Akıllı fabrika

Bugünün dünyasında dijital olmayanın geleceğe kalması neredeyse mümkün değil. Dijital dönüşümün bir zorunluluğa dönüştüğü bu sıra dışı dönemde, Antodis tecrübeli ekibiyle işletmelere hız ve verim katmaya devam ediyor. Akıllı fabrika çözümleri sunan Antodis’in ortaklarından Behiç Ferhatoğlu ile hem içerisinde bulunduğumuz dönemi hem de Antodis’in işletmelere sağladığı avantajları konuştuk.

Akıllı fabrika

1- Bizlere kendinizden bahseder misiniz?

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden 2001 yılında mezun oldum ve ardından 2002 yılında canias ERP’nin üreticisi IAS’de danışman olarak çalışmaya başladım. Farklı sektörlerden firmaların ERP projelerinde danışmanlık ve proje yöneticiliği yaptıktan sonra danışmanlık ekip yöneticiliği, genel müdürlük ve icra kurulu başkanlığı pozisyonlarında çalıştım ve 18 yılın ardından 2020 yılının başında ayrıldım ve bir süre dinlendikten sonra aynı yılın sonunda Antodis ekibine yönetici ortak olarak katıldım.

43 yaşındayım 13 yıldır evliyim, ailemizle, dostlarımızla birlikte olmak ve her ne kadar pandemide çok yapamamış olsak da seyahat etmek eşim Gamze’yle birlikte yapmayı sevdiğimiz şeyler. Bir de biraz geç de olsa dalga sörfü yapmaya başladım ve çok sevdim. Baston kullanana kadar devam etmek istiyorum.

2-Antodis’in hikayesini bizlerle paylaşabilir misiniz?

Antodis’in kurucu ortakları Ali Aytekin ve Emre Yüce. Ben ve Cüneyt Ömer Günaydın sonradan katılan ortaklarız. Ali ve Cüneyt ile 15 yılı aşkın süre ERP sektöründe birlikte çalıştık. Emre ve Ali’nin de 30 yılı aşkın bir dostlukları var. Emre diğer ortaklar gibi Endüstri Mühendisi değil Elektrik Elektronik Mühendisi ve farklı sektörlerde 10 yılın üzerinde endüstriyel otomasyon tecrübesi var.

Ali ve Emre’nin 2018 yılında Antodis’i kurarken motivasyonları o dönem sahadan veri toplama / otomasyon işini yapan firmaların çoğunun projeleri geleneksel, kapalı, entegrasyon maliyeti yüksek, yurtdışı lisanlarına bağımlı mimariler kullanarak gerçekleştirmeleri ve sahadan ya da ürünlerden toplanan verileri kurumsal süreçler ile derinlemesine entegre etme konusunda ERP firmaları ile birbirlerini anlamadan ve faydayı maksimize etmeye çalışmadan yani bütüncül bir çözüm üretmeden işleri teslim etmeleri. Piyasadaki firmaların bu durumundan hareketle yazılım geliştirme, ERP ve endüstriyel otomasyon konularındaki tecrübelerini birleştirerek yeni nesil bir endüstriyel IoT platformu ortaya çıkarma ve akıllı fabrika çözümleri üretme hedefiyle kuruyorlar Antodis’i.

Yazılım, danışmanlık ve saha mühendislik ekiplerindeki arkadaşlarımızın hepsi çok değerli ve kendi konularında 10 yıl ve üzerinde tecrübeli isimler. Daha geniş bir zamanda aslında hepimizin geçmiş tecrübelerinden ve şu anda hangi sorumlulukları üstelendiğimizden de bahsetmek isterim.

Antodis ekibi olarak şu anda da ilk günkü kuruluş amacımızı ve vizyonumuzu koruyoruz. Gerçekleştirdiğimiz tüm projelerde öncelikli hedefimiz etkileşime geçtiğimiz nesnelerden topladığımız veriden maksimum faydayı üretmek.

3- Bugün gelinen noktada, dijital dönüşüm işletmeler için bir zorunluluğa dönüştü. Bu zorunluluğun içerisinde Akıllı Fabrika’ların yeri nedir?

Dediğiniz gibi dijital dönüşüm bir zorunluluk.  Eğer güncel teknolojilerle ürün ve hizmetlerimizde, bunların sunuş şekillerinde ya da iş süreçlerimizde yıkıcı iyileştirmeler ortaya koymaz ya da yeni iş modelleri ortaya çıkarmazsak rakiplerimiz bunu yapacak ve biz oyunun dışında kalacağız. Bunları yapmanın yolu üretimi dijitalleştirmekten, yapay zekâ, nesnelerin interneti, otonom robotlar, dijital ikiz gibi Endüstri 4.0 çağının teknolojilerini ve yaklaşımlarını kullanarak fabrikanızı, işinizi, süreçlerinizi dönüştürmekten geçiyor ki bu zaten Akıllı Fabrika vizyonunun tanımı.

4- Akıllı Fabrika çözümlerinizden kısaca bahseder misiniz?

Çözümlerimizi metodolojimizi de aktararak anlatmak isterim. Projelerimize öncelikle analiz ve dijital dönüşüm yol haritasının çıkartılması ile başlıyoruz.

  1. Faz çalışmalarında kendi ekiplerimizle üretim sahasının dijitalleşmesini gerçekleştiriyoruz. Bu aşamada aslında endüstriyel otomasyon hizmeti sunuyoruz. Yeni nesil makina/ekipmanlarla hangi protokolleri kullanarak haberleşeceğimizi, daha eski olan makinalardan proje kapsamında istediğimiz üretim süresi, enerji tüketimi, duruş süresi, sıcaklık, miktar, nem, lokasyon gibi verileri hangi sensör, plc, enerji analizörü gibi donanımları kullanarak alabileceğimizi tespit ediyoruz ve bu donanımların tedarik edilmesi, gerekli plc programlarının yazılması ve çalışır hale getirilmesini sağlıyoruz. Bu fazda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda temel prensibimiz müşterimizin mevcut makina parkuru ve altyapısını maksimum seviyede kullanarak optimum yatırım maliyeti ile projemizin hayata geçmesini sağlamak. Sahada genelde yıllardır güvenle kullanıldığını bildiğimiz markaların endüstriyel ekipmanlarını kullanıyoruz.
  2. Faz çalışmalarında ise kendi kaynaklarımızla geliştirdiğimiz Antodis IIoT platformunun en önemli unsurlarından olan Antodis Gateway ile MQTT, MTConnect, Profinet, Modbus, Focas, OPC-UA gibi farklı protokolleri kullanarak üretim sahasındaki dijitalleşmiş tüm nesneler ile çift yönlü etkileşime geçiyoruz ve sensörlerin sunabildiği tüm verileri müşterimizin kullandığı ERP yazılımlarındaki ilgili bilgilerle eşleştirerek alıp makina öğrenmesi gibi yapay zeka algoritmaları işleyerek kullanıyoruz hem de büyük veri veritabanı olan MongoDB de saklıyoruz.

İşlenmiş veriyi hangi amaçlarla kullandığımızı biraz daha açmak gerekirse öncelikle bu veriler ile

  • Üretim sahasının gerçek zamanlı verilerle anlık olarak izlenmesini ve OEE (Toplam Ekipman Verimliliği) / TEEP (Toplam Etkin Ekipman Performansı) gibi verimlilik göstergelerinin üretilmesini, anomalilerin / duruşların analiz edilmesini ve kök nedenlerin tespit edilmesini sağlıyoruz. Bu sayede müşterilerimizin gereksiz yatırım yapmasının önüne geçecek verimlilik artışlarının sağlanması 2. Faz çalışmalarının en öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.
  • Kestirimci bakım çalışmaları gibi büyük veri analitik çalışmaları da bu yine bu fazın çıktıları arasında yer alıyor.
  • Ayrıca bu veriler ile üretim sahasındaki dijitalleşmiş tüm makina ve ekipmanın durdurulması, çalıştırılması, programlanması, gerekli ayarlarının yapılması gibi fonksiyonları yerine getirerek üretim sahasının siber fiziksel sistemler ile yönetilmesini sağlıyoruz.
  • Başka bir üretim operasyonlarını yürütme katmanına (MES) gerek olmadan sahadan topladığımız verilerin yardımıyla müşterilerimizin kullandığı ERP sistemleri üzerinde stok yönetimi, kapasite planlama, üretim yönetimi, bakım yönetimi, kalite yönetimi operasyonlarının gerçek zamanlı veriler ile yürütülmesini sağlıyoruz.

 

  1. faz çalışmalarında da ilk iki fazda gerçekleştirdiğimiz bu çalışmaların ardından müşterilerimiz ile birlikte mevcut sistem üzerinde yıkıcı iyileştirme gerektiren alanları tespit ediyoruz ve artırılmış gerçeklik / sanal gerçeklik, yapay zekâ, robotik sistemler, otonom taşıma sistemleri, bulut çözümleri gibi konularında uzman global çözüm ortaklarımızı da projeye dahil ederek dijital dönüşüm projelerimize hız vererek devam ediyoruz.

5- Antodis’e ait olan IIoT platformunun ayırt edici özellikleri ve işletmelere sağladığı avantajlar nelerdir?

  • Python dili ile geliştirilmiş Antodis IIoT platformu açık bir mimariye sahiptir ve REST API’lerle çalışır.
  • Gateway kütüphanesinde MQTT, MTConnect, Profinet, Modbus, Focas, OPC-UA gibi çok sayıda protokol bulunur.
  • OPC Server ya da bir Scada sistemine ihtiyaç duymaz. Nesnelerle doğrudan kendi gateway yazılımı ile haberleşir.
  • Yapay zekâ ve büyük veri analitik projelerindeki bilimsel hesaplamalar için uygundur.
  • Büyük veri yönetiminde uzmanlaşmış ve açık kaynak kodlu MongoDB veritabanı kullanır.
  • Platform bağımsızdır, Windows, Linux, Pardus, MacOS işletim sistemlerinde çalışabilir.
  • Bulut(Cloud) ya da uç sunucu(Edge) üzerinde çalışabilir ya da hibrit kurulumlar yapılabilir. Online / Offline olarak çalışabilir.
  • ERP Connector uygulaması detaylı dijital ikiz tanımlamalarına sahiptir.
  • Arayüzü Google Flutter üzerinde geliştirilmiştir. Bu sayede tek seferde Android , IOS ve web uygulamaları geliştirmek gibi bir çok avantaja sahiptir.

6- Antodis’in gelecek planları nelerdir?

Hızlı büyümemize devam ederek faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda en güvenilir dijital dönüşüm iş ortağı olmak istiyoruz.  Çalışmalarımızın çok önemli bir kısmını müşterilerimizin kullandığı ERP sistemleri ile entegre bir şekilde yürüttüğümüz için birlikte çalıştığımız ERP yazılımı ekosistemini genişletmek bu yoldaki en öncelikli hedefimiz.

Ayrıca Türkiye pazarı için büyük bir yenilik olacağını düşündüğümüz ve akıllı fabrika çözümlerine yatırım yapma konusunda kararsız olan firmaların da gönül rahatlığı ile hareket etmesini sağlayacak bir projemiz var. Kısaca bahsetmek gerekirse müşterimize sağladığımız fayda / verimlilik artışı üzerinden projelerimizin fiyatlanacağı bir altyapı üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz.