ERP

Geçtiğimiz yılın sonlarından hareketli bir dönemin bizi beklediğinin sinyallerini veren ERP endüstrisinde 2020’ye dair birçok öngörü bulunuyor. Bu yazımızda sizler içi en popüler olanları derleyerek, yapay zekâ ve IoT özelinde yaşanabileceklere kısaca göz atmak istedik.

ERP çözümleri, 1990 yılında Gartner tarafından ortaya atılmasından bugüne dek oldukça uzun bir yol kat etti. Rekabette fark yaratmak için operasyonları doğru yönetme ihtiyacıyla veri toplama ve analiz etme noktasındaki yenilikler, ERP performansı konusunda çıtayı yükseltti.

Uzmanlar, 2020’de yapay zekâ (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojilerinin ERP sistemlerini daha hızlı, daha akıllı ve daha yalın bir hale getireceğini ve bu durumunun işletmelerin iş süreçlerinin değişimi noktasında ihtiyaç duydukları hıza ulaşabilmelerine yardımcı olacağına inanıyor.

ERP

AI ve IoT ile Daha Akıllı ERP

Geçtiğimiz yıllarda moda olan AI ve IoT bu sene daha işlevsel hale geliyor! ERP sistemleri, akıllı sensörler aracılığıyla müşterilerin ürünlerinin nerede olduğu bilgisine ve ürünün geçirdiği tüm aşamaları takip edebilmelerini sağlayacak. Örneğin, Wall Street Journal’a göre UPS, tıbbi ürünlerin gerçek konumlarını gerçek zamanlı olarak izleyebilmek adına sensörlerden ve veri analitiğinden faydalanacağını açıkladı. 2020 yılında bu gibi örneklerin artması bekleniyor.

Ayrıca, müşterilerin ürün için gereken yedek parçaların envanterinde olup olmadığı, gerekli parça ve malzemelerin siparişinin verilmesiyle teknisyenlerin son onarımları ne zaman yapacakları gibi daha detaylı bilgilere de ulaşabileceği öngörülüyor. Müşteri hizmetleri noktasında yeni bir sayfa açacağına inanılan yapay zekâ ile dijital asistanlar artık iş arkadaşlarımız olmaya başlayacaklar. Gartner’a göre önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kuruluşların %40’ı sanal asistan kullanacak.

İşletmeler, sensör teknolojisini kullanarak, ERP sistemleri üzerinden olası arızaların önüne geçebilecek ve ekipman ömrünü uzatarak, proaktif olarak tahmini bakımını gerçekleştirebilecekler.

Daha Hızlı ve Kolay Kurulum!

2020 yılında uzun BT çalışmaları gerektiren ve muhtemelen karmaşık, pahalı ve esneklik sunmayan ERP sistemlerine veda etmeye başlıyoruz. Bu yıl boyunca ERP sistemlerinin, işletmelerin yaşadığı değişimlere daha kolay ve hızlı adapte olduğuna şahit olacağız. Üstelik artık özel eğitim ve benzersiz becerilere sahip programcılara ihtiyaç duymadan!

İhtiyaca Uygun ERP Yazılımı

Bugün sadece ABD’de işletmelerin %99,9 unu küçük işletmeler oluşturuyor. Dünyanın birçok bölgesindeki manzaranın benzer olduğu bugünlerde ERP sistemlerinin bu pazardan yararlanabilmek için temel işlevsellik sunması ve daha uygun maliyetli olması gerekiyor.

Küçük işletmelerin doğru ölçekte çözümlerden faydalanacağı 2020’de büyük sitemlerin yarattığı karmaşanın azalarak bitmesi öngörülüyor. Kolay entegrasyon imkanı sunan sistemler aracılığı ile işletmeler ihtiyaçlarına uygun seçimler yapabileceği sayısız alternatifle karşılaşacak.