ERP HABER – Bir çok firma bulut bilişime geçerek tasarruf ediyor , ettiğini düşünüyor yada masraflarını arttırıyor.. Fakat genellikle firmalar gizli maliyetleri gözardı ediyorlar ve sonucunda planladıkları gibi karlı bir yatırım olmadığını görüyorlar – yada doğru planladılarsa tam tersi maliyetlerini düşürüyorlar.

Bulut bilişimin servis fiyatları, in-house servislere nazaran daha yönetilebilir gözüküyor, bunun yanında bulut bilişim, in-house sistemlere göre bakım masraflarını düşürürken, IT personeli için zaman tasarrufu sağlıyor.

Ancak, durum malesef goründüğü kadar basit değil. Bulut bilişim kullanırken ham maliyetinin yanında başka bir çok maliyet kalemi daha ortaya çıkıyor…

Firmalar Bulut bilişime geçmeden önce ve servis sağlayıcı ile anlaşma imzalamadan önce, bütün potansiyel maliyetlerini konuşmuş olmaları gerekmektedir.

ERP HABER olarak bu makalede size, Information Systems Audit and Control Association (ISACA) raporuna dayanarak, Bulut bilişim servislerinin dokuz gizli maliyet kaleminden bahsedeceğiz.

Bulut bilişim servislerinin dokuz gizli maliyet kalemleri

1. Teknik altyapı
Firmalar, IT servislerini kendi bünyelerinde barındırmak yerine, hardware maliyetinden kaçınmak için bulut bilişime yöneldiklerinde, başka alanlarda çok ciddi upgradeler yapmaları gerekiyor.
Örnek olarak Firma, Bulut sağlayıcı ile kendi lokasyonları arasında veri transferini sağlamak için mevcutta kullandığından daha geniş bir internet band genişliğine ihtiyaç duyuyor. Özellikle ülkemizde internetin hala çok pahalı olduğunu düşünürsek, ortaya ciddi bir sabit maliyet çıkıyor.

2. Kurulum Maliyetleri
IT yapınızın tümünü yada bazı kısımlarını Bulut bilişime taşımanız yada mevcuttaki bulut servis sağlayıcınızı başka bir sağlayıcı ile değiştirmeniz ciddi bir zaman, para ve efor gerektiriyor.
Örnek olarak, mevcut verilerinizi taşımak zaman alırken, bulut servis sağlayıcı firma verinizin boyutu ile doğru orantılı olarak extra fatura çıkartabilir ve mevcut sisteminizden verilerinizi ayıklamak ayrı bir iş gücü ve efor doğurabilir. Tabi bu işlemleri yapacak yetkinlikte personeliniz yoksa ekstra servis ücretleriyle karşılaşmanız kaçınılmazdır.

3. Konfigürasyon ve Kişiselleştirme
Bulut bilişimin kötü yönlerinden bir tanesi de aynı hizmetin bir çok firma tarafından verilmesi.  Bunun neresi kötü diyebilirsiniz, bazı durumlarda bu firmaların altyapıları iyi değilse, konfigurasyon ve guvenlik altyapılarını geliştirmek istediklerinde kesintiler ile karşılaşmak kaçınılmaz. Ayrıca bazı firmalar, belli bir seviyeye kadar sizin configure etmenize ve kişiselleştirmenize izin veriyor, belli bir seviyeden sonra ekstra masraflar çıkartırılıyor.

4. Bulut bilişim Servis Sağlayıcı Yönetimi
Bulut bilişimin güzel yanlarından biri, bir çok IT yönetim işini Servis sağlayıcının kontrolune vermek, ama tabi bu işinizin tamamen Buluta taşınıp orda unutulması anlamına gelmiyor. Firmalar hala Bulut servis sağlayıcısını kontrol edip yönetecek bir personeli bunyelerinde barındırıyorlar, çünkü mecburlar ve Bulut servis sağlayıcısından monitoring hizmeti alarak ekstra ücretler ödemek zorunda kalıyorlar.

5. Güvenlik ve Uyumluluk
Bulut Bilişim ile birlikte bir çok risk ortaya çıkıyor. Daha iki gün önce Apple’ın kurucularından Steave Wozniak bu konuya dikkat çekti. Malesef Bulut Bilişimde, Tüm şirket datanız, siber suçluların eline geçme riski ile karşı karşıya kalıyor, bu durumda müşterileriniz ile yaptığınız gizlilik anlaşmalarına aykırı durumlar ortaya çıkarak firmanıza zarar verecek yasal riskler baş gösterebilir. “bu risk her sistemde var” dediğinizi duyar gibiyim. Tabikide var. Ancak herkesizn eriştiği bir bulut sistemine nazaran sadece firma içerisinde kullanılan ve iyi yonetilen bir in-house sistemin daha az güvenlik riski içerdiği aşikardır.
Bir firma Bulut bilişime geçecek ise, mutlaka bu riskler için yatırım yaparak önlem almalıdır. Dolayısıyla verinin güvenliği için yeni güvenlik araçları ve monitor hizmetleri almak kaçınılmaz bir hale geliyor. Ve evet. Malesef bu durum extra maliyet demek.

6. Data backupları
Tüm Bulut Sağlayıcıları backuplarını farklı yöntemler ile alıyor. Bazıları otomatik olarak tüm datanın backupını alırken bazıları bunun için ekstra ücret talep ediyor. Bazıları ise bu işlemi müşterilerin sorumluluğuna bırakıyor.
Firmaların backup seviyelerini belirlemeleri ve ne kadara mal olacağını hesaplamaları gerekmektedir.

7. Verim kaybı
Bulut Bilişim , bazı durumlarda in-house sistemden işlevsellik (7/24 çalışma) bakımında daha güvenilir olabiliyor. Tabikide hiç bir IT sistemi her zaman işlevsellik olarak %100 garantili değildir. Kesintiler ve yavaşlamalar, üzerindeki uygulamalara ve hardware yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Fakat Bulut sistemlerinde band genişliğiniz ve diğer performans kalemleri servisi yavaşlatabilir. Bu durum verimliliği ciddi bir şekilde düşürür. Bu düşen verimlilik, firmaya çok ciddi bir zaman ve para kaybı olarak dönebilir.

8. Eğitim
In-house bir IT sisteminden Bulut sistemine geçiş yapılacağı zaman firma buyuk olasılıkla bir eğitim yatırımı yapacaktır. Bu eğitim yatırımı, yeni bir  bilişim ortamında çalışacak IT personelinin eğitimi ve eğer gerekliyse son kullanıcıların yeni uygulamaları kullanması için gerekli eğitimleri kapsayabilir.

9. Sonlandırma Maliyeti
Bulut bilişime geçerken karşılaşacağınız ekstra maliyetlerin yanında, Bulut bilişimden çıkmaya karar verirseniz yada servis sağlayıcınızı değiştirmeye karar verirseniz karşınıza yepyeni maliyet kalemleri çıkması kaçınılmaz bir son olacaktır.
Tabi sonuç itibariyle buluta geçtikten sonra hiç düşündüğünüz gibi olmadığını anlayıp sözleşmeyi fesh etmek isterseniz, karşınıza yaptığınız sözleşmenin şartlarına uymadığınız için caza ödemeleri çıkacaktır.

Sonuç olarak, Bulut bilişime geçmeden önce 9 kere düşünüp karar vermeniz, yeni süprizer ile karşılaşmanızı önleyecektir.

Yazar:
Endüstri ve Bilgisayar Mühendisi
Managing Director / Founder @ >Click Carrot