- Bosch ve SAP, müşterilere daha fazla fayda sağlamak için uzun vadeli stratejik teknoloji ortaklığı yapacaklarını duyurdu.
- İki şirketin sunacakları ortak yaklaşım, imalat ve lojistik süreçlerini hızlandırmayı, müşterilere yönelik ürünlerin ve hizmetlerin güvenliğini ve kalitesini artırmayı vaat ediyor.
- SAP, HANA veritabanı platformunu Bosch IoT Cloud’a ekleyecek. Bosch ise IoT mikro hizmetlerini, HANA bulut platformunda SAP’nin kullanımına sunacak.
Cihazların bağlanabilirliği alanında uzmanlığa sahip Bosch ile Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında zengin bilgi birikimi bulunan SAP, stratejik teknoloji ortaklığı yapmak için anlaşmaya vardı.
Bulut teknolojileri ve yazılım çözümlerindeki iş birliklerini IoT ve Endüstri 4.0 alanlarında geliştirmek isteyen iki şirketin sundukları ortak yaklaşım, imalat ve lojistik süreçlerini hızlandırmayı, müşterilere yönelik ürünlerin ve hizmetlerin güvenliğini ve kalitesini artırmayı vaat ediyor.
Stratejik iş birliği anlaşmasının imza töreninde konuşan Bosch CEO’su Dr. Volkmar Denner, “Uluslararası şirketler, ağa bağlı endüstrinin sahip olduğu önemli potansiyeli daha iyi kullanabilmek için daha önce hiç olmadıkları kadar yakın bir iş birliği içerisinde olmalıdır” derken; SAP İcra Kurulu Üyesi Bernd Leukert ise “Müşteriye en üst düzeyde fayda sağlayan yeni çözümler, şirketler sadece kendi güçlü yanlarına ve temel yetkinliklerine odaklandıklarında ve ilgili alandaki güçlü yanlarını ortak bir havuzda bir araya getirdiklerinde ortaya çıkar” diye konuştu.
İş birliği doğrultusunda, müşterilerin Bosch IoT Cloud’ta SAP HANA veritabanı platformunu kullanmasına yönelik planlar yapılıyor. Böylece IoT uygulamalarına yönelik yüksek miktarda verinin gerçek zamanlı olarak işlenmesi öngörülüyor.
Bosch ve SAP ayrıca, gelecekte kendi yazılım ve bulut uzmanlıklarını bir araya getirme konusunda çalışıyor. Bosch IoT mikro hizmetleri, farklı cihazları ve
bileşenleri birbirine bağlamanın bir yolu olarak SAP HANA bulut platformunda sunuluyor. Buna araçların, imalat makinelerinin veya aletlerin çeşitli ve tercihen açık platformlarla güvenli ve daha etkin bir şekilde bağlanması dahil oluyor.
Her zaman için müşterilere yeni ve akıllı hizmetler verilmesi hedefleniyor. Örneğin; ağa bağlı kablosuz somun sıkıcılar, konumlarını tam olarak üretim sistemine bildirecek ve üretim sistemi de her bir tornavidanın gerçekleştireceği işe uygun torku seçebilecek.
Öncelik, veri güvenliğinde
SAP HANA gibi hızlı veritabanları, ağa bağlı endüstriden gelen yüksek miktarlardaki verilerin kaydedilmesi, işlenmesi, analiz edilmesi ve sunulması için bir ön şart olarak ortaya çıkıyor. Bosch ve SAP’nin geliştirmekte olduğu tüm sistemler, her şeyden önce veri güvenliği ve gizliliğine odaklanıyor. Her iki şirket de müşteri verilerini en son teknolojiyle koruyor. Müşteriler, kişisel verileri kullanılabilir kılma veya silme konusunda kararı kendileri verebiliyor.
Azaltılmış giderler, artırılmış verimlilik
İki uluslararası şirket arasındaki iş birliğine yönelik spesifik örnekler arasında, lojistik alanında şeffaflığı ve verimliliği artıran forkliftlere ait konumsal veriler yer alıyor. ‘Track&Trace’ olarak bilinen ve IIC tarafından koordine edilen test ortamında artık büyük depolarda, uçak hangarlarında veya endüstriyel tesislerde bulunan forkliftlerin konumunu gerçek zamanlı ve tam olarak belirlemek mümkün.
Bosch tarafından kurulan bir start-up olan Zeno Track, kameralar, GPS, lazer tarayıcılar, telsiz ve ağa bağlı hareket sensörleri kullanarak, forkliftlerin yerini tam olarak belirliyor. Konum verisi, Bosch IoT aracılığıyla SAP Vehicle Insights filo yönetimi sistemine aktarılıyor. Sonuç olarak araç filoları, nakliye siparişlerinin veya bakım programlarının planlanmasını ve yerine getirilmesini en iyi destekleyen şekilde yönetilebiliyor. Bu, giderleri azaltıyor ve verimliliği artırıyor. Bosch ve SAP arasındaki iş birliği, sensörlerin ve yazılımların birlikte çalışmasının münferit şirketlerin ötesine geçen yeni hizmetlerin oluşturulmasını nasıl mümkün kıldığını gösteriyor.
Nesnelerin İnterneti’nin temel yapı taşları
İki şirket, otonom ve ağa bağlı sürüş gibi alanlarda da çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Bu alanda, hızlı ve güvenilir bir şekilde değerlendirilmesi gereken çok yüksek miktarlarda veri üretiliyor. Leukert, “Veritabanları ve platform teknolojileri, Nesnelerin İnterneti ve Endüstri 4.0 alanlarındaki yeni teknolojilerin temel yapı taşlarıdır. Bunların tamamını, dünyanın dört bir yanındaki müşterilerin, iş ortaklarının ve kullanıcıların hizmetine sunmak istiyoruz” dedi.
Dr. Denner ise “Bosch, mobilite, imalat, tüketici ürünleri ve bağlanabilirlik alanlarında sahip olduğu kapsamlı sensör sistemleri deneyiminden faydalanabilir. Bunların hepsini bir araya getirerek, müşterilerimizin yeni satışlar yapmasına yardımcı olmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Endüstri 4.0, standart hale getirilmiş koşullar istiyor
Endüstri dünyasında makinelerin karşılıklı çalışmasını destekleyecek standart hale getirilmiş bir dizi koşulun belirlenmesi büyük önem taşıyor. Her iki şirketin üst düzey yöneticileri Dr. Denner ve Leukert, standardizasyon konusuyla ilgili olarak, uluslararası odaklı Endüstriyel İnternet Konsorsiyumu (Industrial Internet Consortium / IIC) ve Almanya merkezli Endüstri 4.0 Platformu (Plattform Industrie 4.0) ile yakın koordinasyonu desteklediklerini ifade ettiler.