caniasERP

caniasERP ile doğru bilgiye hızlı şekilde ulaştıklarını söyleyen Arma Bağlantı Sistemleri Fabrika Müdürü Murat Dikel, “Doğru analizler sayesinde tutarlı hedefler belirleyerek geleceği planlıyoruz. Alternatif ürünler ve yeni yol haritaları konusunda bizi destekleyecek bir ERP yazılımına sahip olduğumuzu biliyoruz” dedi.

İş süreçlerini ERP yazılımı ile yönetmeye başladıktan sonra firmalarında yaşanan değişimi anlatan Arma Bağlantı Sistemleri Fabrika Müdür Murat Dikel, caniasERP sayesinde kendilerine yeni yol haritaları çizdiklerini ve uluslararası büyük firmalarla iş birliği yapma konusunda cesaret kazandıklarını söylüyor. caniasERP ile doğru bilgiye ulaşmanın çok daha kolay olduğunu vurgulayan Dikel, “Hızlı şekilde elde ettiğimiz doğru bilgiler ışığında verimli analizler yapabiliyoruz. ERP yazılımıyla elde ettiğimiz avantajlar, hızla büyümemize yardımcı oldu. Bu da bize yeni yol haritaları çizme konusunda cesaret veriyor; metal üreten bir firma olarak 2018 yılda plastik üretimine de el attık! Çünkü alternatif ürünler üretme konusunda bizi destekleyecek bir ERP yazılımına sahip olduğumuzu biliyoruz. Ayrıca müşterilerimiz ile olan ilişkimizde de caniasERP’nin avantajlarını kullanıyoruz. Yurtdışındaki müşterilerimiz ve potansiyel müşterilerle olan iletişimimiz caniasERP sayesinde gelişti. Daha önce kapısını çalmaya çekindiğimiz firmalarla bugün iş birliği halindeyiz” diye anlattı.

caniasERP

Firmanızdan bahseder misiniz?

1980 yılında kalıp atölyesi olarak kurulan Arma Bağlantı Sistemleri, bugün otomotiv ve beyaz eşya sanayi başta olmak üzere farklı sektörlerdeki müşterilerine toplam yedi bin metrekare kapalı alana sahip tesisinde hizmet veriyor. İnovatif ve dinamik bir kuruluş olan firmamız, çeşitli bağlantı elemanları, braket ve komponentler ile tasarımı kendisine ait otomatik metal form verme makinelerinde üretimlerini gerçekleştiriyor. 100 çalışanı ile hizmet veren Arma Bağlantı Sistemleri, müşterileri için ürün geliştirmeden üretime kadar geçen tüm süreçlerde çözüm ortaklığı yapıyor.

Firmanız iş süreçlerini ERP yazılımı ile yürütmeye nasıl karar verdi?

Önceden bünyemizde çalışan bir endüstri mühendisinin tasarladığı farklı bir program kullanıyorduk. O yazılım, üretim açısında bizi belli bir yere kadar götürdü. İş emirlerinin açılması gibi önemli konularda, üretim planlamasında bu yazılımdan destek alıyorduk. Ancak tabii bu yazılımın muhasebe entegrasyonu gibi özellikleri yoktu. Biz büyüyen bir firmayız; büyüdükçe programa girdiğimiz verinin boyutu da arttı. Sonuç olarak, mevcut program yetersiz kaldı ve sıkıntılar başladı. Ayrıca IATF 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi ile yönetilen firmamızın müşteri beklentilerini de göz önünde bulundurarak 2011 yılında ERP projemizi başlattık.

Peki, caniasERP’nin hangi özelliği sizin için belirleyici oldu?

ERP yazılımı kullanmaya karar verdikten sonra mevcut ERP yazılımları içerisinden firmamıza en uygun olanını seçebilmek için detaylı bir araştırma başlattık. Sektörümüzdeki diğer firmalarla görüştüğümüzde caniasERP ile ilgili pek çok olumlu dönüş almıştık. Akabinde yaptığımız görüşmeler ve demo sunumları da caniasERP ile çalışma konusunda bizi motive etti. Bunların yanında caniasERP’nin en cezbedici özelliği TROIA yazılım diline sahip olması ve yazılımın IAS müşterilerine açık kodlu biçimde sunulmasıydı. Bunun dışında üretim, muhasebe, kalite kontrol gibi farklı iş süreçlerinin entegrasyonunun caniasERP üzerinden son derece kolay şekilde gerçekleştirilebileceğini gördük. Tüm bu avantajları diğer yazılımlar ile karşılaştırınca ERP yazılımı tercihimizi caniasERP ’den yana kullanmaya karar verdik.

Firmanız için caniasERP’nin standart yazılımı üzerinde ne gibi geliştirmeler yapıldı?

Dış ticaret ve satış ile ilgili olan modüllerde bize özel raporlama modelleri oluşturuldu. Bunun yanı sıra özellikle üretim planlama bölümü için bazı geliştirme taleplerimiz oldu. Kalite kontrol birimimiz için bazı çalışmalar da gerçekleştirildi. TROIA yazılım diline sahip caniasERP’nin esnek yapısı, mevcut çözümleri özelleştirerek kendimize ait bir iş süreci modeli oluşturmamız konusunda bizi destekledi. Bu durum bize çok önemli avantajlar kazandırdı, kazandırmaya da devam edecek. Kalite Yönetimi modülü ve Maliyet Muhasebesi ekranında geliştirmeler yapılmasını planlıyoruz. Şu an bu projelerin alt yapısı oluşturuluyor.

Projenin canlıya geçiş süresi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bu tarz büyük değişimler söz konusu olduğunda çalışanlarda değişime karşı büyük bir direnç oluşabiliyor. Genelde canlıya geçiş sürecindeki önemli problemler de burada çıkıyor. Ancak bizde böyle bir sorun olmadı. Ekibimiz caniasERP projesini oldukça özümsedi ve ERP yazılımı ile çalışmanın önemini en başından kavradı. Dolayısıyla canlıya geçiş sürecimizin son derece rahat olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki her firma gibi ufak tefek pürüzler yaşadık ama bu problemlerin üstesinden gelmek çok zor olmadı. Canlıya geçtikten sonra firmamız için ek geliştirmeler de talep ettik. IAS’den gelen danışman arkadaşlarımız sanki bizim firmamızın çalışanıymış gibi özveriliydiler. Hepsi bizim iş süreçlerimize son derece hakimdi ve neye ihtiyacımız olduğunu iyi analiz ettiler. Dolayısıyla çözümler üretmek ve bunları uygulamaya geçirmek son derece kolay oldu. Canlıya geçtikten sonra personelimiz de titizlik ile çalışmayı sürdürdü. Herkes sorumluluk bilinci ile  düzenli olarak verileri sisteme işlemeye başladı. Verilerin doğru girilmesi, kontrollerin ve raporlamaların doğru elde edilmesi anlamına geldiği için canlıya geçiş sonrasında caniasERP’nin faydalarını kısa sürede deneyimlemeye başladık.

caniasERP ile çalışmaya başladıktan sonra iş süreçlerinizde ne gibi değişiklikler oldu? Deneyimlerinizden söz eder misiniz?

caniasERP ile çalışmaya başladıktan sonra personelden topladığımız verilerin doğruluk oranı büyük ölçüde arttı. Hızlı şekilde elde ettiğimiz bu verileri yine caniasERP sayesinde analiz ederek  daha doğru aksiyonlar almaya başladık. Daha önce gözden kaçırdığımız önemli noktaları rahatlıkla görebiliyoruz artık. Dolayısıyla bu da firmamızın hızla gelişmesine neden oldu.  Üretimde verimliliğimiz arttı, ayrıca operasyonlarda gözden kaçırdığımız bazı önemli kayıpları engellemeye başladık. Kullandığımız eski yazılım stok kontrolleri konusunda bize pek fayda sağlayamıyordu. Artık veriler doğru girildiği için stok kontrolünde yaşadığımız sorunlar da sona erdi. Stok durumlarını yüzde 100 doğru şekilde takip ediyoruz. caniasERP, iş süreçlerimizi iyileştirmenin yanı sıra bize yeni yol haritaları çizme konusunda da destek oldu. Metal parça üretimi yapan bir firma olarak 2018 yılında plastik üretimine de el attık. Bu tarz alternatif ürünler üretme konusunda bizi destekleyecek bir ERP yazılımına sahip olduğumuzu biliyoruz. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile bu tarz yeni yatırımlar yapabiliyoruz. Ürün çeşitliliğimizi arttırma konusunda caniasERP bize cesaret veriyor. İlave üretim hattının caniasERP’ye entegrasyonunu son derece kolay bir şekilde gerçekleştirdik. Tüm bunların yanı sıra müşterilerimizle olan ilişkilerimiz konusunda da caniasERP’nin çok büyük faydasını gördük. Artık çok daha doğru terminler oluşturabiliyoruz. İleriye dönük çok daha kolay plan yapıyoruz. Ağırlıklı olarak otomotiv sektöründe hizmet veriyoruz; müşterilerimizin sıklıkla geriye dönük evrak talepleri olabiliyor. caniasERP ile geriye dönük evrak işlemleri için harcadığımız zamandan tasarruf etmeye başladık. Ayrıca yurtdışındaki müşteriler ve potansiyel müşterilerle olan iletişimimiz de caniasERP ile gelişti. Yurt dışındaki müşterilerimizin çoğu veri transferi konusunda belli başlı kriterler sunuyorlar. caniasERP’nin bu kriterleri sağlayacak altyapıya sahip olması bize o müşterileri potansiyelimizde tutma şansı veriyor. Bugün, caniasERP ile çalışmasaydık belki de kapısını bile çalamayacağımız firmalar ile çalışıyoruz. caniasERP sayesinde yurt dışındaki müşterilerin sistemlerine entegre olabiliyoruz ve diğer tedarikçilere göre avantajlı duruma geçiyoruz.

Firmanızın dijital dönüşüme girdikten sonra yaşadığı değişimi göz önünde bulundurduğunuzda dijitalleşmenin önemi hakkında ne söylemek istersiniz? 

Dijitalleşme firma olarak çok önem verdiğimiz bir konu. Biz geleceği öngörmeye çalışıyoruz IAS de bize bu konuda danışmanlık yapıyor. Eninde sonunda tüm firmaların bu dijitalleşme sürecine dahil olacağını düşünüyorum. Ülke olarak belirli sanayi devrimlerini yakalamakta zorlandık ama Endüstri 4.0 ile birlikte gelen yenilikleri yakalayacağımıza inanıyorum. Hem devletin hem de IAS gibi önemli yazılım üreticisi firmaların bizim gibi sanayicilere yön göstermesi sonucu önemli değişimler olabilir. Küçük ölçekli firmalar, ERP yazılımlarının kendilerine göre olmadığını düşünebilir. Oysa bence yolun başındayken bu tarz bir yazılım kullanmak ileriye daha sağlam adımlar atabilmek adına çok önemli. Belli bir yol aldıktan sonra geçiş ve entegrasyon süreçleri çok daha zor olabilir. Şimdi bile keşke dijitalleşme sürecine ilk olarak caniasERP ile başlasaydık diyoruz. Beş ya da 500 çalışan hiç fark etmez mümkünse başlangıçta ERP yazılımı ile çalışmak ve bu kültüre adapte olmak gerekir. Yazılım sürekli gelişiyor, onunla birlikte firma da gelişiyor.

Sektörünüzdeki firmalara caniasERP’yi tavsiye ediyor musunuz?

Arma Bağlantı Sistemleri olarak caniasERP’nin çok fazla faydasını gördük. Özellikle KOBİ ölçeğinde olan firmalar için bence kaçırılmayacak bir fırsat. Diğer programları da kullanmış biri olarak söyleyebilirim ki firmanın bünyesinde çalışan iyi yetişmiş bir endüstri mühendisi rahatlıkla sistemi yönetebilir. ERP sistemini çalıştırmak için ekstra istihdama da ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Firmaların gelişim sürecine en büyük yardımcıları, caniasERP ve IAS müşterilerine açık kaynak kodlu olarak sunulan TROIA yazılım dili olabilir.