerini yapabilmesi maksimum verimliliği beraberinde getirecektir. Mobil sipariş sistemi ile tüm veriler gerçek zamanlı erişilebilir olacağndan, sipariş, faturalama ve tahsilat işlemleri hızla ve doğru olarak gerçekleşecektir.

2. Ürün Kataloğu:

Satış temsilcilerinin çantalar dolusu ürün ve fiyat katalogları ile dolaşmak zorunda olduğu günler artık geride kaldı. Kağıt ortamını terkedip dijital ortama geçmek artık bir zorunluluk. Bu yüzden, ürün tarifleri, özellikleri ve fiyat bilgisi gibi detaylı ürün kataloglarını digital ortamda oluşturmanızı sağlayacak bir sipariş yönetimi sistemi seçin.

3. Dijital Envanter:

Birbirleri ile entegre çalışan bir sipariş ve stok yönetimi sistemi de ayrıca tercih etmeniz gereken özelliklerden biridir. Böylece saha satış elemanlarınızın müşterinin talep ettiği ürünlerden hangilerinin stokta olup olmadığını görmeleri mümkün olur. Envanterinizin bu şekilde sisteminizle senkronize çalışması stok fazlası ve eksiği yaşanmasının önüne geçer.

4. Muhasebe Sistemleri ile Entegrasyon

Sipariş yönetimi sisteminin mevcut muhasebe yazılımları ile entegre çalışması firmalara bir çok avantaj sağlamaktadır. Örneğin şirket merkezinde çalışanların kendi sistemlerini beslemek için ayrıca veri girme gerekliliğini ortadan kaldırır, bu da vakit kayının önüne geçer, hata yapma riskini minimize eder. Servis aktivitelerinin anında raporlanmasıyla siparişlerin daha hızlı işleme alınmasını sağlar. Muhasebe entegrasyonu siparişlerin hızlı ve doğru işleme alınması ürün teslimatını da hızlandıracağından, müşteri memnuniyeti de paralel olarak artacaktır.

5. Üst Düzey Güvenlik

Digital ortama geçerken güvenlik daima göz önünde bulundurulması gereken bir konudur. Bir sipariş yönetimi sistemi seçmeden, söz konusu sistemin güvenlik özelliklerini iyice anladığınızdan emin olun. Dosyalarınız düzgün olarak yedeklenip korunuyor mu? Çözüm sağlayıcınız 7/24 süreklilik garanti ediyor mu?
Sipariş yönetimi sistemleri sizin ve çalışanlarınızın işlerini kolaylaştırmak için var. Bu yüzden işlerinizi üzerinde yürüteceğiniz bu sistemin seçimini yaparken bu ilk 5 özelliğe ve hatta daha fazlasını sahip olduğundan emin olun.

Kaynak: http://www.techmagz.com/top-5-features-to-look-for-in-order-management-software/
Çeviren: Derya Yörükoğlu – Marketing Manager – Avandel Inc.