ERP HABER – Eclipse’in yayınladığı ve grubun yıllık “sürüm treninde” son vagonu oluşturan Galileo sürümü 44 farklı organizasyonun katkısı ile oluşturulan 33 adet açık kaynak projesini içeriyor.

Eclipse Foundation geçtiğimiz hafta bu yıl yayınladığı en büyük sürüme imza atarak Eclipse geliştirme platformu kullanan açık kaynak projelerini tanıttı. Eclipse’in yayınladığı ve grubun yıllık “sürüm treninde” son vagonu oluşturan Galileo sürümü 44 farklı organizasyonun katkısı ile oluşturulan 33 adet açık kaynak projesini içeriyor.

Galileo sürümü ayrıca grubun yıllık sürümlerindeki proje sayısında da ciddi bir artışı temsil ediyor. 2008 yılındaki Gannymede sürümünde 23 proje yer almaktaydı.

Her ne kadar Galileo’yu oluşturan projelerin tümü açık kaynak olsalar da, sürüm treninin lokomotifini daha geniş çaplı ticari benimseme teşviki çekmekte. Şimdiden IBM, Oracle, Nokia ve SAP gibi firmaların aralarında bulunduğu pek çok firma Eclipse tabanlı araçları kullanmakta.

Eclipse Açık Kaynak

Eclipse Foundation’ın yetkili müdürü Mike Milinkovich InternetNews.com’a verdiği demeçte “Tüm bu projeleri paketleyip bir arada piyasaya sunarak şirketlerin Eclipse platformunu edinmelerini ve ürünlerini bu platform üzerinde inşa etmelerini kolaylaştırmış oluyoruz,” diyor. “Tüm ürün sunumlarının aynı güne tarihlenmesi, projeler arasındaki dayanışmanın ayarlandığını, versiyon uyumluluk sorunlarının giderildiğini ve bir proje sunmak için önce diğer bir projenin çıkışını beklemek zorunda olmak nedeniyle yaşanan gecikmenin ortadan kaldırıldığını göstermektedir.”

Milinkovich Eclipse’in sürüm treni yola çıkmadan önce tüm birbirine bağımlı projelerin düzgün bir biçimde sıralanmasının aylarca süren bir çalışma gerektirdiğini sözlerine ekliyor.

Galileo’da ilk kez gün yüzüne çıkan projeler arasında bir PHP IDE olan PHP Development Tools (PHP Geliştirme Araçları) projesi de yer alıyor.

PDT (PHP Development Tools) proje sürümü 2007’den beri Eclipse de üzerinde çalışılan bir proje ve ticari Zend Studi PHP IDE için temel oluşturmakta.

Şimdi galileo’nun bir parçası olarak sunulan PDT 2.1 sürümü bu senenin başlarında yayınlanan PDT 2.0 sürümünün hatrı sayılır bir yükseltmesi durumunda. Projenin anahtar yeni özelliği yeni gelen PHP 5.3 sürümünü destekliyor olması. PHP 5.3 ise sınıflar ve diğer PHP nesnelerini çok daha kolay bir biçimde kümelemeyi sağlayan namespace özelliğini sunuyor. PHP 5.3 ile ilgili daha detaylı bilgi için PHP 5.3 Sürümü PHP’yi Hızlandırıyor başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.

Galileo’da yer alan bir diğer yeni proje ise geliştiricilerin hafıza yönetimiyle ilgili kritik görevleri daha rahat yerine getirmelerine olanak tanıyan Memory Analyzer (Hafıza Analizörü) uygulaması. Memory Analyzer uygulaması Java geliştiricilerin hafıza sızıntılarını tespit etmek üzere hafıza kullanımını incelemelerine yardımcı oluyor.

Alan adına özel (domain-spesifik) diller için bir çatı sağlayan Xtext de sürüm tranine yeni katılanlar arasında. Milinkovich Xtext’in geliştiriciler için yeni diller yaratmalarına ve bu diller için araçlar geliştirmelerine olanak sağladığını belirtiyor.

Eclipse sürüm treninin asıl amacı ticari benimsemeye yardımcı olmak olsa da, Eclipse teknolojisi ile tam olarak kaç adet ticari yazılım uygulamasının geliştirildiğini söylemek oldukça zor.

Milinkovich “Bu ölçülmesi zor bir şey, zira insanların Eclipse temelli bir projeyi satışa sunmadan önce atmaları gereken bir adım veya bize bildirim yapma zorunlulukları yok,” diyor. “Önce bize kayıt yaptırmak zorunda değiller, sadece Eclipse’i indirip kullanabiliyorlar. Eclipse kullanan yüzlerce firmanın binlerce proje satmakta olduğundan eminiz ancak Eclipse temelli tüm projeler için bir kayıt kütüğü oluşturmayı bir türlü başaramadık.”
Bu arada bu sürüm treninin ardından gözlerartık 2010 yılında yapılacak olan bir sonraki Eclipse sürümüne çevriliyor.

Ancak bir sonraki Eclipse sürümünde önce yaşanacak en büyük değişikliklerden birisi Sun’ın Oracle tarafından satın alınması olacak. Oracle Eclipse üyelerinden birisi iken, Sun ise rakip firma Netbeans’in IDE çabalarına destek vermekteydi.

Milinkovich Oracle’ın Sun’ı satın almasının Eclipse’i ne yönde etkileyeceğini söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtiyor.

Milinkovich yine de Oracle’ın kapılarını Java dili gelişimine hükmetmekte olan Java Community Process (Java Camiası Süreci – JCP)’ye açmasını umuyor.

Milinkovich “Sorun aslında JCP’den ziyade yönetim şekilleri,” diyor. “JCP’de hala Sun’ın iştiraki için düzenlenmiş özel kurallar mevcut. JCP’nin Eclipse Foundation’ı biraz daha yakından inceleyerek örnek almasını ve daha sağlayıcı-nötral bir yapıya bürünmesini arzu ediyorum.”